Bedrijven en horeca mogen ongevaccineerde mensen weigeren

Terwijl de Raad van Europa deze week nog ervoor pleitte dat ongevaccineerde mensen niet gediscrimineerd mogen worden, laat de Nederlandse Gezondheidsraad een ander geluid horen. Donderdag schreef de raad aan met ministerie van Volksgezondheid dat ‘de huidige wetgeving het instellingen en bedrijven mogelijk maakt om een vaccinatiebewijs als voorwaarde te stellen voor toegang tot hun diensten en voorzieningen.’

Echter geeft de Gezondheidsraad aan dat er niet gediscrimineerd mag worden of dat privacyregels niet geschonden mogen worden.

“Of de maatregel gerechtvaardigd is, kan verschillen per setting”, aldus het adviesorgaan, zo meldt NU.nl. Voor die afweging is een zogeheten medisch-ethisch kader ontwikkeld. Zo moeten instellingen kunnen aantonen dat het vaccinatiebewijs een gerechtvaardigd doel dient, dat de maatregel noodzakelijk is om dat doel te bereiken, de voordelen opwegen tegen de nadelen en er geen minder ingrijpende manier is om het doel te bereiken.

De overheid zou erop moeten toezien of bedrijven zich aan het kader houden. Het is nog niet duidelijk wanneer een vaccinatiebewijs een “gerechtvaardigd doel” is. Volgens de Gezondheidsraad kan het kabinet dat in wetgeving vastleggen of het overlaten aan brancheorganisaties.

Advies
Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) had de Gezondheidsraad om advies gevraagd. De bewindsman heeft meermaals zijn zorgen geuit over mogelijke voordelen die een vaccinatiebewijs op publieke plaatsen zou kunnen opleveren. Dat zou inwoners indirect kunnen dwingen om zichzelf in te enten tegen COVID-19, terwijl De Jonge wil dat vaccinaties altijd vrijwillig plaatsvinden.

De zorgen die veel christenen hebben dat het niet-vaccineren grote gevolgen kan hebben, lijken hiermee verder te worden bevestigd.

Bron: NU.nl

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen