Bij Jezus zijn we nooit uitgeleerd!

Jezus is ons grote voorbeeld. Hij zei tegen Zijn leerlingen: “Kom en volg Mij.” (Mattheüs 9:9) Petrus roept ons ook op om Jezus te volgen door in 1 Petrus 2:21b te zeggen: “Treed in de voetsporen van Jezus.” Als Christen moet dit onze eerste prioriteit zijn: Jezus volgen.

Jezus was het zichtbare beeld van een onzichtbare God. Hij deed wat Hij de Vader zag doen. Ook Hij ‘volgde’. Hij was God, maar ook mens. Als Hij het nodig had om te doen wat de Vader deed, dan hebben wij dat ook.

Een discipel zijn, betekent dat je een leerling bent. Een leerling heeft het verlangen om te groeien en is hongerig. Deze persoon luistert en zal zijn leraar nadoen om vaardigheden onder de knie te krijgen. 

“Een leerling heeft het verlangen om te groeien en is hongerig.”

Leerlingen
Jezus zocht twaalf leerlingen uit, die Hij drie jaar onderwees. Jezus had de taak hier op aarde om de mensen over God te vertellen en d.m.v. daden Gods hart voor de mensen te laten zien. De twaalf leerlingen kregen onderwijs van Jezus, maar ook gelijk praktijk ervaring om precies hetzelfde te doen als Hij. 

Als Jezus de discipelen onderwijst, zegt Hij op een dag iets heel bijzonders. In Johannes 14:12 zegt Hij: “Jullie zullen grotere dingen doen dan dat Ik deed”. Dit zou ons kunnen overweldigen, want Jezus deed al echt bijzondere, geweldige en bovennatuurlijke dingen. De evangeliën staan vol met wonderen: doden die opstonden, water dat in wijn werd veranderd, melaatsen die genazen, blinden die weer konden zien, etc.

Grotere dingen
En dan zegt Jezus tegen Zijn discipelen dat dat zij grotere dingen zullen doen dan dat. Als wij nu ook Zijn volgelingen, Zijn discipelen, zijn, geldt deze tekst dus ook voor ons. Jezus zegt dan tegen ons, dat wij grotere dingen zullen doen dan Hij deed. Wanneer we hierin leren uitstappen zullen we ontdekken dat deze tekst echt werkelijkheid is. Dan zullen we zien dat Jezus echt grote dingen door ons heen wil doen. 

Op onze bijbelschool ‘De Katapult’, leren wij de studenten om een discipel te zijn van Jezus. Discipel worden leer in je in de praktijk. Het is niet alleen theorie, maar vooral ook praktijk. Je moet het gaan doen! Door te doen, leer je. In de praktijk kom je dingen tegen waar je over na moet denken, die je moet oefenen, waar je vragen over moet stellen, die een ander voor moet doen, die je moet doen om te voelen en te ervaren. Elke keer dat je iets doet, word je vaardiger. 

“En weet je wat het mooie is? Bij God zijn we nooit uitgeleerd. Hij is altijd groter, mooier en wijzer.”

En weet je wat het mooie is? Bij God zijn we nooit uitgeleerd. Hij is altijd groter, mooier en wijzer. Hij weet altijd meer. We zijn nooit uitgeleerd bij God. 

Volg Mij
Jezus zei: “Kom en volg Mij”. Stap één daarvan is om te zeggen: “Ik volg U. Waar U mij ook heen brengt, ik ga daar heen. Ik ga met U op stap om U beter te leren kennen. Ik blijf dichtbij U om te zien wat U aan het doen bent. Ik luister naar wat U mij te vertellen hebt. Ik doorzoek Uw Woord (de Bijbel) en ga deze bestuderen om te leren wat U al gedaan heeft. U bent mijn Leraar en ik ben Uw leerling.”

Met God onderweg zijn is altijd een avontuur, maar het zal je op de mooiste plekken brengen. Het zal ervoor zorgen dat je zal groeien en de persoon zal worden hoe God je bedoeld heeft. Een discipel zijn van Jezus is het beste wat je kunt doen in je leven. Het is de beste keus die je kunt maken.  

Dit artikel is geschreven door Louisa Spijker van De Katapult.

Klik hier voor meer informatie over De Katapult

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen