Annemarie over hoe ze geloofde vanuit haar verstand: “Mijn hoofd vertelde mijn hart dat ik van God hield”

Annemarie Geersing groeide op in een christelijk gezin, maar zag het geloof als een verplicht dingetje. Tijd doorbrengen met God was voor haar niet iets waar ze veel energie van kreeg. Totdat ze ontdekte dat het geloof niet begint in je verstand, maar iets is wat overstroomt vanuit je hart. “Dat heeft mijn leven met God compleet veranderd.” Ze heeft hier het boek ‘Oog in oog’ over geschreven. Ze geeft een voorproefje in dit artikel.

Annemarie vertelt hoe ze God voor haar verandering zag. “Ik ben christelijk opgevoed en ondanks dat de boodschap blij zou moeten zijn, voelde het geloven altijd als een verplicht dingetje. Ik haalde er niet die diepe blijdschap uit die ik bij anderen soms zag. De omgang met God was een ‘ver van je bed-show.’”

Desondanks probeerden Annemarie en haar man wel serieus voor God te leven en beseften ze dat er ‘meer’ moest zijn. Ze wilden dat hun hart in vuur en vlam zou komen te staan en gingen op een zoektocht. Ze gingen inmiddels ook naar een andere kerk, hoewel dat geen drastische veranderingen bracht. 

Toen Annemarie het boekje ‘Goed genoeg’ van Harry Coffman las, begonnen er zaken te veranderen. Ze opende haar hart voor God en kreeg tijdens het lezen een aanraking met de Heilige Geest. “Ik ontdekte dat door het aannemen van Jezus de zonden uit mijn leven zijn weggestreept.”

Hart en verstand
Annemarie vertelt wat er precies gebeurde, waardoor haar geloofsbeleving veranderde. “Mijn geloof werd altijd aangestuurd vanuit mijn verstand, omdat ik opgroeide met het geloof dat ik overgeleverd kreeg. Ik merkte ook – en dat zag ik bij veel mensen om me heen – dat mijn verstand aan mijn hart vertelde dat ik van God hield. Maar vanuit mijn hart zelf ervoer ik dat niet.”

“Ik moest volhouden, ik moest strijden, ik moest van alles doen. Dat is de ‘van het verstand naar het hart-beleving’.”

“Ik had een gedisciplineerde geloofshouding. Ik moest volhouden, ik moest strijden, ik moest van alles doen. Dat is de ‘van het verstand naar het hart-beleving’.”

Maar toen ze een aanraking kreeg met de Heilige Geest, werd deze route omgedraaid. “Dan verandert de route van je hart naar je verstand. Je hoeft jezelf niet meer te vertellen dat het nodig is om van God te houden, want Zijn liefde stroomt in je over.”

‘Houden van’
Volgens Annemarie weten veel mensen dat dit leven bij God beschikbaar is, maar ze weten niet waar ze het moeten vinden. Om mensen op deze reis te helpen, schreef Annemarie haar boek. “In dit boek laat ik zien dat alles begint met ‘houden van’. God hield eerst van ons voordat wij van Hem konden houden. Als je dat begrijpt, dan is je hart aangeraakt. Als je dat niet begrijpt, dan neem ik je mee op een reis.”

“De God van zowel het Oude als het Nieuwe Testament is een God van liefde. Het is een God die wacht op een liedesrelatie met de mens. Niets kan komen tussen de relatie tussen jou en God. De blijdschap, de vrede, het tilt je er bovenuit.”

“De God van zowel het Oude als het Nieuwe Testament is een God van liefde. Het is een God die wacht op een liedesrelatie met de mens.”

Levensinstelling
Ze merkt dat haar levensinstelling en ook haar werk hier sterk door zijn veranderd. “Ik werkte op een basisschool en ik deed dat met veel passie. Mijn belangrijkste motivatie was desondanks om kinderen op enthousiaste wijze meer kennis bij te brengen. Maar toen God mij aanraakte, verdween dat naar de achtergrond. Ik ging heel anders in het leven staan. Ik richtte me nu als eerst op het sociaal-emotionele aspect van mens tot mens. Dat geldt nu trouwens ook voor andere relaties, zoals vrienden, of ouders van leerlingen.”

“Ik heb niet de pretentie dat mijn boek een formule is om God te vinden. Ik stort namelijk niet de Geest uit, dat doet God zelf. Maar ik geloof dat het een krachtig middel is met handvatten om Hem te vinden.”

“Het boek laat namelijk het hart van God zien. Hoe intens veel Hij van ons houdt en hoe Hij het plan had om alles voor ons te dragen, wat er aan zonden de wereld in gekomen is. Hij heeft zich met ons verzoend.”

“Voordat jij zonden beging in je leven, is dit in Christus al vergeven. In Christus ben je ook geen zondaar meer, maar een heilige!”


“Daardoor mag je ook beseffen dat wat je ook gedaan hebt, dat Jezus dat heeft weggedaan. Voordat jij zonden beging in je leven, is dit in Christus al vergeven. In Christus ben je ook geen zondaar meer, maar een heilige!”

“Dit leven met God is niet bedoeld voor na dit leven, maar voor nu. God wil nu in relatie met ons als zijn geheiligde kinderen leven. Natuurlijk kun je nog verkeerde gedachten hebben of gevolgen ervaren van het aardse leven. Maar daar hoef je niet dramatisch over te doen. Ga jezelf niet veroordelen. God heeft de zonden van morgen al uitgewist. Dankzij het kruis van Jezus mag je bij elke val die je maakt weer rechtop staan en doorgaan!”

Steun de missie van Revive!
Help onze impact te vergroten!

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen