Column His Home Base: “De Heer laat plannen mislukken!”

Als ik door de bossen achter ons huis loop ben ik ieder seizoen weer verrast over de schoonheid en de kleine details die ik tegenkom. Vrolijke gekleurde besjes aan een boom, secuur gestipte paddestoelen op de grond, een roodborst prachtig ingekleurd op een tak en even verderop een specht vol ijver en volharding tikkend tegen een boom.

Column: Carin van Essen.

Hieruit proef ik de liefde en creativiteit van God. Hij heeft iedere paddestoel of vogel met precisie en veelkleurigheid op zn plek gezet. Hij heeft een plan met ieder schepsel of levend wezen. Hoeveel te meer heeft Hij niet een plan met die grote wereld die Hij maakte met al die volkeren en natiën. Plannen voor de kerk, plannen voor Zijn volk Israël, plannen voor Nederland. 

Gisteravond kwam het weer binnen, toen we tijdens onze aanbiddingsavond met 18 mensen op anderhalve meter samen waren en een vrijwilliger met luide stem direct uit de bijbel psalm 33 zong. Dat doen we trouwens iedere dag, de bijbel zingen, en niks is mooier dan dat. Peter legt wat akkoorden neer en om beurten zingen we een paar verzen, we improviseren gewoon, maar wat gaat het Woord dan leven! 

“Psalm 33 is de afgelopen weken telkens weer naar voren gekomen en herinnert ons dat God alles met precisie maakte.”Psalm 33
Gister vroegen we een vrijwilliger om heel Psalm 33 te zingen en wat komt het dan weer bij me binnen! Deze Psalm is de afgelopen weken telkens weer naar voren gekomen en herinnert ons dat God alles met precisie maakte. Hij hoefde het maar te spreken en het stond er. Onomwonden zegt deze Psalm ook dat God niet onder de indruk is van de plannen van mensen, van samenzweringen of van volken. Er staat dat alleen Gods plannen blijven bestaan.

Als ik dan zie wat er op social media langskomt en waar mijn broers en zussen in Nederland zich druk over maken, vermoed ik dat ze Psalm 33 even vergeten zijn. De heftige emotie, discussie en strijd over standpunten, samenzweringen en complottheorieën kosten bergen met energie. Terwijl we ons gewoon op God mogen richten. Heeft Hij niet het laatste woord? Alles gebeurt immers zoals Hij het wil. En plannen die Hij niet wil laat Hij niet doorgaan.

Zijn plannen
Laten we onze energie stoppen in het zoeken naar Zijn plannen met ons leven, ons huis, onze stad en ons land. Heer wat is Uw plan? U kijkt vanuit de hemel op ons neer en U helpt mensen die U vereren en die vertrouwen op Uw liefde. Vol hoop wachten wij op de Heer. Op U vertrouwen wij! (BGT vertaling)

“Is het niet juist in het wachten dat God ons leert om afhankelijk van Hem te zijn, dat het om Hem draait en niet om ons en dat Zijn plan goed is en vast staat.”

En dat brengt me weer in het bos achter ons huis. Dit keer liep ik er met een retraitegast tijdens een coachinggesprek. We dachten na over de tussentijd die Israël doormaakte nadat ze uit Egypte waren bevrijd en door de Rode Zee waren gelopen. Ze kwamen aan in de woestijn en 38 jaar lang moesten ze wachten in Kades Barnea voordat ze het beloofde land in mochten gaan.  Dit vanwege de ongehoorzaamheid en het gebrek aan vertrouwen in God. We kennen allemaal die tussentijd, we zijn ergens vandaan en we gaan ergens naartoe; maar nu is het wachten. Zo ook voor mijn retraitegast. 

Is het niet juist in het wachten dat God ons leert om afhankelijk van Hem te zijn, dat het om Hem draait en niet om ons en dat Zijn plan goed is en vast staat. Is het niet juist in deze tussentijd dat we mogen vertrouwen dat God de plannen van mensen laat mislukken maar Zijn volmaakte plan voor ons en deze wereld uitvoert? 

Deze column is geschreven door Carin van Essen vanuit His Home Base!

[/mepr-show]

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen