Awakening Night moedigt gelovigen aan om af te rekenen met ‘mensenvrees’: ‘Durf jij je reputatie op het spel te zetten?’

Op vakantiepark De Betteld was er vrijdagavond de Awakening Night, voorafgaand aan het grote event ‘Awakening Europe’ in de komende zomer. Tijdens de avond nam de aanbidding een zeer prominente plek in, gevolgd  door een woord van Ben Fitzgerald én veel bevrijdingen die plaatsvonden. Ben Fitzgerald sprak over ‘de vrees voor mensen’, die veel mensen ervan weerhoudt om Jezus volledig, zonder restricties te volgen.  

De Awakening Band leidde de aanbidding, wat resulteerde in een zeer krachtige tijd in Gods aanwezigheid. De ‘stoere’ band was enkel bezig om de hele avond lang Jezus alle glorie te geven. Het bracht de rest van de zaal in een diepe staat van aanbidding. Mensen knielden, lagen plat op de grond, of aanbaden juist heel uitbundig. De avond begon ‘glorieus’.

Ben Fitzgerald, leider van Awakening Europe, hield een radciale boodschap. Zijn insteek was om ‘mensenvrees’ af te breken, vertelt hij. “Dit moet afgebroken worden, omdat je geroepen bent om moedig te zijn.” In het christendom wordt vaak meer gezegd dan gedaan, constateert hij. “De reden hiervoor is simpel; veel christenen worstelen met de geest van angst. Je bent bang om op iemands tenen te stappen, of dat je iemand boos maakt.

Galaten 1:8 waarschuwt daarentegen om niet een ander evangelie te verkondigen, om mensen maar niet tegen het hoofd te stoten. ‘Laat hij vervloekt zijn’, wordt daar zelfs over gezegd. Geen ziel kan getransformeerd worden door een onjuist evangelie. Hem behagen is alles. Galaten 1 vers 11 zegt dat het evangelie niet naar de mens is. Maar velen zeggen wat mensen willen horen. Ze willen de nieuwste en tofste preek brengen die een beetje ‘veilig’ is, in plaats van een boodschap die redt.”

“We willen liever behagen dan bekrachtigen. Je zegt: ‘Ik ga jou vertellen wat jij leuk vindt om te horen – en dan ben je blij.’ Maar Paulus waarschuwt daartegen. We moeten het woord recht snijden.”

Voorbeelden
Fitzgerald noemt voorbeelden over hoe ‘mensenvrees’ sterk naar voren kan komen. “Je bent op je werkplaats en je voelt de Heilige Geest zeggen: ‘Ik wil dat je voor die vrouw bidt’, maar je legt het naast je neer. De volgende dag zegt de Heilige Geest het weer, maar je doet het niet. Natuurlijk is God dan nog steeds genadig, maar je zet Zijn stem hiermee op een lager pitje. Je maakt de beslissing om het ‘volume’ van het behagen van God naar beneden te doen.”

“Veel mensen zeggen: ‘Ik hoor God niet.’ Maar de belangrijkste vraag is dan wel: ‘Heb je het laatste wat Hij zei gehoorzaamd?’ Als je niet luistert, zal God het tot een ander spreken. Onze roeping is als eerst om God te behagen!”

“Soms kan dat betekenen dat je van het script afwijkt. Bijvoorbeeld vanavond, toen we veel tijd namen om God te aanbidden. Ik heb eens op een conferentie gehad dat God zo sterk aanwezig was, dat we niet konden afsluiten. Het hele schema raakte in de war en we hadden nog nauwelijks tijd om voor mensen te bidden, terwijl we al bijna het gebouw uit moesten. Maar toen, helemaal aan het eind, zeiden we: ‘We hebben nog enkele minuten, wie wil Jezus ontvangen?’ Honderden mensen renden naar voren in enkele minuten tijd. Weet je hoe dat kwam? Omdat God de regie had. We moeten God dienen boven de klok.”

Herkenbaar
Soms vraagt God aan Ben om voor iemand te bidden, waardoor hij te laat dreigt te zijn op een afspraak. Maar door middel van anekdotes vertelt Ben hoe dit elke keer weer op z’n plek valt, als hij besluit om God te gehoorzamen. Ben vertelde ook hoe hij eens in de rij stond om een hand te krijgen van pastor Bill Johnson, maar toen werd overgeslagen. Hij raakte hierdoor helemaal in paniek  en besefte toen hoe diep het behagen van mensen nog in hem zat.

“Ik was ten diepste heel onzeker. Ik kom deze mensen nu zelf ook veel tegen. Ze zeggen: ‘Hé pastor Ben, je bent geweldig’, en gaan dan opsommen wat ze allemaal voor God doen. Maar ten diepste zeggen ze: ‘Please, hou van mij, heb me lief, waardeer me.’ Het is heel herkenbaar voor velen, wat ik nu zeg. Maar dat is een aanleiding om je wortels nog dieper te laten gaan in Christus, en je identiteit als een zoon of dochter van Hem. We moeten breken met het vrezen van mensen, zodat we God volledig kunnen vrezen.”

Steun de missie van Revive!
Help onze impact te vergroten!

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen