Beroemde psycholoog Jordan Peterson huilt terwijl hij over Jezus praat

Jordan Peterson is klinisch psycholoog en een beroemde mediapersoonlijkheid. Begin maart heeft hij een online gesprek met Jonathan Pageau over onder andere religie, realiteit en symboliek. Als ze tijdens het gesprek uitkomen bij Jezus, kan Peterson zijn tranen niet meer tegenhouden, zo is te zien in de onderstaande video.

Jezus en mythologische goden
De mannen zijn al een tijdje in gesprek als ze uitkomen bij Jezus. Peterson start met het verwerpen van de claim van sommige religieuzen dat Jezus gelijk is aan mythologische goden. Hij gebruikt hiervoor het argument van C.S. Lewis. ” Het verschil tussen die mythologische goden en Christus is dat er bij Christus ook een historische vertegenwoordiging is. In Christus hebben we dus een echt verhaal, Iemand die echt heeft bestaan.”

Volgens Peterson komen in Christus de realiteit en mythe bij elkaar. In andere woorden, in Christus komen geloof en realiteit bij elkaar, zou je kunnen zeggen. Peterson verbaast zich hierbij over zichzelf. ”Het probleem is, ik geloof dat waarschijnlijk ook. Ik ben verbaasd over mijn geloof en ik snap het niet.” Peterson probeert zijn verhaal te vervolgen, maar dan het stokt. Hij raakt geëmotioneerd.

”Ik heb soms gezien dat de objectieve wereld en de verhalende wereld elkaar raken”

Onvermijdelijk
Peterson vertelt over hoe hij de objectieve wereld, wat we zien en kunnen aanraken, meermaals de verhalende wereld, het morele aspect van onze leefwereld, heeft zien raken. Volgens hem vertelt deze verhalende wereld, de wereld van moraliteit, ons hoe te gedragen. En daar waar ze elkaar raken, daar draait het volgens hem om. ”Ik heb dat vaak in mijn eigen leven gezien. Dus, in zekere zin geloof ik dat het onvermijdelijk is.”

Wat het ultieme voorbeeld is van deze twee werelden die elkaar raken, is volgens Peterson duidelijk. ”Dat is wat Christus zou moeten zijn. Dat lijkt mij vreemd genoeg aannemelijk.” Het is duidelijk zichtbaar dat hij niet weet wat hij ermee aan moet. ”Ik weet niet wat ervan moet maken. Deels omdat het te beangstigend is, een realiteit om volledig te geloven.” Peterson is merkbaar geraakt door de bewustwording van zijn (beginnende) geloof.

”Ik weet niet eens wat met je zou gebeuren als jet het volledig gelooft.”

Podcast
Al geruime tijd plaatst Peterson podcasts op YouTube. Als professor aan de universiteit van Toronto behandelt hij in zijn podcasts diverse onderwerpen. Tijdens deze aflevering is hij in gesprek met Jonathan Pageau over verschillende religie gerelateerde onderwerpen. Bekijk de volledige podcast hieronder:

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen