ChristenUnie roept kabinet op tot excuses voor slavernijverleden

Regeringspartijen D66 en ChristenUnie vinden dat de regering excuses moet aanbieden “voor de rol die Nederland heeft gespeeld in het slavernijverleden”.

Zij doen dit voorstel op de dag van Keti Koti, de viering van de afschaffing van de slavernij in de toenmalige Nederlandse koloniën, en vlak voor het debat met premier Rutte over institutioneel racisme in Nederland.

“We kunnen ze niet zomaar dicht laten en we kunnen er ook niet een snel ‘sorry’ over uitspreken.”

De excuses moeten onderdeel worden van een bredere maatschappelijke discussie over “de zwarte bladzijden uit onze geschiedenis”, zegt Segers. “We kunnen ze niet zomaar dicht laten en we kunnen er ook niet een snel ‘sorry’ over uitspreken. We moeten ons als gehele samenleving verzoenen met een verleden waarin onmenselijk leed is aangedaan, dat tot op de dag van vandaag doorwerkt.”

Rutte
Premier Rutte heeft gezegd dat hij niets voelt voor excuses. “Het is geen raar verzoek. Maar de vraag is of je mensen die vandaag leven verantwoordelijk kunt houden voor het verleden. Dat kunnen anderen weer als pijnlijk ervaren.” Overigens leek er ook geen Kamermeerderheid voor excuses te zijn.

Wat er wel gaat komen is een herdenkingsjaar in 2023. D66 en GroenLinks hadden daarom gevraagd en Rutte noemde het een goed idee. In 2023 is het 150 jaar geleden dat slaven echt vrij werden, nadat de slavernij in Nederland tien jaar eerder, in 1863, formeel was afgeschaft.

Spijt en berouw
De afgelopen jaren heeft de regering twee keer spijt betuigd. In 2013 sprak toenmalig vicepremier Asscher (PvdA) over “diepe spijt en berouw”. In 2001 sprak toenmalig minister Van Boxtel van “diepe spijt, neigend naar berouw”.

In 2018 pleitte de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb op Keti Koti voor excuses. Hij zei daar toen over: “Asscher heeft diepe spijt betuigd. Een mooi gebaar dat paste bij die tijdsgeest. De volgende stap is excuses. Zodat we een punt kunnen zetten achter slavernij, een donkere pagina in de Nederlandse geschiedenis.”

BRON: NOS

Klik hier om meer te lezen over het antwoord van het kabinet.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen