Advocaat Arjan Hulsbergen laat God meelezen met dossiers: “De Heilige Geest heeft verstand van recht”

Het klinkt misschien vreemd om God te vragen het dossier mee te lezen, maar het is een Bijbels principe, zegt advocaat Arjan Hulsbergen. Hij vertelt hoe onder anderen Koning Hizkia dreigbrieven van de vijand uitspreidde voor het aangezicht van de Heer. “God weet natuurlijk al lang wat erin staat. Maar door het dossier voor Zijn aangezicht te openen, vraag je Hem als het ware om zich met de zaak te gaan bemoeien.” In dit artikel vertelt Hulsbergen hoe dit tot bijzondere uitkomsten kan leiden.

Hulsbergen vertelt dat God zich past buigt over een zaak, als je het op de juiste manier onder Zijn aandacht brengt. Net zoals dat een aardse rechter zich niet zomaar met ieder willekeurig geschil gaat bemoeien. Als je wilt dat recht gesproken wordt, zul je dingen bewust aan de rechter moeten voorleggen. In het geval van Hizkia, was er overigens een bijzondere uitkomst. “Bij Hizkia kwam de Engel van de Heer in actie en vernietigde de vijand.”

“Het is verbazingwekkend hoe zaken kunnen aflopen als je God er op deze manier bij betrekt.”

“Het is verbazingwekkend hoe zaken kunnen aflopen als je God er op deze manier bij betrekt. Niet om zomaar alle rechtszaken te winnen, of om een wederpartij een lesje te leren, maar om Hem te vragen om recht te doen, waar onrecht gebeurt. Zijn troon is gebaseerd op recht en gerechtigheid. Dat staat in mijn Bijbel. (Psalm 89:15) Maar dat ook echt meemaken, is natuurlijk heel andere koek!”

Paniek
Een paar maanden geleden gebeurde er weer zoiets, zegt Hulsbergen. “Ik werd benaderd door een aannemer die ook christen is. Hij vindt het goed dat ik zijn verhaal hier vertel. Echt een mooie kerel! Hij was al een tijdje bezig met de vraag hoe je God bij je bedrijf kunt betrekken. Nu was er echter paniek in de tent. Een belangrijke opdrachtgever had een groot en duur huis laten bouwen. Mijn cliënt, de aannemer, had heel veel van de bouwkosten voorgefinancierd en liep grote risico’s. Toen de oplevering in zicht kwam, begon de opdrachtgever plotseling over van alles te klagen.” 

“Hij leek (onterecht) van alles af te keuren en aan te sturen op een enorme korting. Voor de aannemer dreigde een financiële strop van vele tonnen en een heel zware financiële situatie. In dat soort situaties gaat het vaak hard tegen hard, compleet met lange en dure juridische procedures. Maar daar was eigenlijk geen tijd voor. We bespraken de zaak op mijn kantoor met zijn hele managementteam. Daarbij werd het dossier opengelegd met daarin alle contracten, rapporten en boze e-mails en brieven en we vroegen de Heilige Geest om mee te lezen. Hij heeft namelijk ook verstand van bouwrecht.”

“Daarbij werd het dossier opengelegd met daarin alle contracten, rapporten en boze e-mails en brieven en we vroegen de Heilige Geest om mee te lezen. Hij heeft namelijk ook verstand van bouwrecht.”

“In Jesaja 11:2 staat dat de Heilige Geest de Geest is van wijsheid en inzicht, raad, sterkte, kennis en de ‘vreze des HEEREN’. Ik leg het altijd zo uit: De Heilige Geest heeft alle kennis in huis en weet voor elke situatie een oplossing, plan van aanpak of strategie. Als we Hem om advies vragen, antwoordt Hij. Als we Zijn advies uitvoeren, verbindt Hij daaraan Zijn kracht. Hij gaat als het ware meebewegen. (Dat is de “sterkte”.) Wie in alles ernstig met Hem rekening houdt, zal Hem dus aan het werk zien en zwaar onder de indruk raken van wat Hij doet. (Dat is de ‘vreze des HEEREN’.) 

Indrukken
Tijdens het gebed voor de zaak begon de Heilige Geest ons indrukken te geven. Dat leidde tot de volgende vraag bij het managementteam: “Als we God vragen om in deze zaak recht te doen, welk deel van Zijn recht gaat ons dan negatief raken?” Het team begon te ervaren dat er eerst dingen recht gezet moesten worden. Hierop verklaarde de directeur dat hij het bedrijf wilde toewijden aan Jezus. Hij verklaarde met het bedrijf niet langer geld te willen najagen, maar gerechtigheid, vrede en blijdschap. Ook nam hij zich voor alle eventuele fouten die er in het proces waren gemaakt gewoon te erkennen en daarvoor verantwoording te nemen. Toen dat was gebeurd, vroegen we de Heer om in deze zaak recht te doen.”

“Voor mij als advocaat is het altijd een uitdaging om God in zo’n proces uit te nodigen. Hoe ver mag je daarin gaan zonder onprofessioneel te worden? In mijn rol als advocaat moest ik deze cliënt adviseren om de opdrachtgever keihard aan te pakken, inclusief het leggen van beslag en het zetten van een hek rondom de bouwplaats. Als volgeling van Jezus had ik echter wel in de gaten dat hier iets heel bijzonders aan de hand was. De keuze legde ik bij de aannemer: “Wil je het ‘professioneel’ aanpakken of ga je het echt doen op Gods manier?” 

“Voor mij als advocaat is het altijd een uitdaging om God in zo’n proces uit te nodigen. Hoe ver mag je daarin gaan zonder onprofessioneel te worden?”

Hij en zijn team zetten samen een heel dappere stap in geloof. Ze zeiden: “We weten dat we de wederpartij keihard kunnen aanpakken. Maar we besluiten om eerlijk en liefdevol te zijn en geen enkele vorm van juridisch geweld te gebruiken. We gaan zien hoe God het oplost.” Een paar spannende weken volgden zonder enig zicht op verbetering. De opdrachtgever bleef weigeren om te betalen en bleef de aannemer tot het einde bestoken met beschuldigingen en boze e-mails. De aannemer stond op het punt om zijn geduld te verliezen tot plotseling…

Aannemer
Op een morgen werd ik gebeld door de aannemer. Hij zei: “Arjan, je raadt nooit wie hier net op de stoep stond!” Het bleek de opdrachtgever te zijn geweest. Hij vertelde dat hij al weken geen rust meer kon vinden. Hij erkende dat de woning perfect was, maar dat hij er niet van kon genieten. Iets vertelde hem dat hij bij de aannemer en zijn team vrede zou kunnen vinden. Het team herkende meteen dat het de Heilige Geest was die deze situatie aan het omkeren was. Ze legden de opdrachtgever uit dat ze Jezus in de situatie hadden uitgenodigd en dat Hij het was tegen wie hij zich verzette. Toen ze voor hem baden kwam de heerlijke vrede van God over hem. 

Voordat hij verlicht naar huis vertrok, gaf hij nog aan dat hij zijn bedrijf op dezelfde manier wilde gaan leiden als de aannemer. Een of twee dagen later werden alle rekeningen betaald. God had de hele zaak opgelost. Zonder juridisch geweld of procedures. Deze advocaat was overbodig. Ik ben zelden zo blij geweest om God van dichtbij aan het werk te zien. Daar kan geen dikke declaratie tegenop!

God heeft overal verstand van en heeft voor alles een plan. Betrek Hem in je moeilijke situaties, volg Zijn advies op en verwacht dat Hij gaat ingrijpen.”

Steun de missie van Revive!
Help onze impact te vergroten!

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen