CU: “Gewetensbezwaarden moeten snel een keuze krijgen voor ander vaccin”

Eiwitvaccins moeten zo snel mogelijk beschikbaar komen in de strijd tegen het coronavirus. Met het aanbieden van deze vaccins kunnen ook mensen die gewetensbezwaren hebben de keuze maken voor een vaccin. In het debat over de aangekondigde maatregelen vroeg ChristenUnie-Kamerlid Mirjam Bikker aandacht voor deze vaccins. Een Kamermeerderheid stemde vandaag in het met voorstel om de beschikbaarheid van deze eiwitvaccins te bevorderen en te versnellen.

Eerder deze week informeerde de minister dat de ontwikkeling van één van de eiwitvaccins in een ver gevorderd stadium is maar zeer beperkt wordt ingekocht. Terwijl dit soort vaccins juist kunnen bijdragen aan het verhogen van de vaccinatiegraad.

Mirjam Bikker (ChristenUnie): “Er zijn mensen die zich wél willen laten vaccineren maar bijvoorbeeld gewetensbezwaren ervaren bij de huidige beschikbare vaccins. Samen met onder andere de SGP pleiten we al langer voor het mogelijk maken van de keuze voor een ander vaccin. Het goede nieuws is nu dat de ontwikkeling van het zogenoemde eiwitvaccin in een vergevorderd stadium is. Daarom roep ik de minister op om ervoor te zorgen dat die vaccins zo snel mogelijk beschikbaar komen.

Bikker vervolgt: “Vaccinatie is een geschenk en helpt in de strijd tegen het virus. Tegelijkertijd moet vaccinatie altijd een persoonlijke vrije keuze zijn. Door deze vaccins beschikbaar te stellen kunnen ook mensen die gewetensbezwaren hebben bij de reeds bestaande de keuze voor een vaccin gewetensvol maken.”

Reacties

  1. Maar hoe kan de ChristenUnie nou bepalen voor mensen die geen spike eiwitten in hun lichaam willen dat de nieuwe eiwitvaccins wel acceptabel zijn voor hen? Deze eiwitvaccins zijn dan misschien niet op gentherapie gebaseerd, maar ze injecteren nog steeds (delen van) spike eiwitten, die giftig zijn voor het lichaam, als ‘antilichamen’:
    https://www.nature.com/articles/d41586-021-03025-0
    Bovendien zijn ze ook experimenteel in de betekenis die het had voor decennia tot aan 2020. Een vaccin ontwikkelen en grondig doortesten kost gemiddeld 10 tot 15 jaar, niet 1 of 2 jaar, maar sinds de covidperiode is dit normale ontwikkel- en goedkeuringsproces volkomen overboord gezet.
    Dus hoe kan men dit eiwitvaccin vertrouwen, zeker gezien de enorme financiele belangen die ermee gemoeid zijn?

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen