Corma ziet groot succes van Happyween: ‘Met ageren tegen Halloween verander je niet zoveel’

Corma Bezemer, missionair werker bij Jeugd met een Opdracht Rotterdam, zag afgelopen jaren dat Halloween steeds uitgebreider werd gevierd in haar woonplaats in Barendrecht. “Ik zag volwassenen die echt vreselijk eng geschminkt waren en kinderen die als levende lijken rondliepen. In al die jaren dacht ik, ‘is dit echt iets wat we met elkaar zo leuk vinden?

Als christen kan ik daar volmondig ‘nee’ op zeggen, zegt Corma. “Een feest waar dood en angst overheerst is niet een feest waar we God plezier mee doen. Toch denken veel christenen nog dat Halloween een christelijke oorsprong heeft, maar niets is minder waar. Aan de andere kant zag ik christenen die protesteerden tegen Halloween. Je laat je stem dan horen, maar verder bereik je volgens mij niet zo veel. Terwijl diverse orthopedagogen ieder jaar na Halloween een piek in aanmeldingen zien van kinderen met angststoornissen. Een deel van deze kinderen hebben zelf traumaverwerkingstherapie nodig om daar weer van af te komen. Dit kunnen we toch niet zo laten gebeuren?’”

“Terwijl diverse orthopedagogen ieder jaar na Halloween een piek in aanmeldingen zien van kinderen met angststoornissen.”

Eind 2018 besloot Corma haar netwerk van christenen uit verschillende kerken in Barendrecht aan te schrijven om samen na te denken over een alternatief voor Halloween. Het moest positief zijn. Een feest vol vrolijkheid en zonder gegriezel. Een gratis feest voor iedereen. En dat werd Happyween. ‘Mensen uit 7 verschillende kerken werken hierin samen. Van reformatorisch tot evangelisch. We genieten volop van onze vergaderingen vooraf, omdat we merken dat we veel meer overeenkomstig hebben als dat we soms denken.’


Geschminkt
In 2019 is Happyween voor het eerst groots gevierd in Barendrecht. Er was een start zaterdag waar kinderen geschminkt werden in de beide winkelcentra, een kidsmiddag waar o.a. een verhaal uit de Bijbel werd verteld, een lichtjestocht met fanfare en een feestelijke avond met vuurspektakel als afsluiting.

Nieuwsfoto van BarendrechtNU.nl –

“Het was een groot succes. Er waren veel enthousiaste reacties, zeker ook van niet-christenen. Zij willen hun kinderen niet een feest ontzeggen, maar hebben ook niets met Halloween. Zij zijn blij dat ze nu een alternatief hebben voor hun kinderen. Ook nu we afgelopen maand gestart zijn met het verspreiden van posters en flyers krijgen we weer veel leuke reacties. Mensen op straat herkennen Happyween en plaatselijke ondernemers verwachten ons al.

Verschil maken
Tot nu toe hebben we alleen maar enthousiaste en blije reacties gekregen dat er weer Happyween gevierd gaat worden dit jaar. Een ondernemer vertelde dat zij twee dochters heeft waarvan de één graag Halloween viert en de ander alleen maar naar Happyween wil. Geweldig toch dat dit nu kan?

“Happyween slaat een brug tussen kerk en maatschappij en voorziet in een behoefte. Ons verlangen als team is dan ook dat Happyween op meerdere plaatsen in het land georganiseerd zal gaan worden. Met elkaar kunnen we als christenen echt verschil uitmaken in de maatschappij.”

Meer weten over Happyween? Ga naar www.happyween.nl

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen