(Daniël)vasten als goede start van 2022: “First things first!”

God is een Persoon van ‘First things first!’. In de Bijbel (Mat.6:33) lezen we een goede reden om ons aan het begin van het nieuwe jaar eerst op God te richten. Want als we onze prioriteiten niet op een rijtje hebben, raken we in verwarring. En we weten allemaal: verwarring is niet van God. Als je aan het begin van het jaar vast, bereidt je je voor op wat er de rest van het jaar gaat komen. Dat is eigenlijk hetzelfde principe als de eerste tijd van je dag besteden in de aanwezigheid van God.

Bidden en vasten zijn geweldige tools om dichter bij God te komen. Het helpt je om te groeien in je relatie met God, doordat het God op de eerste plaats in je leven helpt te zetten. Het maakt je relatie met God intiemer, de kracht en autoriteit van God zullen in je leven groeien en het verhoogt je gevoeligheid voor het zien van Gods opdracht. Bidden en vasten zijn daarmee belangrijk om volledig te kunnen functioneren in Zijn Koninkrijk, het is een koninklijk principe.  

Oprichtster Mirella van Schaaijk heeft de website danielvasten.nl opgezet om mensen te helpen in het bidden en vasten. Ze geeft uitleg over het principe van vasten, stelt overdenkingen en gebeden beschikbaar, biedt recepten aan en heeft videos over de geschiedenis van opwekking in Nederland. Dit doet ze vanuit het verlangen dat we in Nederland een cultuur ontwikkelen van bidden en vasten. En vanuit het verlangen dat we God gaan zoeken voor onszelf, onze straat, onze stad en ons land.

Daniëlvasten

Mirella gaat uit van het Daniëlvasten, aan de hand van Jesaja 58 en het Bijbelboek Daniël. “Daniëls beslissing om niet te eten was een uiterlijk symbool van een innerlijke toewijding aan God. Het vasten zorgde ervoor dat de relatie van Daniël met God groeide. Het werd intiemer en de stem van God werd sterker in zijn leven.” Daarnaast is het vasten een reiniging van jezelf; het brengt alles aan het licht wat niet van God is. Je ontdekt wie je bent en waar je werkelijk staat in relatie tot God. Vastentijd is een tijd voor gewetensonderzoek, zelfevaluatie en zelfopoffering aan God.

Als je vanwege gezondheidsredenen niet kan vasten of Daniëlvasten, zijn er ook andere opties. Je kunt bijvoorbeeld iets uit je dagelijkse ritme halen (telefoongebruik, social media, tv-kijken) en dit vervangen door te bidden en Bijbel te lezen. Het gaat namelijk niet om de details, maar om de geest waarin je vast. 

Voorbereiding

Voordat je gaat vasten, is het goed om je voor te bereiden. Als eerste kun je je bedenken wat je doel is: ‘Wat heb je nodig van God?’ Daarnaast is het goed om op geestelijk gebied aan de slag te gaan: Geef je leven volledig aan Jezus en verwerp verleidingen die je proberen te belemmeren (Rom. 12:1-2). Vraag de Heilige Geest waar vergeving nodig is. Vergeef jezelf, vergeef anderen en vraag om vergeving waar dat nodig is. Breek ook met de negatieve woorden die je hebt uitgesproken over jezelf en anderen (Mark. 11:25; Luk 11:4; 17:3-4). 

Als je start met vasten is het goed om vooraf je eetpatroon iets aan te passen. Bouw de cafeïne inname af, eet minder suikers en drink meer water. Op deze manier krijgt je lichaam de tijd om langzaam te ontgiften en de toxines uit je systeem te krijgen. Let op: ontwenning van cafeïne en suikers kan milde klachten veroorzaken. Denk hierbij aan hoofdpijn, prikkelbaarheid, vermoeidheid en (darm) krampen. Na een week verdwijnen deze klachten meestal vanzelf.

Tijdens het vasten

Tijdens het vasten is het goed om je dagelijkse activiteiten beperken. Ook mag je je normale afleiding vervangen door rust, gebed, het lezen van de Bijbel of het luisteren van aanbiddingsmuziek.

Ga naar Hem toe en wees open over je behoeften en verlangens over je familie, je carrière, je financiële zorgen en je zegeningen. Daarover mag je Gods Woord gaan uitspreken. Op die manier zul je zien hoe God werkzaam wordt in je leven.

Na het vasten

Tijdens het Daniëlvasten heb je waarschijnlijk gemerkt dat je meer energie hebt gekregen. Ook je denken en alertheid zijn verbeterd. Je kunt gaan kijken welke elementen uit het vasten je kunt in je dagelijkse (voedings)patroon. Daardoor blijf je fit en energiek van lichaam en geest. 

De laatste voedingstip: het is goed om na het vasten, je eetritme weer geleidelijk op te bouwen. Dit kun je doen door kleine porties of snacks te eten.

Voor meer informatie over het principe van bidden en vasten, zie de site Daniel vasten.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen