Christendom groeit met bijna 1% in Indonesië, land van grootste moslimbevolking ter wereld

Recente gegevens die de Indonesische regering heeft vrijgegeven, laten zien dat het aantal christenen in Indonesië licht is toegenomen. Dat meldt The Christian Post. Het Zuidoost-Aziatische land, waar de grootste moslimbevolking ter wereld woont, telt nu 20,4 miljoen protestanten en 8,42 miljoen katholieken. Samen maken zij 10,58 % uit van de totale bevolking van 272,23 miljoen.

Dat zijn gegevens van het directoraat-generaal van de afdeling Bevolking en de burgerlijke stand (Dukcapil), onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De organisatie International Christian Concern zegt dat uit de volkstellingsgegevens van 2010 blijkt dat 9,87% van de bevolking christen is.

Van de Indonesische bevolking identificeren 236,53 miljoen mensen (86,88%) zich als moslim. Geografisch gezien zijn er 30 provincies met een moslimmeerderheid. Slechts in vier provincies is de islam een ​​minderheidsreligie of is minder dan 50% moslim, inclusief in West-Papoea.

Vijf principes
De Indonesische grondwet is gebaseerd op de doctrine van Pancasila – vijf principes die het geloof van het land in de enige echte God en sociaal recht, menselijkheid, eenheid en democratie voor iedereen hooghouden. Er zijn echter veel extremistische groeperingen in Indonesië die zich tegen Pancasila verzetten.

Kerken hebben vaak te maken met tegenstand van groepen die de bouw van niet-islamitische gebedshuizen proberen te belemmeren. De organisatie Human Rights Watch meldde eerder dat meer dan 1.000 kerken in de eilandengroep waren gesloten. De sluitingen van de kerken hadden allemaal te maken met druk van dergelijke groepen. Indonesië staat op nummer 47 op de ranglijst christenvervolging van Open Doors.

Zware beveiliging
De christelijke minderheid in Indonesië hield dit jaar met Pasen diensten onder zware beveiliging na een zelfmoordaanslag buiten een kerk. De aanslag was uitgevoerd door een getrouwd stel dat was aangesloten bij een inlands terreurnetwerk. Dat netwerk had trouw gezworen aan de Islamitische Staat.

Twee dagen voor Goede Vrijdag had de politie een 25-jarige vrouw doodgeschoten. Zij had een pistool gericht op politieagenten op het hoofdbureau van de Nationale Politie in Jakarta. Ze had minstens zes schoten gelost. Dat meldde Jakarta Globe destijds. Daarbij stond vermeld dat de vrouw een schoolverlater was die ISIS steunde.

Gecoördineerde aanvallen
Op Palmzondag bliezen een 26-jarige man en zijn vrouw zichzelf op voor de poort van de kathedraalkerk in de stad Makassar in de provincie Zuid Sulawesi, terwijl de kerk zich voorbereidde op de derde dienst.

De politie heeft gezegd dat veel verdachten en de twee zelfmoordterroristen deel uitmaakten van de inlandse terreurgroep Jamaah Ansharut Daulah (JAD). De leiders van die groep hebben trouw gezworen aan ISIS.

De JAD, de meest actieve terreurcel van Indonesië van de afgelopen twee jaar, zat ook achter gecoördineerde aanvallen op drie kerken op Surabaya op 13 mei 2018. Daarbij vielen minstens 13 doden. Het ging om de Onbevlekte Heilige Maria Katholieke Kerk, de Indonesische Christelijke Kerk en de Centrale Pinkstergemeente van Surabaya.

Laten we bidden voor bescherming voor onze broers en zussen in Indonesië. Laten we ook God danken dat de Indonesische kerk, dwars door verdrukking heen, aan het groeien is.

Lees hier het volledige artikel.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen