Chinese autoriteiten betalen burgers om buren te bespioneren en ‘illegale’ christelijke activiteiten te melden

Het communistische regime van China heeft burgers in de noordoostelijke regio van het land opgedragen om christenen te bespioneren. Burgers zouden elke “illegale religieuze activiteit”, waaronder prediking en religieuze huisbijeenkomsten, moeten aangeven. Informanten worden volgens een rapport beloond met $150,- voor elke fooi. Dat meldt The Christian Post.

De administratie van het Meilisi Daur district in de stad Qiqihar in de provincie Heilongjiang heeft een officieel document vrijgegeven. De titel daarvan is: ‘Het beloningssysteem voor het melden van illegale religieuze activiteiten’, meldt China Christian Daily.

Ambtenaren zouden op zoek zijn naar informatie – via een telefoontje, e-mail of brief – over de zogenoemde illegale activiteiten. Hieronder vallen ongekwalificeerd religieus personeel en ongeautoriseerde activiteiten door samenwerkende regio’s. Maar ook prediking en distributie van gedrukte religieuze literatuur, audiovisuele producten buiten gebedshuizen, ongeautoriseerde donaties of particuliere huisbijeenkomsten vallen hieronder.

Controle
Het doel zou zijn om ‘de controle op illegale religieuze activiteiten in het district te versterken, een COVID-19-cluster als gevolg van religieuze bijeenkomsten te voorkomen, het publiek te mobiliseren om illegale religieuze activiteiten te voorkomen en te onderdrukken, en te zorgen voor een harmonieus en stabiel religieus landschap’.

Het document werd deze maand vrijgegeven door de Meilisi Daur District Verenigde Front Werk Afdeling van Qiqihar. Soortgelijke beloningssystemen kwamen daarna ook in het Boshan district van de stad Zibo en het Shandong gebied van Weihai City.

Huiskerken onderdrukt
Eerder werden dergelijke beloningen aangeboden in Fujian, Guangxi, Henan, Hebei en Liaoning. “Hoewel ze niet noemen op welke religie ze zich richten, is het duidelijk dat ze als doel hebben huiskerken te onderdrukken.” Dat merkte de Amerikaanse christelijke organisatie International Christian Concern op.

Open Doors houdt toezicht op vervolging in meer dan 60 landen. De organisatie schat dat er ongeveer 97 miljoen christenen in China zijn. Een groot percentage van hen komt samen in wat China beschouwt als “illegale” en niet-geregistreerde ondergrondse huiskerken.

“Duizenden christenen kregen te maken met kerksluitingen en andere mensenrechtenschendingen.”

Toename vervolging
Volgens recent uitgebrachte rapporten nam de religieuze vervolging in China in 2020 toe. Daarbij kregen duizenden christenen te maken met kerksluitingen en andere mensenrechtenschendingen.

Onder leiding van president Xi Jinping zouden functionarissen van de Chinese Communistische Partij (CCP), strikte controles op religie hebben afgedwongen.  Dit staat in een rapport dat in maart werd vrijgegeven door de in de VS gevestigde groepering China Aid.

Autoriteiten in China zijn ook gaan optreden tegen het christendom door bijbel-apps en christelijke WeChat-accounts te verwijderen. Dit jaar werden nieuwe, zeer beperkende administratieve maatregelen voor religieus personeel van kracht.

Ernstige schendingen godsdienstvrijheid
China staat op de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors als een van de meest zorgwekkende landen ter wereld m.b.t. christenvervolging.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemt China ook een “zorgwekkend land”, omdat het “zich blijft bezighouden met bijzonder ernstige schendingen van de godsdienstvrijheid”.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen