21 landen ondertekenen steunverklaring voor Israël na eenzijdig anti-Israëlrapport VN: “Keerpunt in de geschiedenis”

21 landen hebben een steunverklaring voor Israël opgesteld na het “zoveelste eenzijdige anti-Israëlrapport in de Mensenrechtenraad”, meldt Christenen voor Israël. In het rapport krijgt Israël de schuld van “elk onderdeel van het langlopende conflict tussen Israël en de Palestijnen”. Ook zou Israël verantwoordelijk zijn voor mensenrechtenschendingen door Palestijnse leiders tegen hun bevolking en voor de corruptie bij de Palestijnse Autoriteit.

Waar de meeste landen meestal geen commentaar leveren, kwam er dit keer forse kritiek op het rapport. Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken was de initiatiefnemer van de steunverklaring voor Israël. Uitendelijk ondertekenden 22 landen die verklaring, ook Israël zelf.

De andere 21 landen die de verklaring ondertekend hebben, zijn: Nederland, de VS, Israël, Oostenrijk, Bulgarije, Brazilië, Canada, Kameroen, Colombia, Kroatië, Eswatini, Duitsland, Guatemala, Hongarije, Liberia, de Marshalleilanden, Micronesië, Nauru, Noord-Macedonië, Palau, Togo en het Verenigd Koninkrijk.

Onpartijdig
In de steunverklaring staat onder andere dat er “onevenredig veel aandacht wordt geschonken aan Israël en dat daaraan een einde moet komen”. Ook vinden de ondertekenaars dat er een einde moet komen aan het langdurige en onevenredige onderzoek naar Israël en dat alle mensenrechtenproblemen onpartijdig moet worden aangepakt door de Raad.

De Israëlische interim-premier en minister van Buitenlandse Zaken Yaïr Lapid noemt het “een keerpunt in de geschiedenis van de VN-Mensenrechtenraad”. Ook sprak hij zijn dank uit namens Israël aan alle landen die de steunverklaring ondertekenden.

Lees hier het volledige artikel.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen