David de Vos over wanneer je het leven niet begrijpt: ‘Het belangrijkste is om uit de schuld en aanklachten te blijven’

“We leven in een gebroken wereld. We leven in een wereld waarin dingen gebeuren die we niet altijd kunnen begrijpen. Het is de uitdaging om, in plaats van alles te kunnen begrijpen, meer te verschuiven richting vertrouwen en soms ook gewoon te zeggen: ‘Ik weet het niet. Ik heb geen idee waardoor dit is gebeurd. ’Het allerbelangrijkste is om uit de schuld en de aanklachten te blijven”, zegt David de Vos in een preek op YouTube.

Hij spreekt over het thema ‘wanneer je het leven niet begrijpt’ in de context van het verhaal van Job.
“Job wordt zo ziek dat hij op de vuilnisbelt zit en met potscherven zijn eigen zweren probeert te stillen van de jeuk. Hij wordt zo doodziek dat uiteindelijk zijn vrouw langskomt en zegt: ‘Lieverd, geef het op. Vervloek God en sterf’. Wij hebben geen flauw benul van hoe heftig dat geweest moet zijn”, vertelt David.

Wat heb ik verkeerd gedaan?
“Als er een ding is dat ik lees in het verhaal van Job, dan is het deze vraag: Wat heb ik gedaan dat ik dit nu verdien? Ik denk dat het verhaal van Job zo betekenisvol is en dat het inderdaad een man was die niets had gedaan waardoor hij dit verdiende. Er was geen aanleiding voor zijn enorme strijd.

Job vraagt zich af: ‘Wat heb ik verkeerd gedaan?’ Ik heb mezelf in zijn positie verdiept en erover nagedacht. Hoe vaak heb ik die vraag niet aan mezelf gesteld? ‘Wat heb ik gedaan dat ik dit verdien? Heer, wat heb ik verkeerd gedaan dat ik de deur gemist heb die U voor mij geopend had?’

Of ik vraag mezelf af: ‘Ik heb strijd in mijn lijf, ik ben ziek, ik voel me vervelend of ik ben down of ik worstel met depressie. Heer, wat heb ik gedaan dat ik zo’n enorme strijd op mijn pad heb gekregen?’

Het vervelende is dat ik ook nog eens zou kunnen zeggen wat ik dan gedaan had. Dat ik eigenlijk ook wel begrijp dat ik het verdien. Dat bepaalde dingen in mijn leven niet altijd gaan zoals ik zou willen dat ze zouden gaan.

Ik weet zeker dat het voor jou hetzelfde is, want de Bijbel zegt het; ieder mens heeft gezondigd, er is er niet één rechtvaardig. Maar dat is waarom Jezus voor ons aan het kruis is gegaan. Voor ons is de uitdaging: richten we ons op wat Jezus voor ons deed of zijn we op onszelf gericht en zoeken we het bij onszelf?”

Bekijk hier hoe de preek van David de Vos verder gaat:

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen