Aanbiddingsleider Joy Petersen aanbidt Jezus met Presence op drukke pleinen in Nederland: “Hij zei me: ‘Je bent een evangelist’”

Joy Petersen is een bekend gezicht bij Heartbeat Worship en stichting Presence, waar ze Jezus aanbidt met volle overgave. Ze leerde dat ze haar geloof niet moet bouwen op het geloof van een ander, maar op God zelf. “Het is echt menens geworden tussen mij en God, sinds de coronatijd kan ik zeggen dat Hij álles is voor mij.” In dit artikel vertelt ze over haar passie om God te aanbidden – ook op straat – en Hem te betrekken in het leven van alledag.

Joy was al langere tijd betrokken bij Heartbeat Worship, waarbij ze steeds meer groeide in het aanbidden van God. Uiteindelijk werd ze een keer informeel uitgenodigd om mee te zingen bij Presence, waarna ze al snel definitief aanhaakte. “Al snel zat ik bij de vaste groep.”

“Ik zit nu in de appgroep, waarin we voor elkaar bidden en indrukken en liedjes aan elkaar doorgeven. Uiteindelijk kiest Wim samen met de pianist de liederen uit. Het is een hele mooie dynamische groep die elkaar eert en zegent.”

“Ik ben opgegroeid in de kerk en hield altijd al van zingen. Al vanaf jonge leeftijd was ik bezig met muziek en dans en op mijn twaalfde zong ik, een beetje verlegen, een keer mee. Mensen kwamen achteraf naar me toe en zeiden: ‘Je hebt mooi gezongen, maar ik hoorde je bijna niet.’”

“Als ik met mijn hele hart achter zo’n lied sta, dan word ik blij.”

“Op het begin was het spannend om dit te doen, maar later groeide ik erin. Toen hebben we met een aantal vrienden een jongerenband opgezet. Samen gingen we helemaal los voor God, zo zag ik het. Als ik nu oude beelden terugkijk moet ik wel een beetje lachen. Dan zie ik mezelf vaak afgeleid om me heenkijken. Dat losgaan viel dus best mee.”

Tot God naderen
Inmiddels heeft Joy meer geleerd hoe je echt tot God kunt naderen. Ze is zich ook sterk bewust geworden van wat ze zingt. “Als ik met mijn hele hart achter zo’n lied sta, dan word ik blij!”

“Soms zijn teksten ook spannend. ‘Ik geef mijn hele leven aan U’, of ‘U bent genoeg voor mij’, zijn hele radicale teksten. Maar ik weet dat Hij genoeg is voor mij en als dat gaat klikken, dan komt er passie en vuur. Ik heb geleerd wie God is.

Ik heb altijd wel over God geleerd in de kerk, maar door nauw met God te praten en de Heilige Geest in mijn dagelijkse leven te betrekken, leer ik nog meer wie Hij is. Als je weet hoe goed God is en hoeveel Hij begaan is met ons, ook in de kleinste dingen, dan besef ik: ‘Hij is zo groot.’

Dan schiet er ‘poef’ soms confetti in mijn hoofd. ‘Hoe kan het dat die grote God mij ziet staan? Wat is Hij goed.’”

God vinden
Joy vertelt hoe je God heel persoonlijk kunt vinden. Ze legt uit. “Wat bij mij als eerst moest landen, is dat ik niet kan bouwen op het geloof van de pastor, de bijbelleraar of de aanbiddingsleider. Als ik voor Gods troon sta, komt de kerkleider niet hand in hand naast me staan.

Ik moet het zelf doen. Ik ben overtuigd dat de Heilige Geest begaan is met mij en persoonlijk  tot mij wil persoonlijk spreken. Hij in mij woont en in alles betrokken wil zijn van mijn leven, ook al zou ik denken dat Hij genoeg andere dingen te doen heeft. Dat helpt mij om God ook in alles van mijn leven te willen betrekken.”

“Ik vind het ontzettend fijn om God daarin te zoeken met muziek. Het helpt om je gedachten te richten op God. Je zegent Hem met de liederen die je uitzingt. Dat doe ik thuis nog meer dan op het podium. Het podium is maar 3% van mijn leven, het zou toch jammer zijn als ik God alleen beperk tot die plek”

Meenemen in aanbidding
Deze ontwikkeling heeft Joy ook een ander perspectief gegeven op het fenomeen ‘worshipleading’: hoe je mensen in de zaal activeert in het aanbidden van God . Joy vertelt. “Ik dacht lange tijd dat je er als aanbiddingsleider bent om mensen mee te nemen in aanbidding. Maar de Heilige Geest maakt me duidelijk dat mensen dat zelf moeten doen. We hebben talenten gekregen om mensen voor te gaan, maar ze moeten zelf de keuze willen maken om echt te aanbidden.

Ik wil meer faciliteren dat mensen zelf naar God gaan, in plaats van dat ik hun handje vasthoudt en zegt: ‘Doe maar je handen in de lucht’, of ‘ga knielen.’ Daar is niets mis mee, maar de laatste tijd ervaar ik steeds meer dat ik minder wil interveniëren in het werk van God. Ik zeg daarom vaak: ‘Kies op dit moment echt om met God bezig te zijn’. Waar zij dan voor kiezen om te doen is hun eigen verantwoordelijkheid. Verder moet ik God zelf aanbidden en dan gaat God met de mensen in de zaal aan de slag.”

Coronatijd
Juist in de huidige coronatijd is Joy gaan beseffen hoe goed God is. “Ik heb in de coronatijd geleerd wat het betekent om echt alleen maar je hoop op Jezus te hebben. Ik hoop niet meer op wereldse wijsheden of in het teruggaan naar hoe het was. Ik hoop alleen op Jezus. Ik vind deze coronatijd best wel pittig. Maar ik weet dat Hij de veilige haven is waar ik me kan terugtrekken. ‘Heer, bij U kan ik zijn.’ Ik heb het nooit zo ervaren als nu. Alleen Hem heb ik nodig en Hij is genoeg.”

“Als ik zie hoe zelfs christenen in deze tijd ruzie maken, dan kan ik alleen maar uitroepen ‘Heer! Vergeef ons! Bescherm mijn hart en help mij om rust en vrede te bewaren.’”

“Het is bij mij echt menens geworden, God staat boven alles.”

“Het is bij mij echt menens geworden. God staat boven alles. Het klinkt misschien overdreven, maar als mij alles afgenomen wordt, dan nog is het goed als ik Hem heb. Soms is het idee eng, maar het is een realiteit geworden.”

Roeping
“Lange tijd dacht ik dat ik de roeping had om mensen te brengen in ‘een fijne ervaring met God’, maar nu is mijn visie dat kerken openbreken en ik krijg steeds meer de moed om ook het evangelie buiten de kerkmuren te verkondigen. 

Ook bij Presence heb ik voor mensen mogen bidden. Ik ben nog groeiende en vind het ontzettend eng, en spontaan op straat voor mensen bidden durf ik vaak niet, maar ik blijf me ernaar uitstrekken. Ik voel namelijk een sterke bewogenheid met de mensen. God heeft me duidelijk gezegd: ‘Je bent een evangelist.’”

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen