Drie tips om je belastingteruggaaf optimaal te benutten


In Nederland breekt nu het seizoen aan dat je geld terug kunt krijgen van de belasting. Veel mensen die tijdig aangifte hebben gedaan, hebben de afrekening al ontvangen. Dus ik ben misschien een beetje laat met deze post – maar beter laat dan nooit, toch? En als het woord ‘belastingen’ je verveelt, is dat misschien precies de reden om verder te lezen! Ik ben geen belastingdeskundige, deze blog zal niet te complex worden. Maar het zal je helpen!

Blijkbaar vult in Nederland niet iedereen zijn belastingaangifte in. Vooral jongeren en jongvolwassenen doen daar vaak niet de moeite voor (zie dit bericht van de Consumentenbond). Maar ook volwassenen wiens woonsituatie in de loop der jaren nauwelijks is veranderd, nemen er blijkbaar niet de moeite voor! In Nederland is het verleidelijk om dat te doen omdat het hele systeem geautomatiseerd is. U hoeft zelf nauwelijks iets te doen. Maar dat is precies de reden om er wel moeite voor te doen!

Uitgeven
Als je deel uitmaakt van de groep mensen die hun teruggaaf hebben ontvangen, laat me je dan aanmoedigen in deze post! Ik weet dat het echt verleidelijk is om het meeste van wat je ontvangt uit te geven. Misschien heb je voor een grote uitgave gespaard en lijken deze inkomsten het juiste moment om flink te spenderen. In een tijd dat internetwinkelen ongekend hoog is, is het zo gemakkelijk om snel dingen uit te geven! Wij hebben ook dingen gekocht die we normaal niet zouden kopen. Een Kubb-gameset bijvoorbeeld. Een nieuwe gietijzeren pan. Nieuwe make-up (mijn vrouw, niet ik). Ik zeg niet: “Geef niet uit”, maar ik zeg: “Geef niet alles uit” en “besteed niet hersenloos”.

“Ik zeg niet “geef niet uit”, maar ik zeg “geef niet alles uit” en “besteed niet hersenloos””

Dus naast het verstandig besteden aan dingen die je echt wilt, geef ik enkele tips over wat je moet doen met je belastingaangiften!

1. Geef
Dat klopt, geef! Ik heb deze bovenaan gezet. We geloven echt dat geven een goede zaak is. Wanneer onze salarissen binnenkomen, is geven het eerste wat we doen. Eerst geven we aan God. We geven aan de kerk. We geven ook aan goede doelen. We vinden het belangrijk om te geven. We geloven dat het meer gezegend is om te geven dan om te ontvangen.

“Het is meer gezegend om te geven dan om te ontvangen -Handelingen 20: 35b”

En we geloven ook dat we gezegend zijn. We leven in relatieve luxe; en ik denk dat dat geldt voor de meeste mensen die dit lezen. De meesten van ons zouden in staat moeten zijn om iets te geven aan waar we in geloven en aan degenen die het minder hebben.

“Wanneer onze salarissen binnenkomen, is geven het eerste wat we doen. Eerst geven we aan God. We geven aan de kerk. We geven ook aan goede doelen.”

Ik herinner me enige tijd geleden dat ik met collega’s sprak die zich niet konden voorstellen dat ze een vast deel van hun inkomen zouden weggeven – althans niet een significant deel. Er is hier geen oordeel. Ik begrijp volledig hoe gemakkelijk het voor ons is om onze uitgaven gelijk te laten lopen met ons inkomen en nauwelijks ruimte te laten voor vrijgevigheid.

Ik denk echter ook dat als we nooit de moeite nemen om een ​​gewoonte op te bouwen, dat we geen verandering in ons leven zullen zien. Gewoontes kosten moeite. Financiële gewoonten kosten ook echt moeite. Misschien is dit belastingaangifteseizoen de uitgelezen kans om een ​​behoorlijk percentage van jouw aangifte weg te geven. Misschien ken je iemand en heeft COVID-19 hen financieel zwaar getroffen. Dit is jouw kans.

“Als je geen honderd mensen kunt voeden, voer er dan maar één -Moeder Theresa”

2. Investeer
Mijn laatste bericht over financiën leidde tot veel gesprekken over beleggen. Verschillende mensen hebben contact met me opgenomen om te praten over hoe ze hun eerste stappen in het investeren kunnen zetten. Verschillende mensen hebben gevraagd wat een goed percentage zou zijn om te investeren. Deze vragen zijn allemaal heel persoonlijk; het antwoord hangt af van je persoonlijke financiële situatie en je persoonlijke financiële doelen. Er zijn echter enkele dingen die velen van ons kunnen doen om een ​​goed idee te krijgen van wat we kunnen doen:

Onderzoek onderlinge fondsen.
De meeste (in ieder geval Nederlandse) banken bieden periodieke beleggingsregelingen, dus u kunt vaste bedragen per maand beleggen. Ze zijn meestal vrij transparant in wat de lopende kosten zijn en wat het historische rendement is. Het is echt de moeite waard om naar deze rendementen te kijken; niet alle beleggingsfondsen presteren gemiddeld beter dan de markt. Beleggingsfondsen bieden je de mogelijkheid om te investeren in sectoren waar je enthousiast over bent.

“Beleggingsfondsen bieden je de mogelijkheid om te investeren in sectoren waar je enthousiast over bent.”Bekijk aandelen.
Er zijn veel websites waarmee je aandelen kunt onderzoeken. Kies enkele bedrijven die je al interesseren en volg hen. Bekijk enkele websites zoals iex.com en fool.com om iets te leren over investeren – en vervolgens in een bedrijf te investeren – bij voorkeur voor de lange termijn! Aangezien de meesten van ons geen professionele investeerders zijn, moeten we pas proberen de markt te verslaan wanneer we die echt begrijpen. Anders is het waarschijnlijk verstandiger om op lange termijn te investeren en de markt de markt te laten zijn.

Index trackers.
Index-trackers werken een beetje als beleggingsfondsen, maar het belangrijkste verschil is dat ze minder actief beheer vereisen. Ze zijn opgebouwd om de bewegingen van een volledige index weer te geven, zoals bijvoorbeeld de AEX (Amsterdam Exchange Index), die wordt gereconstrueerd door verschillende trackers.

Investeren in index-trackers betekent gemiddeld dat uw rendement het algemene marktrendement weerspiegelt, dat op lange termijn beter zou moeten zijn dan de rente op uw spaarrekening. De lopende kosten voor index trackers moeten laag zijn – dit is iets om op te letten.

Ten slotte is het echt de moeite waard om met een coach te praten als je het nog steeds niet zeker weet. Het is echt de moeite waard om wat moeite te doen om enkele basisprincipes van financiële markten te begrijpen, omdat ze u de rest van uw leven zullen helpen! Je wilt het echt begrijpen – niet alleen blind uitvoeren.

‘Risico komt voort uit het niet weten wat je doet’ – Warren Buffet


3. Sparen
Zorg tot slot dat je een deel van het bedrag spaart. Mijn vrouw en ik hebben een richtlijn om 10% van al ons inkomen te sparen – dus dat is wat we elke maand proberen te doen, en dat is ook wat we hebben gedaan met onze belastingaangiften. Als je spaargeld je besparingsdoel overschrijdt, dan is het de moeite waard om je spaarpercentage opnieuw te evalueren. Als je nog geen spaardoel hebt, stelt u er een in! Het is verstandig om naar een buffer toe te werken.

Dus als je wasmachine of auto kapot gaat, dan heb je een buffer om een nieuwe te kopen. Het is duidelijk dat dit COVID-19-seizoen veel mensen ertoe heeft gebracht zich af te vragen of ze genoeg hebben gespaard. Het is verstandig om na te denken over wat je elke maand zou moeten sparen – en het is verstandig om niet te sparen wat er aan het einde van de maand over is, maar om iets opzij te zetten zodra je je inkomen hebt ontvangen!

“het is verstandig om niet te sparen wat er aan het einde van de maand over is, maar om iets opzij te zetten zodra je je inkomen hebt ontvangen!”

Als al het bovenstaande uitdagend voor je is, of als het lijkt dat het allemaal niet haalbaar is vanwege je persoonlijke omstandigheden, neem dan contact op met iemand! Financiële problemen hoeven niet vanzelf op te lossen.

Is het nuttig voor je? Lees mijn bericht over vijf dingen die je echt zou moeten doen met je financiën! Er zal enige overlap zijn tussen deze berichten, maar er is zeker iets nuttigs voor jou.

Deze blog is geschreven door Loey Wittink, bankier bij ABN AMRO en ook voorganger en creatief directeur bij C3 Church in Amsterdam.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen