Dadelpalm ontsproten uit eeuwenoud zaad geeft vruchten zoals die uit Bijbelse tijden

Midden in de Arava-woestijn in Israël brengt een boerengemeenschap bomen weer tot leven die soortgelijke vruchten afwerpen als uit de tijd van de Bijbel. Een kleine, jong ogende palmboom genaamd Judith is onlangs geplant op Kibbutz Ketura. Hoewel ze nog maar negen jaar oud is, draagt ze een eeuwenoude erfenis, meldt CBN News.

“We hebben het over de herleving van meer dan 2000 jaar oude dadelzaden die afkomstig zijn uit de Judese woestijn en uit Masada. Dadelzaden die deel uitmaken van een wetenschappelijk experiment”, zegt Sarah Sallon, directeur en oprichter van het Natuurlijke Medicijnen Onderzoekscentrum bij Medisch Centrum Hadassah in Jeruzalem.

Judith is de afgelopen negen jaar in een kas gekweekt en gegroeid. De dadelpalm is onlangs overgeplant in wat Kibbutz Ketura de Ancient Judean Date Orchard noemt. Ze is de vijfde boom die daar wordt geplant na Methusalem, Adam, Jona en Hannah.

Eeuwenoud zaad
“We planten onze tweede, vrouwelijke dadelpalm, die is ontsproten uit een eeuwenoud zaad. Deze kwam eigenlijk uit Qumran, waar het zaad gevonden werd in grotten. Tot onze verbazing is ze ook gekiemd”, zei Elaine Solowey, de botanicus die de zaden liet groeien.

Hannah was de eerste vrouwelijke boom. Ze is geplant in 2019. De boom werd bestoven door Methusalem en had vorig jaar ongeveer 100 dadels. Dit jaar was dat zelfs meer dan 600 dadels.

Sallon, die arts is, begon dit project meer dan 15 jaar geleden nadat ze geïnteresseerd raakte in natuurlijke geneeskunde.

“Ik wilde zien hoe medicinaal de flora van Israël was en waarvoor het werd gebruikt, enz. Toen realiseerde ik me dat veel soorten eigenlijk waren verdwenen. We wisten wat voor soorten er vroeger waren, omdat ze in de Bijbel worden genoemd. De Bijbel is onze gids voor oude soorten”, aldus Sallon.

Judese dadel
Een soort die eeuwen geleden verdween, was de Judese dadel. Die wordt in de Bijbel genoemd als een van de zeven soorten die in het oude land Israël voorkwamen.

“We zien overal dadels, palmbomen en alle kibboetsen kweken planten. Ik kijk bijvoorbeeld naar de plantages op Ketura. Die dadelpalmen van het hedendaagse Israël zijn modern en werden geïmporteerd na de oprichting van de staat in de jaren vijftig. Maar het is niet de oorspronkelijke dadelboom die hier groeide”, zegt Sallon.

Beroemd
Jaren geleden vonden archeologen in Masada een pot met die oude dadelzaden. “In de oudheid beschreven de klassieke schrijvers in detail de dadels van het oude Judea. Waarom? Omdat ze beroemd waren. Ze waren groot; ze waren zoet en waren erg droog. Daardoor konden ze over het hele Romeinse rijk worden geëxporteerd en hadden ze geneeskrachtige eigenschappen”, geeft Sallon aan.

Sallon kreeg vijf van die originele zaden en gaf ze aan Solowey. Nadat hij een methode had bedacht om ze te laten ontkiemen, slaagde Solowey erin zaden te laten ontkiemen die op andere plaatsen werden gevonden, zoals de Qumran-grotten in het gebied waar de Dode Zeerollen werden gevonden.

“Ik denk dat het grootste probleem is om ze te hydrateren, want als je ze te snel hydrateert, dood je ze en krijg je maar één barst bij elk zaadje”, vertelt Solowey.

“Tot nu toe hebben we vijf mannetjes en twee vrouwtjes; zeven in totaal. Ik heb veel zaden geprobeerd en de meeste zijn zo dood als een pier,” zei Solowey. Vijftien jaar geleden was de eerste boom die Solowey ontkiemde, een mannetje. Ze noemden hem Methusalem, naar de oudste persoon in de Bijbel.

Oogst
In Israël groeien meer dan 850.000 dadelbomen. Solowey plantte er zo’n drieduizend op Kibbutz Ketura, waar elke boom ongeveer 350 pond aan dadels per jaar produceert. Solowey en Sallon hopen uiteindelijk de herleefde Judese dadels aan de oogst toe te voegen.

“We gaan die dadels in de toekomst testen om te zien wat ze doen en of ze verschillen van andere commerciële varianten van moderne dadels. Dus voor de kibboets is het een grote onderneming,’ aldus Sallon.

Dr. Tareq Abu Hamed, directeur van het Arava Instituut in Kibbutz Ketura ziet het zo: “Als je niet terugkijkt naar de geschiedenis, zie je de toekomst niet. Hier planten we eigenlijk geschiedenis in het Arava Instituut. We hopen dat deze bomen, die 2000 jaar geleden zijn ontstaan, op een dag de hoop op vrede in onze regio zullen zijn.”

Lees hier het originele artikel.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen