Daan Kreijkamp had niks met geloof, maar ontdekte in de Bijbel zijn identiteit als man: “Ik voelde ineens iets klikken”

In de zoektocht naar zijn identiteit als man, zocht Daan op internet naar wat de Bijbel zegt over man-vrouw verhoudingen. Wat hij las, liet hem niet meer los. “Ineens voelde ik iets klikken in mijn identiteit. Het liet me de hele dag niet meer los.” Nadat hij op YouTube het verhaal van Jezus had gezien, ervoer hij een intense vrede in zijn hart. Een verhaal van een wonderlijk getuigenis van een Arnhemmer die tot geloof komt zonder dat er een christen aan te pas kwam.

Tekst: Benjamin Hoddenbagh

Daan zat lange tijd niet lekker in zijn vel. Sterker nog, na jaren zoeken en therapieën ging het eerst alleen maar bergafwaarts. Tijdens een therapie die wél aansloeg maakte hij een sterke groei door, maar hij bleef een stuk zingeving in zijn leven missen. “Ik dacht: is dit het nou? Werken, huis kopen, met pensioen gaan?” 

‘Ik zou nooit kunnen geloven’

Tijdens zijn herstelproces had hij steeds het gevoel dat hij werd geleid door iets groters dan hemzelf, maar hij kon niet plaatsen wat dat was. “Ik had echt nooit over het geloof nagedacht. Zelfs nog een week voordat ik tot geloof kwam, heb ik nog tegen iemand gezegd dat ik nooit zou kunnen geloven.”

Man-vrouw-verhoudingen in de Bijbel

In de zoektocht naar zijn identiteit als man besloot Daan begin dit jaar om op internet op zoek te gaan naar wat de Bijbel zegt over man-vrouw-verhoudingen. “Ik las dat stuk en ik voelde ineens iets klikken in m’n identiteit. Het liet me de hele dag niet meer los.” Toen hij ’s avonds thuis kwam, besloot hij het verhaal van Jezus eens te kijken op YouTube. “Ik werd er helemaal ingezogen.” 

‘Ik voelde opeens een intense vrede’

Nadat hij aan het einde van de film had gebeden om de vervulling met de Heilige Geest, veranderde er iets. “Ik voelde opeens een intense vrede in m’n hart. Ineens beseft ik: ik ben zelf niet meer de grootste entiteit, maar er staat iemand boven mij, die veel groter is. Ik dacht ineens: ben ik nou christen ofzo? Die aanraking van God voelde zo intens, zo diep, ik kon er niet meer omheen.”

Essentie van man-zijn

Sinds hij tot geloof is gekomen, is zijn beeld van mannen en vrouwen veranderd. “Mannen mogen eigenlijk geen mannen meer zijn, vrouwen mogen ook niet meer echt vrouwen zijn. Vrouwen wordt verteld: je kunt pas gelukkig zijn als je hetzelfde kan als een man. En tegen een man wordt eigenlijk gezegd: je bent eigenlijk niet meer echt nodig. Ik zie dat heel veel mannen in een identiteitscrisis zitten. Hun essentie wordt ondermijnd. Omdat de verschillen tussen mannen  er niet meer mogen zijn, zie je dat mensen hun identiteit als man of vrouw heel erg buiten zichzelf gaan zoeken.”

Oosterse filosofieën

Volgens Daan zie je in de oosterse filosofieën vaak dat je denkt dat je zelf god bent. “Je bepaalt zelf de regie, alles wat er in je leven gebeurt. Maar er viel een hele last van m’n schouders dat ik op bepaalde dingen geen invloed had.” Wat zou hij mensen willen meegeven die zoeken? “God is naar mij toegekomen, toen ik aan het zoeken was. In dat proces heb ik er voor gekozen om m’n ego los te laten. En ik zie dat heel veel mensen dat niet durven, maar probeer je ego los te laten. Als je leert om je ego af te leggen, zul je makkelijker bij de waarheid komen en dichter bij God komen.”

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen