Caleb werd opgevoed door activistische homo-ouders en zwoer nooit christen te worden – zijn zoektocht om de Bijbel te weerleggen veranderde alles

Auteur Caleb Kaltenbach deed ooit de uitspraak: “Ik wil nooit christen worden”. Maar een poging om de Bijbel te weerleggen, resulteerde in een verrassende uitkomst. Hij werd christen en ontving een veranderd hart en veranderde geest.

Kaltenbachs geloofsreis en opvattingen zijn vooral verrassend aangezien hij vóór zijn bekering werd opgevoed door drie homoseksuele ouders in een activistische omgeving. “Mijn ouders scheidden toen ik twee was. Ze gingen daarna allebei relaties van hetzelfde geslacht aan”, vertelde hij in de podcast “Edifi With Billy Hallowell”.

Kaltenbach en zijn familie waren jaren betrokken bij het pro-LHBTQ-activisme. Daar kwam hij vaak haat en woede tegen van mensen die zichzelf christenen noemden. Het waren mensen die hem in zijn jonge jaren een gevoel gaven wat ervoor zorgde dat hij nooit deel wilde uitmaken van de kerk.

Gegrepen door de Bijbel
“Ik leerde heel snel van wat ik observeerde bij Gay Prides; de manier waarop christenen mensen behandelden, de manier waarop gezinnen hun zonen negeerden die stierven aan aids in de jaren tachtig. Ik zag heel gauw dat christenen homoseksuelen haatten”, vertelt hij. “Ik dacht bij mezelf: ik wil nooit een christen zijn. Als christenen zo slecht zijn, kan ik me niet voorstellen hoe vreselijk Jezus wel niet moet zijn als Hij hun Leider is.”

Maar er gebeurde iets onverwachts tijdens zijn tienerjaren. Kaltenbach deed op 16-jarige leeftijd mee aan een bijbelstudie in een poging het christendom te weerleggen. Ondanks zijn beste inspanningen werd hij op schokkende wijze gegrepen door de Bijbel. Dat veranderde alles.

“Ik werd christen en mijn kijk op seksualiteit veranderde in de visie die ik vandaag de dag heb. Nu geloof ik dat God seksuele intimiteit en genegenheid ontworpen heeft om tot uiting te komen in een huwelijk tussen een man en een vrouw.”

Boze mensen
Vanaf dat punt was het niet gemakkelijk voor Kaltenbach, vooral niet toen zijn familie hoorde van zijn bekering. Zijn ouders schopten hem het huis uit, hoewel er later verzoening kwam. “Ik denk dat mijn ouders zich uiteindelijk realiseerden dat ik niet een van ‘die’ christenen was”, legt hij uit. Daarbij verwijst hij naar de boze mensen die zijn familie in zijn jonge jaren had ontmoet.

Zijn geloofsreis stopte niet op dat punt. Hij besloot in de bediening te gaan en werd predikant. Ook zijn ouders werden uiteindelijk christen.

Naast het geloven van bijbelse opvattingen over het huwelijk, zei Kaltenbach dat hij ook de overtuiging  heeft dat “theologische opvattingen nooit een katalysator mogen zijn om anderen te devalueren”.

Empathie
Over deze opvattingen schrijft hij in zijn nieuwe boek ‘Messy Truth: How to Foster Community Without Sacrificing Conviction’. Kaltenbach blijft christenen helpen balans te vinden tussen waarheid en liefde en het creëren van ‘een gevoel van verbondenheid voor alle mensen’.

Hij zegt dat hij gelooft dat het belangrijk is voor christenen om empathie voor anderen te tonen, maar onderscheid te maken tussen compassie hebben en waarden opgeven.

“We moeten veel empathie hebben … “Voor mij is empathie vergelijkbaar met nederigheid … empathie is iemands realiteit erkennen.” Van daaruit gelooft Kaltenbach dat mensen bereikt kunnen worden met het evangelie.

Hij geeft toe dat het moeilijk is te zien hoe de hedendaagse cultuur steeds meer afbuigt van de traditionele waarden. Maar hij zet zijn reis voort om christenen te helpen maatschappelijke veranderingen op een positieve manier te verwerken.

Lees hier het volledige artikel.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen