Christelijke politici zien perspectief na verkiezingsuitslag

Op basis van de exitpoll leek het er niet heel succesvol uit te zien voor de christelijke partijen. De SGP bleef gelijk met de vorige verkiezingen en de CU verloor een zetel. Vanmorgen blijkt echter, na het tellen van ruim driekwart van de stemmen, dat ook de CU qua zetels gelijk is gebleven.

CU en SGP
Gert-Jan Segers van de ChristenUnie deelde in de videoboodschap naar aanleiding van de exitpoll vooral de hoop dat bij het tellen van de stemmen, er nog een zetel bij gaat komen. ”Ik hoop nog steeds dat we uiteindelijk aan het einde van de avond opgelucht adem kunnen halen.” Ook spreekt hij vertrouwen uit, wat de uitkomst gaat zijn. ”We weten dat we met de zetels die we hebben altijd verschil kunnen maken, dat we altijd goede dingen kunnen doen.” Gelukkig voor de CU blijkt er vanmorgen dus nog een zetel bij te zijn gekomen.

Op donderdagochtend reageert Segers op Facebook: “We hebben een erg spannende avond en nacht achter de rug. Het lijkt erop dat we onze slagkracht in de Tweede Kamer kunnen behouden. De afgelopen dagen kregen we de stem en het vertrouwen van honderdduizenden kiezers. En daar wil ik u hartelijk voor danken! We gaan vandaag extra gemotiveerd aan de slag om het goede te zoeken voor ons land.”

”We weten dat we met de zetels die we hebben altijd verschil kunnen maken, dat we altijd goede dingen kunnen doen.”

Lijsstrekker van de SGP, Kees van der Staaij geeft aan vooral dankbaar te zijn als ze hun drie zetels kunnen vasthouden. Ook is hij wel enigszins bezorgd over wat de exitpoll weergeeft wat betreft de christelijke partijen. ”Ik hecht er wel aan om te beklemtonen, het is een heel voorlopig beeld.”

Exitpoll
In de video bij haar nieuwsbericht die de NOS deelt is te zien hoe de verschillende partijleiders reageren op de exitpoll. Bij partijen als de VVD en D66 heerst er grote vreugde, zij lijken zetels te winnen en de D66 lijkt zelfs het grootste aantal zetels ooit te behalen. Bij andere partijen, zoals het CDA en GroenLinks, zien we een tamelijk groot verlies in het aantal zetels.

Van tevoren is aangegeven dat men rekening moet houden met een mogelijke afwijking van twee zetels. Onderzoeksbureau Ipsos dat de exitpoll aanbood, zei dat door de coronacrisis deze mogelijke afwijking is verdubbeld. Van mogelijk een zetel afwijking, naar twee en in het uiterste geval misschien zelfs drie.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen