‘Crimineel’ Clement ontmoette Jezus toen er geen uitweg meer leek te zijn: “Er kwam een enorme rivier van liefde over me heen”

Clement van Engel groeide op in een christelijk religieus gezin met een zeer strenge vader die hem om de kleinste redenen sloeg. Dit maakte hem zeer boos en hij ging in zijn tienerjaren vaker het straatleven opzoeken. “Hoewel het geen excuus is om slechte dingen te doen, had mijn opvoeding veel invloed op mij. Ik stond in onze buurt bekend als een zware crimineel. Zelfs in de gevangenis had iedereen veel respect voor me”, vertelt Clement. Hij vertelt hoe hij Jezus op bijzondere wijze leerde kennen.

“Ik groeide op in een heel streng gezin in Suriname. Mijn vader mishandelde mij enorm. Dit begon vanaf mijn zevende. Als ik ging voetballen en ik kwam vijf minuten te laat thuis, dan werd ik heftig geslagen. Soms met een riem, soms met een elektrische kabel. Op latere leeftijd rond mijn veertiende moest ik met mijn knieën op grote raspers zitten waarmee je het eten bereidt en met een gewicht in mijn hand terwijl ik zweepslagen kreeg. Dat deed mega pijn.

“Soms wachtte hij tot ik onder de douche ging en dan kwam hij binnen om me te slaan. Als hij vond dat ik te bijdehand was stopte hij hete peper in m`n mond.”

Soms wachtte hij tot ik onder de douche ging en dan kwam hij binnen om me te slaan. Als hij vond dat ik te bijdehand was stopte hij hete peper in m`n mond. Ik verstopte me vaak als ik thuiskwam.” Clement vertelt ook dat hij niet zelf zijn eigen kapsel mocht kiezen. “Ik liep rond met een grote afro, terwijl niemand op school dat had.”

“Speelgoed kreeg ik niet, terwijl mijn ouders wel genoeg geld hadden. Mijn vrienden hadden wel speelgoed, dus dat irriteerde me. Ik smeekte mijn ouders of ik ook een Nintendo mocht, of andere speelartikelen. Het bracht me al op jonge leeftijd zo ver om te gaan stelen. Dat is natuurlijk geen excuus, maar het waren wel zaadjes die in mijn hart geplant waren. Als jongen van negen ging ik naar de winkel om speelgoed te stelen.”

School
Zijn gedrag op school stond ook niet zo goed bekend, vertelt Clement. “Ik kan me herinneren dat ik op drie basisscholen ben uitgeschreven. Ik zocht te veel ruzie en zorgde voor te veel problemen.”

“Toen ik naar de technische school ging, werd het alleen nog maar erger. Ik deed meer kattenkwaad en begon jointjes te roken. Daarbij was ik ook veel betrokken bij woninginbraken. Ik liep met zoveel wrok, pijn en afwijzing rond. Van binnen voelde ik me verschrikkelijk. Op den duur werden we ook opgepakt en kwam ik groot in de krant te staan, als onderdeel van een grote bende. Dat was natuurlijk een schande voor mijn ouders.”

Pakken geld
Arm werd Clement er niet van, vertelt hij. “Ik ging met grote pakken geld in mijn zak naar school toe. Dat hield ik over aan de inbraken.” Clement vertelt zelfs dat ze inbraken bij zijn eigen ouders. “Ik was zo boos op mijn vader en haatte hem zo diep, nadat hij mij weer eens achterna rende met een mes. Toen heb ik mijn vrienden verteld hoe ze het huis van mijn ouders in konden komen. Daar hebben ze gestolen.” Een dag stond Clement op het punt om zijn vader af te maken of heel erg hard weg te rennen. En hij koos voor het laatste. 

“Ik ben toen het huis uit gegaan en toen is alles veel erger geworden. Ik deed aan roofovervallen en zware vormen van criminaliteit, ik liep ook rond met een vuurwapen.”

“Ik ben toen het huis uit gegaan en toen is alles veel erger geworden. Ik deed aan roofovervallen en zware vormen van criminaliteit, ik liep ook rond met een vuurwapen. Ik deinsde niet terug om een wapen te trekken. Ik deed ook aan kickboksen, waardoor ik erg sterk werd. Ik weet nog dat ik vast kwam te zitten voor een roofoverval waar ik twee jaar gevangenisstraf voor kreeg.”

“Die straffen waren anders dan in Nederland. Daar zat je met achttien man in een hokje. Ik had wel het geluk dat ik van de straat kwam, daardoor beseften mensen dat ze geen grappen met mij moesten maken. Ze wisten dat als ze me pakten, dat ze dan een probleem hadden.”


Nederland
Clements moeder stuurde hem vanuit Suriname uiteindelijk naar Nederland, in de hoop dat het daarmee beter zou gaan. “Ze betaalden mijn ticket naar Nederland. Maar mijn hart was helemaal niet veranderd, dus het was gek om te denken dat het nu beter zou gaan.”

“Al binnen een maand zat ik in het vliegtuig naar Suriname om bolletjes te slikken. Ik ging dan vanaf Suriname een paar keer heen en weer met bolletjes in mijn buik.”

Via Rotterdam, zijn geboortestad, omdat hij geboren was in Nederland, kwam hij in Amsterdam terecht. Daar ging hij door met zijn praktijken. “Al binnen een maand zat ik in het vliegtuig naar Suriname om bolletjes te slikken. Ik ging dan vanaf Suriname een paar keer heen en weer met bolletjes in mijn buik. Ook ging ik naar Aruba en Curaçao. Al snel trommelde ik mensen op om dit werk voor mij te doen, omdat je natuurlijk kunt overlijden als zo’n bolletje knapt.”

“In 2005 leerde ik mijn vrouw kennen, in 2006 kregen we een dochtertje. En later in 2009 kregen we onze zoon.  We hadden veel ruzie, voornamelijk omdat ik vaak vreemdging. Ik werkte als een soort beveiliger voor prostituees, maar de meeste mensen zagen mij als een pooier.”

Coma
In 2012 gingen Clement en zijn vrouw tijdelijk uit elkaar. Toen hij de kinderen had en gezamenlijk naar een feestje gingen, gebeurde er iets geks. “Ik stak de straat over met de auto en van rechts kwam er een andere auto, die hard op ons botste. De ANWB paal ging door het dak heen van deze auto en mijn zoontje raakte terplekke in coma. Hij was ook verlamd aan zijn linkerarm en zijn linkerbeen. De rechterkant van zijn hersenen was ook beschadigd.”

“Ik kende geen liefde, maar Jezus raakte me aan en ik kreeg zo’n enorme liefde in me.”

“We gingen meteen naar het AMC en mijn zoontje kwam op de intensive care.” Clement gaat iets terug in de tijd. “Precies een week voor het auto-ongeluk was ik thuis met een vriend uit de onderwereld die zich bekeerd had maar een terugval had gehad in drugsgebruik. Hij had de Bijbel bij zich en liet mij ook lezen. Ik las het en het voelde zo goed. Ik ging spontaan op mijn knieën. Toen heb mijn hart geopend voor Jezus en mijn handen naar Hem uitgestrekt. Toen vroeg ik direct vergeving voor mijn zonden en er kwam een bonk van liefde in me, die ik nog nooit ervaren had.”

“Ik kende geen liefde, maar Jezus raakte me aan en ik kreeg zo’n enorme liefde in me. Ik was op dat moment verslaafd aan hasj en ik vroeg aan Jezus of hij het weg wilde halen. Per direct, op dat moment, werd ik vrijgezet van die verslaving op 14 juli 2012.”

Pastor
Terug naar het IC-moment, geloofde Clement dus al. “Mijn zoontje zat aan de beademing. Mijn vrouw en ik gingen naar buiten om een frisse neus te halen. Daar kwam ik een ex-vriend van mij tegen en ik vertelde wat er gebeurd was. En die vriend stuurde een pastor om voor ons zoontje te laten bidden. Nog op dezelfde dag kwam de pastor langs en die zei tegen mijn vrouw: “God gaat je laten weten wanneer je zoon uit zijn coma ontwaakt.” Nog op diezelfde nacht kwam de verpleegster en zei tegen mijn vrouw: ‘Niet schrikken, je zoontje is net ontwaakt uit de coma en heeft mama geroepen.’” 

Hij was nog wel verlamd, vertelt Clement. “Hij kon zijn benen niet bewegen. Toen legde ik mijn handen op zijn been en zei: ‘Gervano, in Jezus’ Naam ga jij de bal weer kunnen trappen.’ Op dat moment ging zijn been de lucht in en kon zijn arm weer functioneren. Hij was gewoon genezen van de verlamming en van de hersenfractuur.”

“Sindsdien ben ik naar de kerk gegaan en ben ik een hele radicale christen geworden. Ik getuig overal waar ik kom over Gods goedheid”

“Sindsdien ben ik naar de kerk gegaan en ben ik een hele radicale christen geworden. Ik getuig overal waar ik kom over Gods goedheid, want Hij heeft mijn leven volledig op z’n kop gezet!”

“Door de verandering in mijn leven door Jezus Christus, heb ik de relatie met mijn vader mogen herstellen. En heb ik mijn vader mogen vergeven en heb ik ook om vergeving mogen vragen. Ik kan nu oprecht zeggen dat ik heel veel van mijn vader hou.”

Steun de missie van Revive!
Help onze impact te vergroten!

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen