Bonicia doet twintig uur per week vrijwilligerswerk, naast een druk gezin en een fulltimebaan: “Sinds mijn bekering is mijn hart veranderd”

Sinds de uitbraak van de coronacrisis voelde Bonicia Reijke uit Purmerend een sterke roeping van God om te koken voor gezinnen in haar buurt. Al snel kwamen er veel aanmeldingen binnen en besteedde ze twintig uur per week aan haar vrijwilligerswerk. Daarnaast heeft ze ook nog een fulltimebaan en een druk gezin. Hoe doet ze dit? “Sinds mijn bekering in 2015 heeft God mijn hart veranderd. Vroeger deed ik wat ik zelf leuk vond, maar God heeft me geleerd om naar mijn medemens te kijken.” Ook geeft ze tips om te plannen, zodat je meer uit je tijd kan halen.

Bonicia vertelt hoe het met haar vrijwilligerswerk begonnen is. “Als christenen zijn we geroepen voor de armen en de mensen in nood. Ik denk dat veel christenen wel in staat zijn om mensen te helpen, maar het niet durven of er tegenop zien. Toch zijn er in elke buurt mensen die hulp nodig hebben. Dat besefte ik ook.”

“Als we de liefde van God laten zien door dit werk, dan worden mensen dankbaar.”

“Als we de liefde van God laten zien door dit werk, dan worden mensen dankbaar. Ze worden dankbaar voor de liefde die God in je heeft geplaatst. Dat zorgt ervoor dat ze God de eer geven. Daar gaat het om, zelf hoef ik de credits niet.”

Verlangen
Het verlangen om iets goeds te doen, had Bonicia al langer. “Ik werkte als maatschappelijk werker voor vluchtelingen en ik dacht altijd al: hier moet ik iets mee doen. Maar ik ondernam nooit actie, omdat ik dacht: ‘Anderen doen het al.’” Nu ze zag dat mensen noden hadden door de coronacrisis, kon Bonicia niet meer stilzitten.

“Het begon met een oproepje op Facebook, dat mensen die het moeilijk hebben een bakje bami konden halen. Daar kwamen zoveel aanmeldingen op! Het werd me duidelijk hoe groot de nood ook in Purmerend is. Inmiddels maak ik zeventig tot tachtig maaltijden per keer. Het is een zware, maar mooie taak.”

Liefde voor mensen
“De liefde voor mensen bestaat uit werken en bidden. We kunnen allemaal een steentje bijdragen. Het mooie is dat er mensen naar mij toe komen die zeggen: ‘Ik heb nu een baan gevonden, ik heb je hulp niet meer nodig.’ Dat is uiteindelijk het doel.”

“Het mooie is dat er mensen naar mij toe komen die zeggen: ‘Ik heb nu een baan gevonden, ik heb je hulp niet meer nodig.’ Dat is uiteindelijk het doel.”

Ze vertelt hoe haar bekering een belangrijke rol speelt in het werk dat ze doet. “Pas sinds mijn bekering ben ik sterk gericht op de medemens. Ik offer mijn tijd op en ben een hele zondag aan het koken. Vroeger zou ik tv gaan kijken, of leuke dingen doen. De Bijbel leert dat we onze naasten hoger moeten achten dan onszelf.”

Bonicia Reijke

Tv kijken doe je voor je eigen vlees, terwijl de Bijbel leert dat je voldoening haalt uit het behagen van God en het dienstbaar zijn voor andere mensen, zegt ze. “Ik merk dat nu ook. Het geeft een enorme voldoening als je ziet hoe dankbaar mensen zijn voor het eten.”

Plannen
Bonicia merkt wel dat alles een stuk drukker is geworden in haar leven. “Ik heb een druk gezin met een man en twee kinderen. Daarbij werk ik ook fulltime. Je doet de boodschappen, het koken, de was. Het is enorm druk. Sinds vorige week doe ik het daarom om de week, zo kan ik wat meer rust nemen. Dat doet me goed. Het is belangrijk dat het gezin er niet onder lijdt. Want mijn gezin is mijn eerste bediening.”

Ze vertelt wat het grote geheim is dat ze dit allemaal kan doen. “Ik ben best goed in plannen en structuur aanbrengen. Ik weet nu al wat ik deze hele week ga eten, bijvoorbeeld. Ik plan het in, en richt mijn boodschappen daarop in. Dat is echt van belang. Zo kan ik het ook volhouden als moeder en werknemer.”

“Ik ben best goed in plannen en structuur aanbrengen. Ik weet nu al wat ik deze hele week ga eten, bijvoorbeeld. Dat is echt van belang.”

Ze geeft tips aan mensen die het moeilijker vinden om te plannen. “Het is belangrijk om eerst uit te stippelen wat je moet doen en welke werkzaamheden belangrijk zijn. Daarbij moet je niet te kritisch zijn. Het is niet erg als je een keer een wasje laat staan, of de afwas iets uitstelt. Vroeger nam ik het mezelf kwalijk als ik een taak niet volbracht had, maar nu niet meer. Het is wel belangrijk dat je je niet af laat leiden van de taak die je doet.”

“Als je goed plant, zie je dat er ook veel tijd overblijft om een leuk uitje met je kinderen te doen, of een leuke spelletjesavond of filmavond met het gezin te plannen. Een goede planning geeft rust!”

Wil je Bonicia steunen of meer weten over het project? Klik hier.

Steun de missie van Revive!
Help onze impact te vergroten!

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen