70 man in Hardinxveld aanbidden Jezus in de stromende regen: “De honger is groot”

In Hardinxveld-Giessendam kwamen afgelopen zondag zo’n zeventig mensen samen bij een openluchtdienst. De dag ervoor was er ook al een doopdienst. Voorzitter Leo van Wijngaarden van De Donk Ministries: “We willen graag in de frontlinie staan om hoop te brengen. Dat is de functie die we als kerk hebben. Vroeger was het de kerk die de leprahuizen in gingen om hoop te brengen.” In dit artikel vertelt Van Wijngaarden hoe men de handen ineen wil slaan met de overheid om Gods goedheid zichtbaar te maken in de regio – en hoe hij een sterke honger in de regio ziet ontstaan.

De Donk Ministries is nu zo’n zeven jaar bezig om geestelijke vernieuwing te zien plaatsvinden in de Alblasserwaard. Ze hadden een druk programma, maar door corona kwam alles stil te liggen. “Toen was het de vraag: ‘Heer wat wilt U precies?’ Enerzijds waren openluchtdiensten niets voor ons en wilden wij ons meer richten op verandering in de politiek en de samenleving. Maar daar kwam wel verandering in.”


“We beseften dat de openlucht de plek is waar samenkomen nog mogelijk is. Dat is tegelijkertijd de plek waar je de samenleving verandert”, vertelt Leo. Hij legt het uit. “De overheid heeft een coronabeleid uitgestippeld, maar op één vlak schieten ze tekort: dat is hoop geven aan de bevolking, de artsen, het zorgpersoneel en de andere mensen. De overheid is niet in staat om die hoop de brengen. Alleen de kerk kan dat.”


Daarom besloten ze om toch openluchtdiensten te houden. “Daar kunnen we God aanbidden en een oproep starten om samen op de frontlinie te staan en te bidden voor de overheid. Daar hebben mensen behoefte aan.”

“Natuurlijk vonden ze het vanuit de overheid ook wel spannend. Het was namelijk de eerste keer in deze regio, in deze tijd.” De capaciteit van de samenkomst was nu maximaal zeventig mensen. Maar Leo wil graag naar een plek waar honderden mensen kunnen samenkomen.

“We willen naar het Raadhuisplein, voor het gemeentehuis. Daar willen we met zo’n 300 mensen samenkomen.”

“We willen naar het Raadhuisplein, voor het gemeentehuis. Daar willen we met zo’n 300 mensen samenkomen. Er is zoveel negativiteit en als kerk zijn we tekortgeschoten in het brengen van hoop. De kerk ging vroeger de leprahuizen in om daar hoop te brengen.”

Relatie met overheid
Om dit te bewerkstelligen, willen ze goede relatie hebben en behouden met de overheid. “We willen niet knokken tegen de overheid. We willen juist samenwerken om de hoop terug te brengen in de gemeente.”

“Samenwerken is de sleutel. De overheid zorgt voor veiligheid en het koninkrijk van God biedt hoop en de zielzorg voor mensen die eenzaam en verstoten zijn.” Of de overheid dit helemaal erkent, weet Leo niet. “Ze reageren nog wat onwennig, omdat ze natuurlijk geen maatschappelijk en politieke onrust willen. Ze zijn terughoudend, ze willen ons het liefst gelijk behandelen met de horeca.”

“Daarbij zeg ik wel: ‘Als je de vergelijking met de horeca maakt, dan begrijp je niet waar de kerk voor is.’”

“Daarbij zeg ik wel: ‘Als je de vergelijking met de horeca maakt, dan begrijp je niet waar de kerk voor is.’ Helaas hebben we dit wel verspeeld. We zijn niet meer altijd de mensen die uitreiken naar de wijk, de bevolking en de politiek. Als er ondernemers failliet gaan, dan zou de kerk er voor hen moeten zijn. Wij zijn op z’n minst dan de mensen bij wie ze gaan uithuilen.”

Christenen
Onder de christenen in Hardinxveld-Giessendam ziet Leo een honger en een drive om God in vrijheid te aanbidden. Ook ziet hij het verlangen om echt iets te betekenen in de regio. De samenkomst van zaterdag liet iets van dat verlangen zien.

“Het was bizar slecht weer zondag, echt rampzalig. Halverwege vertrokken er een aantal, maar de rest van de groep bleef. Het was een hele bijzondere tijd. De wind raasde, maar we hebben God echt sterk ervaren.”

Leo wil dit blijven doen. “We zijn druk bezig met vergunningen voor nieuwe bijeenkomsten. Uiteindelijk willen we met kerstavond met 300 man op het plein staan. De openlucht is een veilige plek.”

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen