Chesron over ‘mental health’ in de week van eenzaamheid: “Ik verloor mijn beste vriend omdat hij het niet meer aan kon”

Chesron Sminia is muzikant, jeugdleider bij Mozaiek0318, docent en door veel tragische gebeurtenissen die hij dit jaar meemaakte ook een beetje ervaringsdeskundige op het gebied van ‘mental health’. Hij vertelt: “Ik heb dit jaar nog meer ontdekt hoe diep eenzaam mensen kunnen zijn, zelfs als ze een groot sociaal netwerk hebben.” In dit artikel vertelt hij in het kader van ‘de week van eenzaamheid’ hoe je mentaal gezond kunt blijven.

Ook veel jongeren van Mozaiek hadden in de coronatijd te kampen met eenzaamheid, merkte Chesron weer toen ze afgelopen weekend een groot event organiseerden. “Je zag bij veel jongeren dat ze zo blij waren om iedereen weer te zien. Er is veel behoefte aan ontmoeting.


Natuurlijk vertellen ze niet meteen over al hun worstelingen, maar via ouders vang je soms wel signalen op. Veel jongeren hadden het zwaar. Tegelijkertijd leef je in een tijd dat het op Instagram of YouTube lijkt alsof iedereen gelukkig en succesvol is. Dan kan het nog pittiger lijken waar je zelf doorheen gaat.”

“Natuurlijk vertellen ze niet meteen over al hun worstelingen, maar via ouders vang je soms wel signalen op.”

Niet perfect
Ook op school, bijvoorbeeld bij oudergesprekken, hoorde Chesron geregeld over waar jongeren doorheen gingen. Ondertussen lieten ze dan zelf bij mentorgesprekken weten dat ‘het wel prima ging’. “Jongeren misten vaak de aansluiting vanwege de lockdown en gingen zich down voelen. We hebben namelijk allemaal een sociaal netwerk nodig. Aan de buitenkant zie je het natuurlijk niet altijd.”

Vanuit de muziekgroep Adem Project, bracht Chesron het lied ‘Als het te diep is’ uit, dat sterk focust op de mentale gezondheid, en dat het oké is als het even niet zo lekker met je gaat. “Ik heb daar de laatste tijd veel gesprekken over gevoerd. Het moet in onze wereld allemaal perfect lijken, ook in het christelijke wereldje. Terwijl je soms moet accepteren dat het niet perfect is, en dat noodzakelijk kan zijn om over je gevoelens te praten of naar de psycholoog te gaan.”

“Bij Mozaiek hebben we laatst een livestream gehad over het thema ‘mental health’, waarbij jongeren open waren over bijvoorbeeld de depressie waar ze doorheen zijn gegaan. Ze vertelden ook hoe ze eruit kwamen en wat de lichtpuntjes waren. We kregen zoveel reacties op die uitzending.”

Michael Stoop
Hoewel Chesron zelf een druk leven heeft, geeft hij aan dat het niet automatisch hoeft te betekenen dat hij daarmee ook niet eenzaam is – ook al is hij het niet. Juist in groepen, wanneer je niet jezelf kan zijn of je emoties niet kan uiten, kun je je heel eenzaam voelen.

Dat was ook het geval bij zijn goede vriend, rapper Michael Stoop, die eind mei uit het leven stapte. “Niemand in zijn omgeving zag het aankomen. Wij als vrienden allemaal niet. Bij hem speelde het onder de oppervlakte. Daarom zeg ik vaak: praat met mensen over je gevoelens.”

“We maakten als muzikanten veel hoogtepunten mee, samen met Michael en stonden vaak voor grote groepen. Natuurlijk wist ik dat hij dieptepunten kenden, maar dat het zo diep was, wist ik niet.”

“Het is heerlijk om even worship muziek op te zetten als het moeilijk is. Op Michael zijn begrafenis zongen we ook opwekking, waarbij je de hoop voelde.”

“Het heeft me wel wakker geschud. Mensen kunnen zich goed voordoen op social media en super vrolijk zijn. Maar dat hoeft niet alles te betekenen. Soms moet je even een laagje dieper gaan: hoe gaat het nu echt?”

Hoop
In die periode van Michael’s dood, maakte Chesron veel ellende mee, waaronder ziekte in de familie en een andere nauwe bekende die zelfmoord pleegde. “Het was gewoon heel veel. Je had het niet eens verwerkt en het volgende kwam al weer.”

“In die periode heb ik zeker veel aan God gehad. Hij geeft altijd zoveel hoop. Het is heerlijk om even worship muziek op te zetten als het moeilijk is. Op Michael zijn begrafenis zongen we ook opwekking, waarbij je de hoop voelde. Ik heb daarentegen ook momenten gekend dat ik even niets kon met de muziek die ik hoorde.”

Chesron vertelt dat het belangrijk is om open te zijn en niet terug te deinzen om naar een psycholoog te gaan, als je er bijvoorbeeld in de kerk niet meer uitkomt. “Die mensen hebben het verstand van God gekregen om hier deskundig mee om te gaan. Net zoals 113, ook als christen kan dat je zeker helpen.”

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen