CIO presenteert routekaart voor kerken uit de crisis met maatwerk, mogelijkheden beperkt

Het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) presenteerde maandag een routekaart voor kerken. De kaart geeft aan welke coronamaatregelen in kerken worden geadviseerd, afhankelijk van het risiconiveau dat op dat moment van kracht is.

Het CIO wil op deze manier kerken adviseren die hulp zoeken in hoeverre ze als gemeente kunnen versoepelen. Aangezien de kerk de grondwettelijke vrijheid heeft om samen te blijven komen, is dit een advies.

De routekaart gaat uit van vier risiconiveau’s: ‘waakzaam’, ‘zorgelijk’, ‘ernstig’ en ‘zeer ernstig’. Op dit moment is de situatie bijvoorbeeld ‘zeer ernstig’, waardoor de adviezen om samen te komen zeer beperkt zijn. Mocht de situatie veranderen naar ‘ernstig’, dan kan een kerk weer samenkomen met zestig man. Maar dat kan nog even duren.

Wat nieuw is aan deze routekaart, is dat er ook maatwerk wordt toegepast. Zo mag in het geval dat de dreiging ‘ernstig’ is, maximaal 15 procent van de capaciteit benut worden. In een kerkgebouw waar 3000 mensen in kunnen, betekent dat dat je met 450 kunt samenkomen.

Schalk
SGP-senator Peter Schalk is betrokken bij het overleg tussen minister Grapperhaus en de kerken en vindt het traject spannend, zegt het Reformatorisch Dagblad. “Het is een spannende vraag hoe de routekaart in de nu ontstane werkelijkheid een goede plek kan innemen. De kaart biedt in elk geval perspectief in een situatie waarin de coronabesmettingen gaan afnemen.”

Voor de kerken die voorzichtig zijn en terughoudend zijn om risico’s te nemen, is dit een handzame tool.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen