2020 bracht Julian Goedhart terug naar de eerste liefde: “Ongezonde structuren werden weggebrand”

Als geen ander zag aanbiddingsleider Julian Goedhart hoe 2020 het leven veranderde. De vele optredens die hij heeft kwamen stil te liggen en hij werd teruggeworpen op wat echt belangrijk is. “Door deze tijd van lockdown, veel thuis zijn en bezinning, begrijp ik ook waar ik mijn tijd in de afgelopen jaren ‘niet, of minder’ aan heb gegeven.” In dit artikel neemt hij ons mee in zijn reflectie en vertelt Julian over zijn nieuwe album ‘Eerste liefde’.

Julian vertelt. “Dat ook de samenkomsten voor de meeste mensen niet meer bestaan hakt er soms dieper in dan je denkt. De ontmoeting, de verbinding en het sociale leven staat voor sommigen al bijna een jaar stil. De meeste kerkgangers worden op zichzelf teruggeworpen waardoor eenzaamheid en een geestelijke dorheid op de loer ligt.”

“Voor mij ging er de hele periode nog best veel door omdat de meeste kerken overgingen op livestream. Dit nieuwe seizoen stopte ik na bijna tien jaar als aanbiddingsleider bij de VEZ. De reden was om te reflecteren, te oriënteren op datgene wat over blijft en daar in te stappen en stiekem ook wel het gemis van de interactie met de gemeente.”

Hoewel hij hier en daar nog aanbidding leidt, betekent het voor Goedhart dat hij sindsdien in een proces zit van een stukje reflectie en het ontdekken van wat er op hem afkomt. “De afgelopen drie jaren waren bizar als het gaat om de tijd die ik gaf aan ‘de bediening’ zoals festivals, conferenties, kerkdiensten in en buiten de gemeente, de start-up van Worship Collective, meetings en nog meer meetings, etc.”

“En toch, door deze tijd van lockdown, veel thuis zijn en bezinning, begrijp ik ook waar ik mijn tijd ‘niet of minder’ aan heb gegeven.”

“Achteraf heeft het mij veel gebracht aan ervaring, onderwijs en geweldige mooie contacten. En toch, door deze tijd van lockdown, veel thuis zijn en bezinning, begrijp ik ook waar ik mijn tijd ‘niet of minder’ aan heb gegeven. Wat als er geen pandemie zou zijn? Hoe zag mijn agenda er dan uit? Hetzelfde als daarvoor? Ik zeg altijd wel stoer dat mijn gezin vóór de bediening gaat, maar klopt dat ook? Krijgt Jezus de aandacht die ik nodig heb? Als ik in mijn hart kijk, waar ligt dan mijn schat?”

Terug
“Het is een tijd van het afbreken van de (misschien soms ongezonde) gewoonte-structuren: de conferentie-molen, het leven in voorbereiding op het volgende, van setlist naar setlist, het doen omdat we het deden, maar ook date-planning met mijn vrouw.”

“Tegelijkertijd is dit voor mij ook een tijd van wat afstand nemen van alle actuele meningen, politieke/maatschappelijke opvattingen, discussies en theorieën. Waar vul ik mijn hart mee? Waar lig ik wakker van? Van de heilige onrust vanuit vrede naar meer van Zijn vrede? Of de destructieve onrust?”

“Als ik zo aan het afbreken ben kom ik eenvoudigweg weer uit bij de kern. Ik wil terug naar het hart van aanbidding, mijn eerste liefde.”

“Als ik zo aan het afbreken ben kom ik eenvoudigweg weer uit bij de kern. Ik wil terug naar het hart van aanbidding, mijn eerste liefde. Een plek van alléén het fundament waar alle grote thema’s even vervagen. Waar de meningen verstommen en er focus is op één Waarheid waar vanuit ik weer kan bouwen.”

“Ik kan kiezen om op het fundament te bouwen met hout, hooi en stro, of met goud, zilver en edelstenen (1 Kor 3:11). Sta ik toe Zijn ‘Refiners fire’ te laten komen zodat hout, hooi en stro wordt weggebrand? Durf ik onder ogen te komen hoeveel waarde er over is gebleven op het Fundament?”

Koffiebar ‘De Fuik’ 
Een belangrijk deel van dat fundament ligt in de tijd van de jeugd in de Vrije Evangelisatie Zwolle, zegt Julian. “Toen ik 17 à 18 jaar oud was kwamen ik en een stuk of honderd andere jongeren in hartje Zwolle bij elkaar. Koffiebar ‘de Fuik’ heette de locatie waar ook de generatie boven mij elkaar heeft leren kennen, zoals mijn pa en ma. 

Iedere maandagavond was het een plek van ontmoeting, aanbidding, gebed en onderwijs. Daar leerden we hardop voor elkaar bidden, handen opleggen, muziek te maken en God te aanbidden. 

Ik herinner mij een avond waar Anthon van der Laak vertelde over bijbels smokkelen naar een gesloten land. Terwijl wij aan zijn lippen hingen vroeg hij doodleuk aan het einde van zijn verhaal of er mensen waren die geloofden dat God nog steeds geneest. Nou, Daniël had last van zijn arm waardoor hij tijden geen gitaar had kunnen spelen. ‘Geloven jullie dat God geneest?’, vroeg Anthon. Voorzichtig gingen de handen in de lucht. Ja, dat moeten we wel geloven eigenlijk. Na gebed was deze jongen vrij van pijn en kon hij weer muziek maken. Wat een geloofsboost gaf dat! 

Terugdenkend aan deze tijd heb ik Jezus écht leren kennen, heb ik de liederen leren kennen en het samen kerk zijn.”

Album
Ondertussen is Goedhart bezig met een album. “De titel? Je raadt het misschien al: ‘Eerste Liefde’. Het wordt een album waar allerlei covers van oude opwekkingsliederen te beluisteren zijn. Het helpt mij om weer terug te gaan naar de tijd dat het fundament werd gelegd.”

“Denk aan de liederen; ‘U bent mij zo kostbaar’, ‘Aan Uw voeten Heer’, ‘Jezus, wij verhogen U’, ‘Ik kniel neer en belijd’, ‘Heer U bent El Elohim’.”

“De liederen van die tijd zijn belangrijk voor mij geweest, maar ik denk niet alleen voor mij. Door deze liedjes een tweede leven te geven, hoop ik dat anderen ook een ontmoeting hebben met hun eerste liefde. Denk aan de liederen; ‘U bent mij zo kostbaar’, ‘Aan Uw voeten Heer’, ‘Jezus, wij verhogen U’, ‘Ik kniel neer en belijd’, ‘Heer U bent El Elohim’. Het zijn liederen die wijzen op Jezus, Zijn heiligheid, de houding van ons hart en ons verlangen om Jezus beter te leren kennen.”

“‘Het ware offer is een aan Mij overgegeven geest’, zegt God in Psalm 51. Ik geef mij opnieuw over en laat los.”

“Sommige mensen zeggen ‘terug naar de basis’, ‘back to the start’, terug naar Eden’, ‘back to the heart of worship’, of, ‘ terug naar mijn eerste liefde. Overeenkomstig is het de Naam boven alle namen; JEZUS.”

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen