Senaat VS besluit: Amerikaanse ambassade blijft in Jeruzalem

De Amerikaanse Senaat stemde vrijdag vóór het behoud van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem, waarmee massale steun werd gegeven aan de stap van de voormalige president Donald Trump.

In een stemming van 97 tegen 3 nee, stemde de Senaat vrijdag voor amendement nr. 786 dat door senatoren James Inhofe (Republikeins -Oklahoma) en Bill Hagerty (Republikeins -Tennessee) was geïntroduceerd om ervoor te zorgen dat de Amerikaanse ambassade in Israël blijft gevestigd in Jeruzalem, de hoofdstad van Israël.

Alleen senatoren Bernie Sanders, Elizabeth Warren en Tom Carper stemden tegen het amendement.

“Jeruzalem is de hoofdstad van Israël en ik ben er trots op om wetgeving te hebben om de Amerikaanse ambassade te beschermen tegen verhuizing of een degradatie”, aldus James Inhofe.

“Israël is een echte vriend van de Verenigde Staten en ik kijk uit naar nog vele jaren vriendschap”

“Het was een eer om te zien dat de Amerikaanse ambassade na meer dan twintig jaar tweeledige inspanningen in 2018 naar haar rechtmatige locatie in Jeruzalem verhuisde en senator Hagerty en ik zijn duidelijk in onze inspanningen om ervoor te zorgen dat het daar blijft. Israël is een echte vriend van de Verenigde Staten en ik kijk uit naar nog vele jaren vriendschap”, voegde hij eraan toe.

“De regering-Trump hield zich aan haar belofte om de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem te verhuizen, de eeuwige en ondeelbare hoofdstad van de Joodse staat Israël, en het zou daar moeten blijven”, zei Hagerty. “Als voormalig Amerikaanse ambassadeur in Japan weet ik hoe belangrijk het is om de belangrijkste zorgen van onze bondgenoten te erkennen, en het was een aanfluiting dat onze regering de Amerikaanse wet negeerde en weigerde Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël gedurende zoveel decennia.”

Navolging
De stap die de VS zette in 2018, kreeg veel navolging door andere landen:

De VS en Guatemala hebben in mei 2018 hun ambassades naar Jeruzalem verplaatst.

Honduras, dat een handelskantoor heeft in Jeruzalem, zei dat het zijn ambassade tegen eind 2020 naar de hoofdstad zal verplaatsen.

Brazilië heeft een handelskantoor in de hoofdstad.

De Tsjechische Republiek heeft een cultureel en handelscentrum in Jeruzalem en kondigde in december 2020 aan een diplomatiek kantoor te openen in Jeruzalem.

Servië kondigde in september 2020 aan zijn ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen, en na het besluit van Israël om diplomatieke betrekkingen aan te gaan met Kosovo met een moslimmeerderheid, heeft Kosovo aangekondigd dat het zijn ambassade in Jeruzalem zal openen.

Malawi zal zijn ambassade tegen de zomer van 2021 naar Jeruzalem verplaatsen, kondigde de Malawische minister van Buitenlandse Zaken Eisenhower Mkaka in november aan, en wordt daarmee het eerste Afrikaanse land dat de stap zet. 

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen