Aanbiddingshuis Peter en Carin van Essen leidt tot beweging van God in omgeving Apeldoorn: “Vluchtelingen, zakenmensen en kerkmensen ontmoeten God”

De ‘secret place’ is een kostbare plek van ontvangen om het dan weer uit te delen in de ‘marketplace’. Hierover schreef Carin van Essen een indrukwekkend lied met een prachtige clip die vandaag uitkomt en een geluid geeft om juist in deze corona tijd dichtbij God te blijven en veel tijd in zijn aanwezigheid door te brengen. Peter en Carin kunnen hiervan getuigen vanuit hun ervaring in het Huis van Aanbidding in Apeldoorn wat zij leiden.

Carin vertelt: “Juist in de rust en aanbidding groeien we zelf en van daaruit mogen we Zijn liefde weer uitdelen. Zo bracht God bijvoorbeeld veel Iraniërs op ons pad die sterk geraakt werden door Gods Geest tijdens de momenten van gebed en aanbidding.”

Loslaten en wachten
Peter en Carin van Essen woonden in een mooi vrijstaand huis in Apeldoorn, waar ze als muzikanten en liedschrijvers actief waren met hun werk in Nederland en daarbuiten. Totdat God een duidelijke droom gaf om het huis te verkopen en God te vertrouwen om een ‘huis van aanbidding’ te kopen. Een periode van loslaten en wachten volgde. 

“Vanaf het begin kwamen er Iraniërs bij ons die zo hongerig waren naar God.”

In februari 2020 zetten ze de handtekening van His Home Base  – dat tevens een retraiteplek en muziekcentrum is – en ze zien hoe God aanwezig is. “Vanaf het begin kwamen er Iraniërs bij ons die zo hongerig waren naar God.” Ze vertelt hoe God bouwt op de lofzangen van Zijn kinderen om Zijn liefde, kracht en aanwezigheid te tonen.

Carins echtgenoot Peter, is in christelijk Nederland geen onbekende omdat hij jarenlang muziekleider was bij Opwekking en ook veel liederen schreef. Verder is hij violist in veel verschillende settings. Carin maakte o.a. televisie voor Family7 en produceerde ‘DAG! Zingend opvoeden voor jonge kinderen.’

Droom over gebedshuis
Carin vertelt over de droom over het gebedshuis die ze kreeg. “God liet me in een droom een huis zien, dat er heel specifiek uitzag. Ik heb het huis op papier getekend. In de droom hoorde ik Peter zeggen dat het huis hoog was en dat er een huis van aanbidding in paste. Een Nederlandse voorganger die we erover vertelden, had sterk de indruk dat er een houtkachel in het midden zou staan. En inderdaad stond er een giga Finse houtkachel midden in de grote zaal.”

“God liet me in een droom een huis zien, dat er heel specifiek uitzag. Ik heb het huis op papier getekend.”

Terwijl Carin en Peter hun huis verkochten en hiermee een grote stap van geloof zetten, duurde het nog even voordat ze hun ‘vervolgstap’ konden zetten. Maar na anderhalf jaar, kwamen ze bij het huis dat exact overeenkwam met de beschrijvingen uit de droom. “Het is een protestants militair tehuis geweest wat Home Base heette. De grote zaal, de vele bijruimtes en de prachtige lokatie maakten dat we wisten dat dit de plek was!”

Carin en Peter vonden investeerders die hen hielpen om het huis te kopen. Het huis heet nu ‘His Home Base’ en bestaat uit een woonruimte voor het gezin van Carin en Peter, twee heerlijke retraite appartementen, een grote zaal en twee ruimtes waar een muziekkelder en huiskamer zijn gecreërd. Het staat aan de bosrand van Apeldoorn op een ruim terrein.

God aanbidden
Deze plek wordt elke dag gebruikt om God te aanbidden. “Het is de plek waarbij mensen thuis mogen komen bij God, uitrusten en bij Hem zijn. Maar bovenal wordt God grootgemaakt.” Ze merkten al meteen dat God mensen naar de plek stuurde. “Er kwam bijvoorbeeld gelijk een Iraanse vluchteling die uitgeprocedeerd was en een plek nodig had. Nog voordat wij zelf onze gordijnen hadden opgehangen, hebben we zijn kamer klaargemaakt en kon hij hier een periode blijven.” 

“Elke dag heeft hij met ons mee aanbeden en zo veel dingen over God geleerd. Al snel vertelde hij mensen in het AZC dat ze ook in ons huis welkom waren. Toen kwam er ineens een hele groep Iraniërs die vroegen om uitleg over de Heilige Geest. We gaven bijbelstudie en ze werden gedoopt in de Heilige Geest. Met een aantal hebben we echte vriendschappen opgebouwd.”

“Toen kwam er ineens een hele groep Iraniërs die vroegen om uitleg over de Heilige Geest. We gaven bijbelstudie en ze werden gedoopt in de Heilige Geest.”

Een Iraans gezin vertrok naar een andere stad. Maar op dezelfde dag bracht God via iemand uit de kerk een ander Iraans echtpaar. De man komt graag werken in de tuin. Ondertussen doen ze mee met de aanbidding en worden ze beiden zó getroffen door Gods liefde. Dat is ontroerend.”

Retraite-appartementen
In het huis zijn ook speciale retraite-appartementen. Ook daarmee maakte Carin direct iets bijzonders mee. “Ik zette op Facebook dat een appartement vrij kwam, nadat er een paar maanden een zendeling in had gezeten. Op dat moment was er een jonge vrouw uit de randstad die het gevoel had dat God haar zei op retraite te gaan. Via Google zocht ze kloosters, maar die waren niet beschikbaar en toen kwam ze op mijn Facebook-post uit. Dat was bijna ongelofelijk. Uiteindelijk kwam ze met een matje en wierook bij het huis aan.

“Niemand in haar familie geloofde en zelf had ze een bijna dood ervaring gehad waarbij ze God ervoer. Ze had geen Bijbel of kennis van God en voelde echt dat God haar hier bracht om meer over Hem te leren en Hem te ervaren. Ze deed mee met de aanbidding en studeerde in de Bijbel. Ze werd deze week enorm aangeraakt en ze ging toegewijd aan God en vervuld met Gods Geest weer naar huis.”

“Ze had geen Bijbel of kennis van God en voelde echt dat God haar hier bracht om meer over Hem te leren en Hem te ervaren.”

Interkerkelijk
“Op maandagavond zijn er ook speciale aanbiddingsavonden, waarbij mensen uit de hele regio en veel verschillende kerken aanwezig zijn. We nodigen aanbiddingsleiders uit het land uit deze avonden te leiden. Er is een warme gemeenschap en mensen voelen zich thuis bij de houtkachel, de koffie, het praatje of persoonlijk gebed.

God wordt in veelkleurigheid aanbeden en Gods aanwezigheid is tastbaar. We groeien samen. Veel aanbiddingsleiders zijn actief in grote gemeenten en dan kun je niet zomaar afwijken van het programma. Hier mogen ze alles open laten en de Heilige Geest volgen.

“En dat met mensen van hervormde, pinkster, PKN, baptist en evangelische achtergronden naast elkaar.”

De ene keer vieren we spontaan Avondmaal, de andere keer zingen we uit de Bijbel en altijd is er ruimte om door te geven als God een gedachte, woord of beeld geeft. En dat met mensen van hervormde, pinkster, PKN, baptist en evangelische achtergronden naast elkaar. De 15-jarige enthousiasteling naast de 65-jarige vrijwilliger. De vluchteling naast de zakenman.”

Corona tijd
Terwijl het gebedshuis een beetje de sfeer van Handelingen vertolkt, zien Peter en Carin steeds sterker hoe dit ook het plaatje van de kerk mag zijn die God voor deze tijd bedoeld heeft. “Wij geloven dat in deze periode van Covid-19 God wil dat we tijd nemen in de secret place, dichtbij Hem, gewoon in onze huizen. Dit is een tijd waarin God ons voorbereid op weeën die komen gaan.

Het is belangrijk om in deze tijd te zorgen dat onze lampen worden gevuld met olie. Vandaar ook dat het lied In the secret place juist zo passend is op dit moment. En nu we de controle verliezen kunnen we hem maar beter helemaal loslaten en ons overgeven aan God.”

Stand houden
“Hoe afhankelijker wij leven en hoe meer we leren loslaten, hoe eenvoudiger het zal zijn om stand te houden. Daarbij is aanbidding een sleutel. Sinds we hier elke ochtend de dag om 9.00 beginnen met een uur van aanbidding en gebed, de bijbel uitzingen en luisteren naar wat God wil spreken, merk ik dat dat zó bepalend is voor de rest van mijn dag. Het zet letterlijk de toon en doet me beseffen waar het om draait.”

“Hoe afhankelijker wij leven en hoe meer we leren loslaten, hoe eenvoudiger het zal zijn om stand te houden.”

“Doordat we samenkomen in Gods aanwezigheid, zien we zulke mooie dingen gebeuren. Kinderen van vluchtelingen die op slot zaten en hier openbloeien, iemand die van depressie bevrijd wordt, een versleten nek die geneest of niet-gelovigen die geraakt worden door Gods liefde.”

Israël
“Eén van de dingen waar we de afgelopen jaren veel mee bezig zijn geweest is Israël. Wie God zegent mag ook Zijn volk zegenen. We mochten verschillende keren naar Israël om naar de verschillende huizen van gebed en aanbidding te gaan, om de Russische joden te bemoedigen en om (aanbiddings)leiders mee te nemen door het land om te zien wat God daar doet.

Ook zijn we gaan ontdekken dat we de door God ingestelde feesten als gelovigen overboord hebben gegooid en we leren de diepte daarvan nu te omarmen. Zo vieren we iedere vrijdag met de mensen in huis het begin van de sabbat. De kaarsen, de brood en het wijn, de zegen van de vader aan zijn vrouw en kinderen, het ingaan in de rust van God, wat een verademing!

“En laatst zaten we met Joden, Arabieren, Iraniërs en Russen bij elkaar. Dat was wereldvrede in het klein.”

En laatst zaten we met Joden, Arabieren, Iraniërs en Russen bij elkaar. Dat was wereldvrede in het klein. We leren steeds meer uit te zoomen om te zien wat God wereldwijd doet, want het gaat immers niet om ons koninkrijk maar om Gods koninkrijk en God is machtig aan het werk en wij bouwen graag mee.”

Carin nodigt een ieder van harte uit om een ochtend of avond aanbidding bij te wonen, retraite te komen houden of betrokken te zijn bij His Home Base. Maar bovenal roept ze op om deze zomer veel tijd door te brengen in the secret place….
 www.peterencarinvanessen.nl

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen