Dana kan de prostitutie verlaten: Frits Rouvoet vertelt hoe ‘geduld’ hier een cruciale rol in speelde

Frits Rouvoet is al vijf jaar in contact met Dana, werkzaam in de prostitutie. Afgelopen jaar heeft ze God ontmoet en hele goede stappen gezet om de prostitutie te verlaten. Toch moest ze twee weken geleden weer achter het raam, toen de Wallen weer opengingen. Tot nu. Rouvoet vertelt: “Ik wíst; deze vrouw gaat eruit komen. Ze heeft zulke goede keuzes gemaakt.” In dit artikel beschrijft Rouvoet over het belang van geduld hebben om als christen vrucht te zien in je leven. 

Dana, actief op de Amsterdamse Wallen, heeft na een succesvol sollicitatiegesprek een baan binnen bereik. Ze zou dan de prostitutie kunnen verlaten. Nu kan ze zelf de keuze maken. Als ze een goedkoper appartement vindt en een goede school in de nieuwe omgeving, helpt dat zeer. Frits Rouvoet vertelt waarom geduld cruciaal is in zo’n ‘succesverhaal’

Praten en huilen
Rouvoet vertelt. “Ik denk dat ik Dana vijf jaar ken. We hadden eens een gesprek waar ze bij was en toen zei Dana: ‘Als ik praat ben ik een dag aan het praten en een dag aan het huilen.’ Dat raakte me enorm. Ik wilde haar eens uitnodigen om te huilen en te praten.”

“Ik vond het belangrijk dat ze besefte: er is iemand die naar me uitkijkt en naar me omziet en geïnteresseerd is.”

“Elke keer als ik haar zag groette ik haar en wilde ik haar laten weten dat ze gezien was. Ik vond het belangrijk dat ze besefte: er is iemand die naar me uitkijkt en naar me omziet en geïnteresseerd is. Ik was er ook van overtuigd dat ze Jezus door me heen zou zien.”

Dana was op dat moment niet bijster open, maar Frits wilde haar laten weten; ‘Meisje, ik heb geduld.’ “Ik wist namelijk dat God echt een plan met haar heeft en dat mijn hart daarom zo geraakt was. God wilde dat ze me raakte. Ik heb ook voor haar gebeden.”

Opener
In het afgelopen jaar was Dana plotseling een stuk opener. “Dat kwam mede door corona, waardoor ze vaker naar ons kantoor kwam. Ook zocht ze hulp omdat haar vriendin kanker had.  Als Bright Fame hebben we geld opgehaald voor een operatie en dat gaf intensiever contact.”

“Toen zei ik: ‘Joh, zullen we eens gaan praten. Dat heeft ze aanvaard en ik vroeg haar ook: ‘Vertrouw je me?, juist omdat je zoveel hebt meegemaakt.’ Toen zei ze: ‘Ja, maar niet helemaal.’ Uiteindelijk overleed haar vriendin en kwam ze zelf ook in negatieve situaties terecht. Dat was heftig voor Dana.”

“Maar in die tijd vertelde ze steeds meer van zichzelf en kwamen we steeds verder in gesprekken, ook over de rol van het geloof en God in haar leven. Ze vertelde over de moeite die ze met God had, door wat er gebeurd was in haar leven. Daarbij schaamde ze zich ook voor de beslissingen die ze had gemaakt in haar leven.”

“ze zei: ‘Frits, in die tijd dat jij naar mijn raam liep, vond ik het bijzonder dat jij anders was dan al die andere kerels die daar rondliepen. Je had interesse in mij, in plaats van in mijn lichaam.’”

“Maar ze zei: ‘Frits, in die tijd dat jij naar mijn raam liep, vond ik het bijzonder dat jij anders was dan al die andere kerels die daar rondliepen. Je had interesse in mij, in plaats van in mijn lichaam.’ Tegelijkertijd vroeg ze zich ook wel af wat ik nou van haar moest. Maar het raakte me, net als een andere vrouw die zei: ‘Frits, als jij langsloopt, dan weet ik me echt gezien.’”

Gouden les
Rouvoet vertelt over de ‘gouden les’ die hij hieruit haalt. “Als God iemand op je hart legt, moet je het de tijd geven totdat iemand eraan toe is om de keuze te maken. Ik heb veel meegemaakt dat je jarenlang met iemand bezig bent, langsloopt en investeert en dat het uiteindelijk z’n vrucht draagt.”

“In de kerk willen we veel te snel resultaat. We willen meteen iets zien gebeuren en anders proberen we andere strategieën uit. Wat ik juist leer is dat vijf jaar investeren geen verloren tijd is. Soms sta ik drie kwartier op iemand te wachten die vervolgens niet komt opdagen. Dat leer ik te relativeren.”

“Dan denk ik: ‘Het is geen verloren tijd.’ God weet dat ik daar was en in haar wilde investeren. Geestelijk gezien is dit een kwestie van gebied innemen. Praktisch aanwezig zijn. Te vaak denken we als christenen: als iemand een gebed mee bidt of Jezus aanneemt, dan is het geslaagd en dan hebben we iets om te delen op het podium.”

Geduld
Frits bidt ook altijd als hij langs de vrouwen gaat. Dan zegt hij: ‘Heer, ik ga naar de vrouwen, U gaat mij volgen en Uw licht schijnt op elke deur die opengaat.’ Het is belangrijk om trouw te zijn. Waarom zou God je iets toevertrouwen als Hij niet weet of je er genoeg geduld voor hebt?”

Tegelijkertijd komt het werk ook van twee kanten. Frits vertelt hoe hij bij Dana wist: zij gaat hier uitkomen. “Ik heb dat maar bij enkelen gehad. Maar bij haar wist ik het zeker, ook toen ze afgelopen weken weer achter het raam zat. Wat ik in haar zag is bijzonder. Ik heb Jezus in haar gezien. Er ging een geestelijke atmosfeer van haar uit.”

“Vandaar dat ik ook geduldig kan zijn. God geeft die zekerheid, dat ze er vrij van ging komen. Inmiddels heeft stichting Bright Fame haar geholpen met haar schulden en kwam er een christelijke ondernemer op hun pad die haar een contract heeft aangeboden. Hij kijkt ook nog in zijn netwerk voor een betaalbare woning.” 

“Dit is ongelofelijk bijzonder. Maar het is ook een gevolg op wat er in Job 22 staat: ‘Als je de goede keuzes maakt, volgt God je en schijnt het licht op je.’”


“Dit is ongelofelijk bijzonder. Maar het is ook een gevolg op wat er in Job 22 staat: ‘Als je de goede keuzes maakt, volgt God je en schijnt het licht op je.’ Dit is absoluut de genade van God, maar die genade is ook een gevolg van het feit dat Dana vrij wilde komen.”

Klik hier om Bright Fame te supporten.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen