Burgemeester Halsema trekt Hillsong-beschuldiging in, kerk wil excuses

Burgemeester Femke Halsema had toch geen aanwijzingen dat de Hillsong Church in Amsterdam aan ‘homogenezing’ doet of dergelijke praktijken aanmoedigt, blijkt uit een brief die ze maandag naar de gemeenteraad heeft gestuurd, aldus nu.nl.

Vorige maand kondigde ze na een vraag van de SP aan een “ernstig gesprek” met de verhuurder van een theater te houden. De Hillsong Church gebruikt dit theater voor bijeenkomsten.

De burgemeester deed de aankondiging op 17 september tijdens een commissievergadering in het gemeentehuis. Toen de ChristenUnie haar vroeg of ze niet eerst kon uitzoeken of er bij de kerk daadwerkelijk sprake van ‘homogenezing’ was, zei ze ‘dat men ervan op aan kan dat ze dit nooit zouden doen op basis van speculatie’.

Halsema beschuldigde de kerk niet letterlijk van ‘homogenezing’, maar had het wel over signalen. Daarom wilde ze met de verhuurder van Hillsong in gesprek. Don Ceder, van de ChristenUnie Amsterdam, vindt dat de burgemeester de kerk daarmee schade heeft toegebracht.

Excuses
De kerk sprak eind september over valse beschuldigingen en eiste excuses. De ChristenUnie stelde een dag later schriftelijke vragen aan de burgemeester, omdat “dergelijke uitspraken een grote impact hebben op de gemeenschap”.

Inmiddels is er op 1 oktober een gesprek tussen Hillsong en Halsema geweest. “Ik heb aangegeven dat de gemeente geen aanwijzingen heeft dat er sprake is van conversietherapie binnen de kerk. Hoewel ik signalen vanuit de raad altijd serieus zal nemen, heb ik niet de indruk willen wekken hierover op voorhand al te oordelen.”

Ze kijkt “positief” terug op de ontmoeting. Er komt ook nog een gesprek met ‘vertegenwoordigers van de regenboogcommunity’, om eventuele zorgen die er nog zijn weg te nemen.

Het is niet bekend of er al excuses gemaakt zijn door Halsema, maar de ChristenUnie vraagt Halsema om dit alsnog te doen.

Bron: NU.nl

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen