Christenen staan op tegen gruwelijke moord van ‘racistische’ politie op George Floyd

Terwijl racisme vanuit de politie al langere tijd een hot topic is in Amerika, kwamen deze week de schokkende beelden naar buiten van een blanke politieagent die de nek van de donkere man George Floyd wurgt met zijn knie. De man smeekt of de agent wil stoppen, omdat hij niet meer kan ademen. Uiteindelijk sterft Floyd zelfs. Een heftig voorval, wat tot veel verontwaardiging leidt. Aanbiddingsleider Rick Pino vindt dat de kerk véél te weinig doet: “Mijn vraag aan de kerk is: houdt de heiligheid van het leven op bij ongeboren kinderen in de baarmoeder? Of gaan we ook opstaan tegen dit soort onrecht?” Pino is niet de enige die zich uitspreekt.

De man werd door een familierechtadvocaat geïdentificeerd als George Floyd en is te horen in de video, waar hij zegt: ‘Alsjeblieft, ik kan niet ademen. Alsjeblieft, man, alsjeblieft.’

“Ik kan niet ademen”, smeekt Floyd tevergeefs. Rondom de agenten, horen toeschouwers een officier zeggen dat hij van hem af moet gaan, omdat de man zich niet verzette. De man roept ondertussen om zijn moeder. Als de man niet meer beweegt, blijkt hij even later te zijn overleden. De beelden circuleren op internet.

Burgemeester
Burgemeester Jacob Frey van Minneapolis hield een persconferentie waarin hij zei dat de officier “in de meest elementaire menselijke zin” faalde.

‘Zwart zijn in Amerika mag geen doodvonnis zijn’, zei Frey. ‘Vijf minuten keken we toe hoe een blanke officier zijn knie in de nek van een zwarte man drukte. Voor vijf minuten. Als je iemand om hulp hoort roepen, moet je helpen. ‘

Reactie van christenen
In een reeks tweets vertelt de internationaal bekende evangelist Christine Caine dat – na het bekijken van de video over de dood van Floyd – haar kijk begint te veranderen op de ervaring van gekleurde mensen en de realiteit van racisme.

“Ik zag dit soort video’s vaak en dacht bij mezelf: ‘Laten we wachten tot alle details naar buiten komen.'”

“Ik zag dit soort video’s vaak en dacht dan bij mezelf: ‘Laten we wachten tot alle details naar buiten komen.’ Nu ik teveel van dit soort video’s heb gezien, begin ik me af te vragen of mijn antwoord had moeten zijn: ‘Misschien zou ik hun pijn moeten proberen te begrijpen’, schreef ze. “Soms kunnen we zo verblind worden door onze ervaring en realiteit, dat we die van iemand anders als ongeldig verklaren. Vandaag de dag ervaren onze zwarte broers en zussen een ander trauma, namelijk de ervaring die hen vertelt dat hun leven niet waardevol is. “

“Als we werkelijk het lichaam van Christus zijn, treft één pijn ons allemaal. We zijn niet alleen het lichaam als het handig is,’ betoogde Caine. “We zijn het lichaam als het pijn doet en het gebroken is. Net zo min als het been kan loskomen van de arm, kan ik mijn pijn losmaken van die van mijn broeders. Ik wil graag delen wat ik leer van jou. Dit moet veranderen!”

Matthew West
De populaire hedendaagse christelijke muzikant Matthew West, die een deel van de video bekeek, zei dat wat hij zag ‘verkeerd en slecht op elk niveau’ is.
“Ik ben misselijk na het bekijken van een video waarin de politie het leven van #GeorgeFloyd heeft afgenomen. Ik weet zeker dat sommigen zeggen “nou, je moet de hele video zien”, schreef hij dinsdag op Twitter. “Maar de context zal niet veranderen wat ik nu diep in mijn geest voel. Wat ik net zag, is VERKEERD en SLECHT op elk niveau.”

Rick Pino
Ook de Amerikaanse aanbiddingsleider, Rick Pino, sprak zich duidelijk uit, op Instagram. “Mijn vraag aan de kerk is: houdt de heiligheid van het leven op bij ongeboren kinderen in de baarmoeder? Evangelisch Amerika staat daar voor het leven, maar lijkt te zwijgen over het leven op straat?”

View this post on Instagram

“Cry aloud, spare not, lift up thy voice like a trumpet, and show my people their transgression, and the house of Jacob their sins.” Isaiah 58:1 . #GeorgeFloyd a black man was strangled and murdered by racist white cop Derek Chauvin. And don’t quickly forget about #AhmaudArbery who was murdered on Feb 23rd by two white men who thought he looked “suspicious”. . My question to the church is, does the sanctity of life stop at unborn children in the womb? Evangelical America stands for life there but seems to stay silent on the issue of life in the streets? . Could you imagine if a white man was ruthlessly murdered by a cop like this? An Asian man? A Jewish man? The outrage would be deafening! . What good is prayer and worship in the White House if we still have injustice and racism in the streets? . The killing of a black mother’s son MUST become as important to the rest of the country as the killing of a white mother’s son. Period. . As Christians, if we simply “do church” and ignore the injustice in our society, if we are more passionate about, “making America great again” than we are about standing for justice and righteousness, then it remains evident that we have a long way to go as the body of Christ. . We MUST do better than this. I must do better. God help us. 😭 . (I deleted my first post on this because the second picture of the police officer was not accurate)

A post shared by RICK PINO (@rickpino) on

“Kun je je voorstellen dat een blanke man meedogenloos wordt vermoord door een agent als deze? Een Aziatische man? Een Joodse man? De verontwaardiging zou oorverdovend zijn!”

“Wat heb je aan gebed en aanbidding in het Witte Huis als we nog steeds onrecht en racisme op straat hebben? Het doden van de zoon van een zwarte moeder MOET net zo belangrijk worden voor de rest van het land als het doden van een zoon van een blanke moeder.”

“Als christenen, als we gewoon “kerk doen” en het onrecht in onze samenleving negeren, als we meer gepassioneerd zijn over “Amerika weer groot maken” dan dat we staan ​​voor rechtvaardigheid en rechtvaardigheid, dan blijft het duidelijk dat we een lange weg hebben te gaan als het lichaam van Christus.”

“We MOETEN beter doen dan dit. Ik moet het beter doen. God help ons. 😭”

Nederlandse reactie
Hoewel dit voorval iets verder van Nederlanders af staat dan van Amerikanen, staan ook Nederlandse leiders op.

Shamil Gesser zegt op Facebook: “Racisme is een werkelijkheid en we mogen daar niet over zwijgen. Weer is er een zwarte man vermoord door de politie.”

Jan de Haan van Rotsvast Bijbelschool plaatst een afbeelding met de tekst: ‘Racisme is een doctrine van, door en voor brute mensen’.

Desondanks is het de vraag of de kerk in Nederland en wereldwijd genoeg doet tegen dit virus, dat racisme heet. Dit verhaal zou een wake-up call moeten zijn voor de kerk, om mee te vechten voor het leven van onze broeders en zusters die getroffen worden door racisme.

Steun de missie van Revive!
Help onze impact te vergroten!

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen