Chantal vond God na een wilde studententijd: “Hij gaf mijn leven een flinke upgrade”

Chantal groeide op in een christelijk gezin, maar doordat ze hevige teleurstellingen te verwerken kreeg, werd ze boos op God. Ze keerde zich tegen Hem en stortte zich in een Utrechts studentenleven van feesten, drugs en mannen. “Een keer tripte ik zo hard door de ketamine, dat ik me afvroeg of ik het wel zou overleven.” Chantal vertelt hoe God inmiddels is teruggekomen in haar leven en dit álles veranderde.

Chantal vertelt dat ze als kind gelovig is opgevoed. Ze ging met haar ouders mee naar een protestantse kerk. “De diensten begonnen om tien uur. Kwart over negen werd ik uit bed geschopt. Mijn broertje en ik vonden het niets.”

Op haar twaalfde vertelt ze tegen haar ouders dat ze het liefst niet meer mee wil. Daarop besloten zij te gaan kerkhoppen om uiteindelijk over te stappen naar een Baptistengemeente. “Dat was een upgrade voor mij”, lacht ze. “Ik vond het daar best leuk en op mijn veertiende gaf ik zelfs mijn leven aan God.”

Tegenslagen
Desondanks kenmerkte de kindertijd van Chantal zich door verschillende tegenslagen. Als kind had ze al een depressie. Ook werd er op haar dertiende diabetes geconstateerd. “Ik kampte daardoor met gewichtstoename, vond mezelf niet mooi en waardeerde mezelf niet”.

“Toen ik mijn leven aan God gaf, wist ik dat Hij bestond. Maar ik wist nooit precies wat het geloof inhield; ik hield ook niet echt van lezen.”

Het ging in haar tienerjaren wel wat beter. “Toen ik mijn leven aan God gaf, wist ik dat Hij bestond. Maar ik wist nooit precies wat het geloof inhield; ik hield ook niet echt van lezen. Wel hield ik van zingen. Op die manier was ik ermee bezig, maar het ging wel met ups en downs.”


Boos
Vanaf het moment dat ze een vriendje kreeg, veranderde ook de relatie met God. “Ik kreeg dat vriendje op mijn zeventiende, maar die had niets met geloof, waardoor ik ook steeds minder naar de kerk ging. Toch bleef er diep in mij een verlangen om me met God bezig te houden.”

“Op mijn achttiende kreeg ik een grote klap te verwerken. Eén van mijn beste vriendinnen kreeg een epileptische aanval in haar jacuzzi in de kelder en verdronk. Haar vader heeft haar uiteindelijk dood gevonden. Dat was zó heftig. Ik had zoveel pijn, ik lag alleen nog maar depressief in bed vanwege de dood van mijn vriendin. Ik werd zo boos op God. Mijn vriendin was een christen, ze was superlief, waar was God?” Chantal besloot na deze gebeurtenis niet meer naar de kerk te gaan.

“Ik had zoveel pijn, ik lag alleen nog maar depressief in bed vanwege de dood van mijn vriendin.”

Feesten
Op haar tweeëntwintigste na bijna vijf jaar ging de relatie met haar vriend uit. Als vlucht stortte ze zich volledig in het studentenleven. Chantals feestjes waren niet alleen op zaterdagen, maar soms bijna elke dag van de week. “Ik heb in die tijd met een paar honderd jongens gezoend. Ik ging helemaal los. Ik gebruikte alle soorten drugs, ik wilde alles proberen en ik wilde heel graag tot het randje gaan. Dat hielp me om me af te sluiten van mijn gevoel, ik bouwde echt een muur om mij heen.”

Ondanks dat ze veel flirtte en aandacht zocht van mannen, is ze in die tijd niet met veel jongens naar bed geweest. “Ergens is me dat van mijn opvoeding altijd bijgebleven, dat je niet zomaar met iemand naar bed gaat. De keren dat dat wel is gebeurd, deden mij meer pijn dan alle keren dat ik drugs gebruikte. Het tastte mijn identiteit aan.”

“Ergens is me dat van mijn opvoeding altijd bijgebleven, dat je niet zomaar met iemand naar bed gaat.”

God op de proef gesteld

Het wilde leven bracht Chantal niet zo veel, ze werd er diepongelukkig van. Dat zorgde ervoor dat ze toch verder ging nadenken over het leven. “Ik weet nog dat ik in het derde jaar van mijn opleiding SPH zat en dat ik mijn verslag moest inleveren. Ik had nog niets gedaan en ik had nog nauwelijks tijd over. Als ik geen voldoende haalde, had ik een jaar studievertraging.”

“Ik riep uit: ‘God, ik ben zo ontzettend boos! Ik weet niet wat ik moet doen en of U bestaat. Maar als U bestaat dan haal ik dit verslag. En als ik het haal, dan ga ik naar de kerk.’ Toen heb ik in vijf uur tijd 73 pagina’s vol getypt. Ik kwam op school en zei: ‘Als ik deze haal, dan komt het door God.’”

“’Nou, je mag die God van jou wel bedanken, want je hebt een 9,3’, klonk het door de telefoon.”


Even later kreeg Chantal een telefoontje. “’Nou, je mag die God van jou wel bedanken, want je hebt een 9,3’, klonk het door de telefoon.” Ze was erg blij, maar ondertussen baalde ze er wel van dat ze naar de kerk moest. Maar ze wilde zich aan haar woord houden en vertelde ook haar ouders over ‘de deal met God’.

Kerk
‘Toevallig’ gingen kennissen van Chantal op zondag naar de Best Life Church in Utrecht. Dus besloot Chantal met haar ouders en haar nicht naar deze kerk te gaan. “Het zal wel moeten, dacht ik.”

“Ik kwam in de dienst en ik wist niet wat er gebeurde. Ik werd tijdens het zingen overspoeld met liefde en rust en ik kreeg genezing in mijn hart. Ik heb gigantisch gehuild, terwijl ik eigenlijk niet meer kon huilen. Ik probeerde het te verbergen voor mijn ouders, maar dat was moeilijk.”

“Uiteindelijk vroeg de pastor van de kerk wie er een keuze voor Jezus wilde maken. Mijn hart klopte snel. Toen heb ik mijn hand opgestoken. Achteraf bleek mijn nicht het ook te hebben gedaan. De liefde die ik voelde was desondanks zo sterk en overtuigend, dat ik er van weg wilde rennen.”

Gefeest
“Als afscheid van dat wilde leven heb ik echt nog even flink gefeest. Maar ik hoorde de stem al snel duidelijk in mijn hart: ‘Chantal, je moet naar de kerk.’ Toen ben ik de zondag nadat ik die stem hoorde weer naar de kerk gegaan en ben nooit meer weggegaan. God begon me steeds meer te genezen.”

Techno-feestje
Het leven ging nog niet helemáál zonder rimpels. “In december 2017 liet ik me dopen en dat was een super mooie en bijzondere ervaring. Maar in de maand februari daarna, dacht ik ineens: ‘Ik ben nu christen, maar wil ik dat wel? En wat nu verder?’ Als een laatste vlucht ging ik naar een techno-feestje.”

“Daar heb ik enorm veel gebruikt. Ik tripte zo van de drugs, dat ik volledig uit mezelf keerde. Ik zag letterlijk mezelf tegenover me zitten. Verdwaasd zat ik voor me uit te kijken. Ik dacht: ‘Chantal, je bent 22 jaar oud, wat wil je met je leven? Zie je je leven met God als een moeten, of wil je ook met Hem zijn?’” 

“Ik tripte zo van de drugs, dat ik volledig uit mezelf keerde. Ik zag letterlijk mezelf tegenover me zitten.”

“Toen maakte ik een duidelijke beslissing: Dit leventje wil ik niet meer, en ik ga me volledig op God richten. Niets komt meer tussen mij en God in. Toen ik die keuze maakte, was ik binnen vijftien seconden compleet nuchter! Ik heb mijn vrienden daar achtergelaten en ik ben naar huis gefietst. Achteraf gezien kon ik de hoeveelheid die ik had genomen helemaal niet aan, en mag ik God bedanken dat ik nog leef.”

In gesprek met God
Inmiddels is Chantal drie jaar verder. “Weet je wat ik nu veel doe overdag? Heel veel bidden, Bijbel lezen en in gesprek zijn met God! Als je me dit drie jaar geleden had gezegd, had ik je vierkant uitgelachen. Maar mijn verlangen naar God is zó sterk geworden.”

“God heeft alles zo mooi hersteld in mijn leven. Ik ging me hierdoor zoveel beter voelen. Vroeger vond ik mezelf nooit goed genoeg, nu voel ik elke dag de liefde van God.” Ook is ze inmiddels getrouwd met Joshua, die ook in de kerk van Chantal zit. Ze zijn vorig jaar juni getrouwd, nadat ze een jaar verkering hadden. “God heeft mij de perfecte man gegeven en ik dank God elke dag dat mijn leven zo veranderd is.” 

Ook is Chantal niet meer boos op God. “Hoe pijnlijk het ook is dat mijn beste vriendin niet meer op aarde is, ik weet dat ze bij God is. Toen ze overleed, had ik iets nodig om boos op te zijn en ik koos God uit. Altijd had ik de angst dat ze straks niet naar de hemel ging. Uiteindelijk waren mijn man en ik in 2018 op een conferentie en daar voelde ik vanuit het niets dat ze in de hemel was. Vanaf dat moment kon ik mijn boosheid, verdriet en angst loslaten en aan God geven. Het voelde letterlijk alsof ik tien kilo lichter was geworden.”

“Hoe pijnlijk het ook is dat mijn beste vriendin niet meer op aarde is, ik weet dat ze bij God is.”

Volgens Chantal heeft haar leven een flinke upgrade gekregen: “Het leven met God is zeker niet altijd makkelijker, maar ik hoef het leven niet meer alleen te leven en mezelf te bewijzen. Ik heb een God die onvoorwaardelijk van mij houdt, bij wie ik op elk moment van de dag terecht kan en die mij nooit zal afwijzen.”

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen