Corrie over onzekerheid in opvoeding: “Als je van jezelf houdt, dan slaat dat ook over op je kinderen”

Veel ouders lopen rond met de worsteling of ze het ouderschap wel goed doen. Ze zijn onzeker of ze het geloof goed uitdragen, of ze niet te streng zijn, of dat ze op de juiste manier aandacht geven aan hun kinderen. Opvoedcoach en vrouwencoach Corrie van Zwol komt deze twijfels ook veel tegen; eerder als leerkracht in het basisonderwijs en sinds 2017 in haar coachpraktijk. 

“Juist doordat je zoveel schijnbare perfectie ziet (bijvoorbeeld via social media), kun je jezelf snel tekort voelen schieten. Vaak is dit gevoel niet terecht.” In dit artikel vertelt Corrie over het overwinnen van deze onzekerheid en hoe je kunt groeien in de opvoeding van je kinderen.

“Bij met name vrouwen kom ik deze onzekerheid veel tegen. Je bent bezig om je kinderen zo goed mogelijk op te voeden, maar je ziet ook je eigen tekortkomingen.”

“Bij met name vrouwen kom ik deze onzekerheid veel tegen. Je bent bezig om je kinderen zo goed mogelijk op te voeden, maar je ziet ook je eigen tekortkomingen. Vervolgens zie je de schijnbaar perfecte ouders voorbijkomen op social media, die het beter lijken te doen dan jij. Deze ongezonde manier van vergelijken, geeft dan onzekerheid.”

Groeien in opvoeden
Volgens Corrie ligt de oplossing om te groeien in opvoeden niet in de opvoeding zelf, maar juist in je eigen zelfbeeld. “Mijn passie is om mensen stevig in hun schoenen te laten staan. Want dat werkt ook door naar de opvoeding. Niemand hoeft onzeker te zijn, als je echt in de kracht staat waarmee God je bedoeld heeft om te zijn.”

“Daarnaast leggen veel ouders de lat wel veel te hoog. Je hebt als ouders zoveel te geven. Focus meer op waar je wél tevreden over bent.”

Groeien
Corrie geeft wat handvatten om te groeien in de opvoeding. “Ik deel graag een paar Bijbelteksten die heel belangrijk zijn als je naar de opvoeding kijkt. Bijvoorbeeld Deuteronomium 6 vers 6 tot 9, waar staat: ‘Houd de geboden die ik vandaag opleg steeds in gedachten, prent ze uw kinderen in en spreek erover, thuis en onderweg, als u naar bed gaat en als u opstaat. Draag ze als teken om uw arm en als band op uw voorhoofd. Schrijf ze op de deurposten van uw huis.’”

“Inprenten kan een negatieve lading hebben. Mensen denken daarbij over het in je hoofd stampen en met de Bijbel zwaaien.”

“Inprenten kan een negatieve lading hebben. Mensen denken daarbij over het in je hoofd stampen en met de Bijbel zwaaien. Maar ik geloof dat je het ook zo kunt interpreteren: ‘Spreek erover, thuis en onderweg, zodra er zich een mogelijkheid voordoet.’ Kinderen maken veel situaties mee waar je op in kunt springen om praktisch het geloof toe te leren passen. Er zijn veel teksten die je kunt gebruiken.”

“Daarnaast is het ook zo belangrijk om het goede voorbeeld te geven. Juist door de manier waarop je als ouder praat laat zien of je deze teksten ook in je leven toepast. Verder is het belangrijk om aan jezelf te werken. Als je een goed zelfbeeld hebt en stevig in je schoenen staat, dan helpt dat enorm in de opvoeding.”

Relatie met God
De tekst uit Spreuken 22 vers 6 vindt Corrie ook erg belangrijk. “Daar staat: ‘Leer een kind van jongs af aan de juiste weg en het zal er niet van afwijken wanneer het oud geworden is.’ Je kunt dit al vanaf babyleeftijd doen. Je kunt hen om te beginnen de liefde van God laten zien door veel aandacht en knuffels te geven als kleine baby.”

“In Spreuken 14 vers 26 staat: ‘Ontzag voor de Heer geeft een krachtig vertrouwen, het biedt je kinderen een schuilplaats.’ Als je ontzag hebt voor Hem, dan word je een schuilplaats voor je kinderen. Zorg er dus voor dat je niet hard aan het werk gaat, maar dat je allereerst bezig bent met je relatie met God. Zo slaat het over op de kinderen.”

“Er is een Engels gezegde, dat zegt: ‘When mama’s not happy, nobody is happy.’”

“Er is een Engels gezegde, dat zegt: ‘When mama’s not happy, nobody is happy.’ Als een moeder niet goed in haar vel zit, dan is niemand blij. Daarom moet een vrouw ook aandacht schenken aan zichzelf zodat zij goed in haar vel zit, dan slaat het over op de rest van het gezin. Als ik blij en vrolijk in mijn huis rondloop, samen met God, dan is de sfeer in huis ook goed. Dat is een enorm wapen.”

Overbrengen
Daarnaast legt Corrie uit hoe je het geloof ook in woorden goed overbrengt op de kinderen. “Je moet het gewoon doen en niet te zwaar maken. Laat  bij je gebeden je kinderen  bijvoorbeeld zien dat ze dezelfde simpele woorden die ze normaal gebruiken, ook zo tegen God kunnen uitspreken. God wil op normaal niveau met de kinderen praten.”

“Daarnaast is het goed om voor alles met hen te bidden. Als ze zich zorgen maken, een probleem hebben of ergens bang voor zijn, ga er samen voor bidden. Dan gaan ze ervaren dat God hen wil troosten en gebeden wil verhoren. Wij zetten de gebedspunten bijvoorbeeld op een kaartje, die de kinderen vervolgens kunnen pakken. Het is belangrijk om dat al op jonge leeftijd met hen te doen, dan zijn ze onbevangen.”

Te streng
Op de vraag of ouders niet te streng zijn antwoordt Corrie het volgende: “Ouders zijn vaak bang dat ze te streng zijn, vooral als andere kinderen over de vloer komen. Mijn beeld is dat die strengheid vaak wel meevalt. Het is belangrijk om consequent te blijven. Als jij minder snoepjes geeft aan je kinderen dan dat ze bij hun vriendjes krijgen, blijf dat ook doen als het vriendje over de vloer komt.

Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de hoeveelheid schermtijd of het taalgebruik. Anders komt er onduidelijkheid en communiceer je geen duidelijke grenzen voor je eigen kinderen. Deze regels heb je juist omdat je wil dat je kinderen gezond blijven en bepaalde normen en waarden leert. Dat is belangrijk. Standvastigheid is een belangrijke waarde in de bijbel. Dat leer je ze er ook mee”

“Liefde in het gezin is heel belangrijk, het is de sleutel”

“Tot slot is het belangrijk om 1 Korinthe 13 over de liefde en Galaten 5 over de vrucht van de Geest voor te leven. God heeft de Heilige Geest gegeven en het is zo ontzettend belangrijk om Hem overal bij te betrekken. 1 Korinthe 13 is een hele mooie handleiding en bevat richtlijnen die we kunnen volgen als we willen leren om steeds beter vorm te geven aan onze liefde voor anderen. Liefde in het gezin is heel belangrijk, het is de sleutel”

Corrie is vrouwencoach, opvoedcoach en relatiecoach in haar christelijke coachpraktijk ‘Groei en Bloei Coaching’ www.groeienbloeicoaching.nl

Steun de missie van Revive!
Help onze impact te vergroten!

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen