Alex en Wendy openen bedrijfspand voor samenkomsten, vangen ‘overflow’ van hun moederkerk op: “We willen creatief zijn als ondernemers”

Alex en Wendy van der Linden uit Breda zagen hoe de mogelijkheden om samen te komen sinds 2020 flink beperkt werden en wilden zich hier niet bij neerleggen. Ze besloten om in het verlengde van hun gemeente, Jubilee Church, als huisgroep samen te komen. Deze groeit erg snel. “We kijken samen de livestream, maar vervolgens is er ook veel tijd om samen te bidden en relaties met elkaar te bouwen.” In dit artikelen vertellen ze over de kracht van huissamenkomsten en over wat God doet in Breda.

De huissamenkomst die Alex en Wendy hebben opgezet, begon al vlak voor de corona-uitbraak in maart 2020. Wendy vertelt. “We kwamen samen om te ‘fellowshippen’ en God te aanbidden, omdat we het belang inzagen van kleine groepen. Maar toen de crisis kwam, hadden we zoiets van: we gaan gewoon door met deze samenkomsten. We zijn niet te stoppen.”

Het besluit kwam toen om elke zondag samen te komen, vooral omdat de Jubilee ook online ging uitzenden en er niet meer dan dertig man samen mochten komen. “We begonnen toen met samenkomen op zondag. Daar ontstonden al snel hechte onderlinge verhoudingen.”

Bezoekers
Het aantal bezoekers is snel opgelopen. Al snel waren er twintig mensen aangehaakt. “Juist in de periode dat de regels strenger werden, groeiden we. Natuurlijk wilden we niet de buurt voor de kop stoten. Dat zou wel gebeuren als er twintig mensen op de stoep stonden. Dus we moesten wat anders gaan bedenken.”

Uiteindelijk vonden ze een manier om bij een ondernemer in zijn pand samen te komen. “Het was in een bovenruimte, dus het voelde als de bovenkamer, net zoals bij Handelingen”, lacht Wendy. “Zo zijn we de mogelijkheden die er zijn gaan benutten en kozen we ervoor om een volgende stap te zetten.”

“Zowel bij de aanbidding als de preek volgen we de livestream. Vervolgens gaan we zelf door.”

Ze vertellen hoe een doorsnee dienst eruitziet. “We beginnen natuurlijk met het kijken van de dienst. Zowel bij de aanbidding als de preek volgen we de livestream. Vervolgens gaan we zelf door. We bidden voor elkaar, leggen elkaar de handen op en zien hoe mensen gevuld worden met de Heilige Geest. We zien mensen voor het eerst in tongen bidden, of er vindt bevrijding plaats.”

Juist het laatste, gemeenschappelijke gedeelte, maakt de bijeenkomst extra krachtig, zeggen ze. “We geloven dat Gods kracht zit in de verbinding met elkaar. Dat doe je niet alleen. Je hebt mensen om je heen nodig, om er voor je te zijn en om je verder te helpen. Daarnaast helpt het je om aangescherpt en opgebouwd te worden in je geloof. Je kunt elkaar echt ondersteunen waar dat nodig is.”

Uitbreiding
Ondertussen zijn er vanuit Jubilee Church meerdere huisgroepen gestart, waaronder in Den Bosch, Tilburg en in Geertruidenberg. “Dat is gewoon gaaf, want op deze manier kunnen zoveel mogelijk mensen samen blijven komen.”

De verbinding met hun moederkerk willen ze zeker in stand blijven houden. “Ja, we hebben erg goede diensten en goede preken bij Jubilee, dat willen we natuurlijk niet missen. En het voor elkaar bidden de kracht van God die daar vrijkomt, dat is wat deze groep eraan toevoegt.”

“Huisgroepen zijn wel de plekken waar het begonnen is. We zien hoeveel kracht er in kleine groepen zit. Je staat zo dicht bij elkaar en je hebt echt een familiegevoel. De ruimte waar we samenkomen is niet per se zo mooi, maar je komt echt tot de kern: samen de liefde van Jezus met elkaar delen, onder de kracht van de Heilige Geest.”

Ze kunnen getuigen van mooie groei die er heeft plaatsgevonden. “Fysieke groei, maar zeker ook groei in geloof. Inmiddels zijn er al zestig man bij ons aangesloten. Omdat we ons wel aan de regels willen houden, moet je je inschrijven voor de dienst. Tegelijkertijd hebben we ook een extra locatie geopend voor de tieners, zodat de meeste mensen gewoon kunnen blijven komen.”

“Het is natuurlijk gaaf om een gemeente van duizend man te bezoeken. Daar zijn wij ook deel van geweest. Maar het nadeel was dat je redelijk anoniem bent. Je ontvangt het woord, maar je kent elkaar niet zoals dat wij elkaar nu kennen.”

Bekrachtiging

Er vindt ook bekrachtiging plaats in de gemeenschap, waarbij mensen geactiveerd worden om de straat op gaan om te evangeliseren, of op andere manieren actief worden. “We zijn gewone ondernemers, die graag dingen oppakken en die ook ruimten hebben. God gebruikt dat voor deze tijd.”

“Er was een grote maatschappelijke druk, maar dat heeft de basis gelegd voor die gemeente.”

“Door de grote druk die er is, word je op de basis van het evangelie teruggeworpen. Daar worden we scherp van. Net zoals in de tijd van Handelingen, en de manier waarop dat te werk ging. Er was een grote maatschappelijke druk, maar dat heeft de basis gelegd voor die gemeente.”

Ze geven een tip aan gemeenten die nog zoekenden zijn. “Wees creatief, werk samen met ondernemers die panden hebben en graag willen ondernemen op het gebied van samenkomen. Het zit bij ondernemers in het bloed om altijd vooruit te gaan. Velen zien het als kans om door te bouwen in Gods koninkrijk. Benut dat!”

Steun de missie van Revive!
Help onze impact te vergroten!

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen