Arjan Baan en Florens van der Spek stoppen in de winter niet met samenkomsten: “In Rusland komen ze met -5 samen”

Arjan Baan en Florens van der Spek hebben hun schouders gezet onder de beweging ‘Kerk zonder muren’, waaruit grote openluchtdiensten zijn voortgekomen met honderden bezoekers. Revive was afgelopen zondag bij de bijeenkomst in Giessenburg en sprak met Florens en Arjan over de toekomst van deze beweging, ook nu het winterseizoen aanbreekt.

Ze blikken kort terug op de samenkomst. Florens: “Het was weer heel mooi om met zoveel mensen samen te komen, Gods Woord centraal te zetten en te zingen.”

Arjan: “Het is heerlijk om vanuit je hart te loven en te prijzen. Mijns inziens is een dienst waarin niet gezongen mag worden, geen dienst. Ik merk dat mensen het heerlijk vinden dat ze hier vrij kunnen zingen.”

Veel denominaties
Hij vertelt over de kracht van deze samenkomsten. “Ik noem het een refogelisch publiek, mensen van veel denominaties zijn vertegenwoordigd. Mensen kunnen komen zoals ze zijn. Voor iedereen is er wat: we zingen psalmen, Johannes de Heer, Opwekking. Dat maakt het uniek.” Florens voegt eraan toe dat mensen zich door de regels aan banden gelegd voelen, terwijl er hier een vrijheid is die er altijd zou moeten zijn.

“Ik denk dat voordat Jezus terugkomt, God nog een werk gaat doen. Dat er een sterke eenheid zal ontstaan, juist rondom de waarheid van het Woord van God.”

Arjan: “Ik denk dat voordat Jezus terugkomt, God nog een werk gaat doen. Dat er een sterke eenheid zal ontstaan, juist rondom de waarheid van het Woord van God. De waarheid zal hooggehouden worden.”

Herfst
Deze openluchtbeweging kan rekenen op veel enthousiasme door het hele land, maar de vraag is wel hoe dit in de winter voortgezet kan worden. Florens: “Ik vind het heel mooi om zo samen te komen, maar ons verlangen is dat mensen hun huis, tuin, caravan of wat ze ook hebben gekregen, gaan toevertrouwen aan de Heer God.”

Hij vertelt hoe hij dat ook praktisch zelf doet. “We hebben elke dinsdagavond Bijbelstudie op onze boerderij en op zaterdag samenkomsten. Arjan en ik zijn ook bezig met een Geestelijke Groei Cursus op te zetten. Doordat we een verbouwing achter de rug hebben, kunnen we zeker met honderd man bij ons binnen samenkomen.”

Dagelijks openstellen
“Ik droom er ook zelf van om ons huis dagelijks open te stellen. Zo ben je het huisgezin van God. Het gaat niet om een kerkstroming, maar om als volgelingen van Jezus Christus samen te komen.”

Baan: “Er wordt veel gesproken over het terugkeren naar Handelingen. Ik geloof wel dat, zoals het begonnen is, het misschien ook wel zal eindigen. De franjes gaan eraf en we worden een gemeente zoals God het bedoeld heeft.”

“De vraag is, wat mag het ons kosten? Ik Rusland komen ze in de vrieskou van -5 samen, met bontjassen aan.”

Doelend op de openluchtdiensten: “De vraag is, wat mag het ons kosten? Ik Rusland komen ze in de vrieskou van -5 samen, met bontjassen aan. Als het hier droog is met 5 graden, kunnen we dan niet samenkomen? Ik ben echt benieuwd.”

Hierbij stoppen, is dus zeker niet het plan. “Nee, het gaat gewoon door. Sterker nog, dit vermenigvuldigt zich. Het is echt de tijd om creatiever te worden. Mensen verlangen naar vrijheid, eenvoud en Gods waarheid. Zo zie je dat je bij een kleine oproep op Facebook een grote groep aanspreekt.”

Bekijk de video om het hele verhaal van Arjan en Florens te zien.

Steun de missie van Revive!
Help onze impact te vergroten!

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen