11-jarige vindt oude munt van Jeruzalem die mogelijk in de tempel is geslagen

Een 11-jarig meisje in Israël heeft een zilveren shekel munt ontdekt. Volgens archeologen is de munt 2000 jaar geleden op de Tempelberg in Jeruzalem geslagen door een priester. Het meisje, Liel Krutokop, vond de zeldzame munt tijdens het doorzoeken van oud vuil. Dat was tijdens een gezinsvriendelijke “archeologische ervaring”. De archeologische ervaring was in samenwerking met de Stad van David en het Emek Tzurim National Park in Jeruzalem, meldt CBN News.

“We hebben de emmer met het vuil in de zeef gegoten. Terwijl we de stenen die erin zaten filterden, zag ik iets ronds”, zei Krutokop. “In het begin wist ik niet wat het was, maar het zag er anders uit dan alle andere stenen… Ik was erg enthousiast.”

De munt was gegraveerd met “Tweede Jaar”. Dat geeft aan dat men de munt gebruikte tijdens het tweede jaar van de Grote Opstand van de Joden tegen het Romeinse rijk tussen 67-68 na Christus. Aan de andere kant van de munt ziet men een inscriptie die het hoofdkwartier van de Hogepriester markeert. Daarnaast verschijnen in het oud Hebreeuws de woorden ‘Heilig Jeruzalem’.

Zeldzame vondst
Dr. Robert Kool, hoofd van de muntafdeling van de Israëlische Autoriteit van Antiek, zegt dat de munt waarschijnlijk is gemaakt van hoogwaardig zilver, gevonden in de reserves van de Tweede Tempel. “Als dat zo is, kunnen we voorzichtig zeggen dat deze munt blijkbaar een van de weinige items is die we vandaag hebben die afkomstig zijn van de tempel (berg) zelf”, zei Kool.

“Dit is een zeldzame vondst. Van de vele duizenden munten die tot nu toe zijn ontdekt bij archeologische opgravingen, zijn slechts ongeveer 30 munten van zilver, uit de periode van de Grote Opstand.”

Rebellen
Kool theoretiseert dat de munt is geslagen door een priester die sympathie had voor de Joodse rebellen. “Een valuta is een teken van soevereiniteit”, legde hij uit. “Als je in opstand komt, gebruik je een van de meest voor de hand liggende symbolen van onafhankelijkheid. Dan sla je munten.

De inscriptie op de munt geeft duidelijk de aspiraties van de rebellen weer. De keuze om het oude Hebreeuwse schrift te gebruiken, dat toen niet meer in gebruik was, is niet toevallig.

Het gebruik van dit schrift kwam om het verlangen van het volk van die periode uit te drukken naar de dagen van David en Salomo. De dagen van een verenigd Joods koninkrijk – de dagen dat het volk van Israël volledige onafhankelijkheid in het land had.”

Bedevaartsweg
Experts zeggen dat de munt 2000 jaar geleden werd gebruikt voor handel in Jeruzalem voordat de Romeinen de tempel verwoestten. Het meisje vond de munt in vuil afkomstig van archeologische opgravingen op de oude “Bedevaartsweg” in de Stad van David.

Jezus en andere Joodse pelgrims zouden die weg hebben gelopen om bij de tempel te komen. “Deze straat, die de Siloam-poel in het zuiden van de Stad van David verbond met de Tempelberg in het noorden, was de hoofdstraat van Jeruzalem tijdens de Tweede Tempelperiode. Duizenden pelgrims marcheerden daar op weg naar de Tempel.

Ongetwijfeld heeft hier veel handel plaatsgevonden. Dit wordt bewezen door de vele gewichten en bronzen munten die we hier hebben gevonden. Maar het vinden van een rebellen munt gemaakt van puur zilver, is absoluut heel bijzonder en opwindend.” Aldus archeoloog Ari Levy, directeur van de opgraving namens de Israëlische Autoriteit van Antiek.

De munt is chemisch gereinigd en zal tijdens Chanoeka aan het publiek worden getoond in het Emek Tzurim National Park.

Lees hier het originele artikel.

Foto: CBN News

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen