Algemene Vergadering van de VN neemt resolutie aan waarbij Joodse banden met de Tempelberg worden genegeerd

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft afgelopen woensdag een resolutie over Jeruzalem goedgekeurd. Daarin wordt alleen naar de Tempelberg verwezen met zijn islamitische naam, ‘al-Haram al-Sharif.

De resolutie riep op tot “het onveranderd handhaven van de historische status-quo in de Haram al-Sharif”. Elke actie van Israël om haar wetten aan de stad Jeruzalem op te leggen, werd “illegaal” genoemd in de resolutie.

In totaal steunden 129 landen de resolutie en 11 landen stemden tegen. 31 landen onthielden zich van stemming, waaronder Oostenrijk, Brazilië, Duitsland, India, Kenia, Nederland, Oekraïne en het Verenigd Koninkrijk.

De Israëlische ambassadeur bij de VN, Gilad Erdan, noemde de resolutie een poging om “de Joodse geschiedenis in onze eeuwige hoofdstad uit te wissen”.

Heiligste plaats jodendom
De Verenigde Staten waren tegen de resolutie en zeiden dat het “moreel, historisch en politiek verkeerd is voor leden van dit lichaam om taal te steunen die zowel joodse als christelijke banden met de Tempelberg, de heiligste plaats in het jodendom, ontkent”.

Het Verenigd Koninkrijk onthield zich van stemming, omdat de tekst van de resolutie te eenzijdig was.

“De vandaag aangenomen resolutie verwijst naar de heilige plaatsen in Jeruzalem in puur islamitische termen, zonder de joodse terminologie van ‘Tempelberg’ te erkennen.

Het VK heeft al jaren duidelijk gemaakt dat we het niet eens zijn met deze aanpak. Hoewel we de verwijdering van de meeste van deze verwijzingen verwelkomen, zijn we teleurgesteld dat we geen oplossing hebben kunnen vinden voor het laatste geval”, zei de Britse gezant.

De Palestijnse ambassadeur verwelkomde de resolutie van Jeruzalem. “Het bezette Jeruzalem was en blijft een essentieel onderdeel van het land van de staat Palestina en zijn eeuwige hoofdstad”, zei Riyad al-Maliki, de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken.

Daling steun
Ondanks het feit dat een overweldigende meerderheid in de Algemene Vergadering voor de resolutie stemde, net als in 2018, was er een aanzienlijke daling in het aantal landen dat de resolutie steunde.

In 2018 stemden 148 landen voor de resolutie van Jeruzalem. Dit jaar hebben verschillende landen, waaronder Hongarije en Tsjechië, hun stem gewijzigd vanwege de eenzijdige taal van de resolutie. De resolutie van Jeruzalem was een van de drie resoluties m.b.t. het Israëlisch-Palestijnse conflict.

De andere twee resoluties eisten dat Israël afstand zou doen van haar aanspraak op de Golanhoogten, (het gebied dat Israël veroverde in de Zesdaagse Oorlog van 1967) en riepen op tot meer inspanningen van Israël en de Palestijnen om te onderhandelen over een vreedzaam einde van hun conflict.

Israël beschuldigt de Verenigde Naties er al sinds lange tijd van bevooroordeeld te zijn. Erdan noemde de resoluties “vervormd” en zei dat landen die ze steunen “rechtstreeks bijdragen aan de verlenging van dit conflict”.

Lees hier het originele artikel.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen