Relatie als kern van ons bestaan: ”Er moet iets van contact en relatie zijn om leven voort te brengen.”

Marjolijn heeft op achtjarige leeftijd haar eerste, concrete Godservaring tijdens een aanbiddingsmoment. Als ze veertien is laat ze zich dopen, maar ze leert de Heilige Geest pas tien jaar later echt kennen. Ze ontdekt de verschillende aspecten van het leven met God, van karaktervorming tot genezing en innerlijke heling. ”Vanuit daar heb ik ook ontdekt dat ik de gave van de Geest in kan zetten voor anderen, denk aan gastvrijheid, barmhartigheid, genezing en bevrijding.’’ Ondertussen leert ze verder en doet ze veel ervaring op in het werken met mensen, zowel privé als in haar werk als hulpverlener.

Introductie
Marjolijn Rietveld werkt nu zestien jaar in de hulpverlening, waarvan ze een groot gedeelte werkzaam is als contextueel therapeut. Ze heeft in haar werk veel begeleiding en therapie gedaan op het gebied van relaties. Daar is het echter niet bij gebleven. In de afgelopen jaren heeft ze ook veel discipelschap trajecten gedaan met mensen. ”Ik vind de combinatie heel tof, je kan de vruchten plukken van beide werelden.’’ Ze ziet veel herstel in levens van mensen doordat ze met Jezus optrekt. ”Ik zie innerlijk herstel, relationeel herstel, maar ook gewoon wonderen gebeuren in relaties.’’

Marjolijn zit niet stil en blijft leren over het leven met Jezus. ”Ik heb de afgelopen tien jaar heb ik veel geïnvesteerd in de Bijbel en in het ontdekken van het karakter van God. Ik kreeg van de mensen die mijn man en ik discipelden veel moeilijke vragen en daar ben ik ingedoken. Ik heb daar zelf ontzettend veel van geleerd.’’ Samen met haar man richtte ze ‘Yay God’ op. Het begon als enkel een huiskerk, maar daar is nu ook een website bij gekomen met studies over uiteenlopende onderwerpen. Vandaag besloten we een interview te doen met Marjolijn over relaties.

Wat is het belang van het hebben van relaties in ons leven?
”Daar start het mee. Er moet iets van contact en relatie zijn om leven voort te brengen. In de relatie ben je ontzettend afhankelijk als kind. Je hebt iemand nodig die voor je zorgt, die je eten geeft, maar ook oog heeft voor wie je bent en wat je nodig hebt. Onderzoek laat zien dat sterfte onder baby’s die geen aandacht krijgen vele malen hoger ligt.”

Volgens Marjolijn is relatie meer dan slechts omgaan met elkaar. ”Nu bijvoorbeeld met de maatregelen, je ziet mensen snakken naar contact. Je kunt dan wel bellen en zelfs beeldbellen, maar je mist de aanraking en het samenzijn. Het heeft heel direct te maken met wie we zijn, met wie we worden.” Ze ziet het leven in relatie met anderen als noodzaak voor een ieder. ”Als je leeft met elkaar, beïnvloed je elkaar ook. Je kan elkaar opbouwen en afbreken. En het idee is natuurlijk elkaar opbouwen. Je hebt de ander echt nodig.”

Het nodig hebben van elkaar zit niet alleen in praktische zaken, zo stelt Marjolijn. ”Je hebt elkaar ook nodig om verdriet te delen, samen blij te zijn. Boos zijn is ook iets wat we bijvoorbeeld kunnen delen, maar daarin hebben we elkaar ook weer nodig om onze emoties te leren sturen. Wat is belang van het hebben van relaties? Het is dat je dan kan worden wie je bent, dat je dan kan worden wie God je heeft bedoeld.”

Wat is kenmerkend voor een goede relatie?
”In de kern draait het voor iedereen om betrouwbaarheid en onvoorwaardelijke liefde. Dat je van elkaar op aankan, begrip hebt voor elkaar en in elkaar investeert. Maar ook dat het wederzijdsheid is. Dat betekent echter niet dat het altijd 50/50 is. Wat belangrijk is, is dat je oog hebt voor dat het eerlijk is. De een kan soms meer zorg dan de ander nodig hebben.”

Echt aandacht hebben voor elkaar is daarbij van groot belang volgens Marjolijn. ”Dat als je met elkaar koffie drinkt, dat je de tijd hebt en dat je aandacht dan ook echt bij de ander is. Niet bij je werk of je telefoon.” Ze stelt dat het daarnaast belangrijk is dat je jezelf bent en elkaar stimuleert om te leren ”Dat je jezelf kunt zijn en niet iemand probeert te zijn die je denkt de ander nodig heeft. Laat er ruimte zijn om fouten te mogen maken. Je kunt daar dan met elkaar over spreken, over hoe het anders of beter kan.”

”Een goede relatie is niet perfect, maar stimuleert elkaar tot groei in wie je bent en naar wat God in je heeft gelegd. Dat kunnen talenten zijn, maar dat zijn ook de vruchten van de Geest.” Marjolijn ziet relaties ook als een plek om Gods creativiteit te ontdekken. ”We verschillen van elkaar en dat mag er zijn. Je kan optrekken met elkaar en genieten van hoe God mensen zo uniek heeft gemaakt. De verschillen voelen soms bedreigend, terwijl God zegt: ‘Dit is juist heel rijk’.”

Hoe kijkt God naar relaties?
”Ik denk dat God relatie is. In Genesis staat er laten Wij mensen maken. Je ziet in alles dat God relatie ontzettend belangrijk vind. Hij wandelt met Adam en Eva. Hij trekt met mensen op, dat zie je door de hele Bijbel heen. Je ziet dat Hij echt samen met mensen wil zijn en die relatie voor ogen heeft. En dat dat precies is wat Satan in Genesis wil verzieken.”

Marjolijn ziet de Bijbel volstaan van wijsheden en adviezen over hoe om te gaan met elkaar. ”Wat ik mooi vind is dat er in de Bijbel veel onderwijs staat over barmhartigheid. Maar ook hoe spreek je over elkaar? Hoe zie je naar elkaar om? De Bijbel staat vol van verhalen over mensen, families, over relaties. Het is zo centraal voor God.”

Voor God is relatie eigenlijk altijd het startpunt. ”God vraagt niet van ons dat alles moet kloppen en perfect moet zijn. Hij begint waar we zijn. Ik moet denken aan de kruisiging, de crimineel die naast Jezus hangt vraagt of Jezus aan hem wil denken. Jezus zegt: ”Je ben straks met mij”. Daar start de relatie. Die man heeft de doodstraf met een reden, hij heeft het niet voor elkaar, hij heeft zijn Bijbel niet gelezen. Maar Jezus pakt het contact op en dat is de start. Aan je denken? Nee samen zijn, daar gaat het om. Die man geeft iets heel kleins en Jezus overlaadt met liefde en relatie.”

Welk advies zou je ons mee willen geven?
”Ik hoop dat we als christenen het lef gaan hebben om te investeren in relaties, dat we de moed gaan vinden om ons kwetsbaar op te durven stellen. Dat we dingen als oog hebben voor elkaar, barmhartigheid en hoe we over elkaar spreken echt in de praktijk gaan brengen. Relatie bouwen vraagt aandacht en tijd. Laten we die tijd nemen voor elkaar, voor onze naaste.”

”Als je kijkt naar wat de Bijbel zegt over de beginnende kerk, zij was bekend vanwege haar liefde. Onderlinge liefde en liefde voor hun naaste. Investeer in wie je bent en kan zijn en doe dat in relatie. Bemoedig elkaar en stuur elkaar bij en doe dat echt samen met de Heilige Geest. Dan krijg je die driehoek, heb je een sterke verbinding en dat is echt goud. Dan krijg je gezonde relaties in een wereld die ongezond is.”

Marjolijn ziet veel potentie voor de kerk als plek van leven en herstel. ”Laten we als christenen weer gezinnen en plekken zijn waar mensen terecht kunnen. Vrij van oordeel, van roddel, van dingen die mensen kunnen kwetsen of beschadigen. Zoals Jezus zegt; “Kom bij mij, kom het levend water drinken”. Het is veel waard te streven naar innerlijk gezond worden, naar karakter ontwikkeling, naar wat God in ons heeft gelegd en de gave Geest. Daarmee worden we weer een gezonde kerk waarin de wereld het Licht en Levend Water vindt.”

Voor meer informatie over Marjolijn, haar werk, Yay God en om in contact met haar te komen, bezoek:
http://www.lijninjeleven.com
https://yaygod.nl/

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen