De diepe berusting in God – een plek waar je alleen komt als je al je onrust aflegt

Vorige week gaf Eric Gilmour 4 sleutels om Gods aanwezigheid meer tastbaar te ervaren. Vandaag komt hij bij punt vijf, misschien wel de belangrijkste van allemaal: namelijk langer verblijven in Gods aanwezigheid. Hoe doe je dat? Daarover vertelt hij.

Veel mensen bereiken het stadium van Gods kracht, maar het vijfde stadium van het ervaren van God is wat de mannen van de jongens scheidt: het is de staat van berusting, het is letterlijk de rijping van de zoetheid van Gods aanwezigheid. Deze ‘fermentatie’ kost tijd, een bepaald soort tijd, tijd waarin je je in Zijn aanwezigheid berust.

“Als mensen hebben we een natuurlijke ‘jeuk’ om verder te gaan, een verlangen naar vooruitgang of een nieuwe impuls. Maar dit berooft zoveel mensen van de vermenging van goddelijkheid met de mensheid.”

Als mensen hebben we een natuurlijke ‘jeuk’ om verder te gaan, een verlangen naar vooruitgang of een nieuwe impuls. Maar dit berooft zoveel mensen van de vermenging van goddelijkheid met de mensheid. Ze zijn tevreden om God even aan te raken en weer te gaan. Maar als je berust, blijf je bij Hem hangen. Je vindt een simpele berusting van jezelf in het ‘niets’ van God.

‘Niets’ van God
Wat bedoel ik met niets? Dit is wanneer het lijkt alsof er niets gebeurt. De natuurlijke mens is zo gefixeerd op activiteit dat het ‘niets’ van eenvoudige overgave aan Gods tegenwoordigheid in nog steeds aanbidding, een ergernis voor hem is. We zijn verslaafd aan activiteit en leven door beweging; daarom zal het stille, zoete niets van God altijd onzin zijn voor onze natuurlijke menselijke natuur.

Teveel van ons wachten tot er iets ‘gebeurt’ terwijl we in Zijn aanwezigheid zijn zonder te beseffen dat het Zijn aanwezigheid is wat ‘er gebeurt’. Deze fase van overgave aan Zijn aanwezigheid zal bepalen of je iets anders wilt dan alleen Hem.

Tijdens een dienst in Brownsville Assembly of God in 1997 leidde Lindell Cooley de aanbidding. De dienst was in zo’n zalige, zoete, aanhoudende tijd van gezamenlijke aanbidding gekomen, dat de aanbiddingsleider een verklaring aflegde. Deze verklaring is een belangrijke boodschap voor mijn leven geworden. In deze fase van berusting, zei hij: “Ik wil Gods Geest niet beledigen door gewoon door te rennen.”

In de mate dat u alleen Hem wilt, zult u zoveel troost en rust vinden in het niets door gewoon naar Hem te kijken, gewoon te genieten van Zijn nabijheid. Dr. Robert Gladstone beschreef dit ooit als ‘genieten van het verbond’. Hier is waar veel problemen van het hart worden opgelost.

Notities
Tot op de dag van vandaag heb ik een notitieboekje naast me als ik bij Hem ga zitten, om alles op te schrijven wat Hij mij laat zien of spreekt over Zichzelf. In het begin woog ik de betekenis van mijn gemeenschap met Hem af aan hoe vol het papier aan het eind van mijn tijd was. Ik heb uiteindelijk erkend dat dit niet het geval is; alles wat God doet is onuitwisbaar, maar niet altijd begrijpelijk.

Vaak kan het weken of zelfs maanden duren om te weten wat er werkelijk met je gebeurde terwijl je daar in zalige aanbidding verbleef. We kunnen het minder goed begrijpen, maar ons hart is zacht en buigzaam door gewoon te genieten van het contact met Hem.

Aangename pijn
Eén keer was ik op een radioshow die tekenen en wonderen benadrukt. De gastheer vroeg me naar de belangrijkste dingen die ik had gezien tijdens lange periodes van het zoeken naar de Heer. Ik wist wat voor show het was en wat ze me wilden laten zeggen, maar mijn antwoord was in wezen dit: “Ik heb ongelooflijke manifestaties van allerlei aard gezien, inclusief bezoeken, visioenen, fysieke manifestaties van goudstof, hemels manna, olie, veren, lichtflitsen, vonken en dingen zoals bovennatuurlijke doofheid, verstijfd van ontzag door de glorie, trillingen, schokken, golven van goddelijke elektrische golven.

“Maar datgene wat voor mij het belangrijkst is, is een liefdesverdrietig, gebroken hart, aangenaam pijn waarin mijn ziel lijdt door een voldaan verlangen naar Hem.”

Maar datgene wat voor mij het belangrijkst is, is een liefdesverdrietig, gebroken hart, aangenaam pijn waarin mijn ziel lijdt door een voldaan verlangen naar Hem. Dit is waar mijn hart zacht wordt om de Heer te gehoorzamen. Dit is het allerbelangrijkste voor mij, op welke manier het ook tot stand komt door Zijn aanwezigheid. Dit is het enige dat telt – een hart dat God zal gehoorzamen.”

Tevredenheid
Eens tijdens mijn tijd met God, bevond ik me in deze plaats van berusting, niet op zoek om verder te gaan, maar voelde ik gewoon de gelukzaligheid van Zijn Persoon door mijn wezen stromen. Vanuit deze plaats van tevredenheid ging ik een visioen binnen: ik was in een donkere kamer en het enige wat ik hoorde was een stem die zei: ‘Wil je weten wat er gaat komen?’ Ik wist, net als alle vragen van God, dat het voor de hand liggende antwoord normaal gesproken niet de juiste is, dus ik dacht erover na. Ik antwoordde uiteindelijk: ‘Nee Heer. Ik wil U gewoon, omdat ik weet dat als ik U heb, wat de toekomst ook inhoudt, het goed komt met mij.’

“Nee Heer. Ik wil U gewoon, omdat ik weet dat als ik U heb, wat de toekomst ook inhoudt, het goed komt met mij.”

Dit is waar de fase van berusting over gaat – totale tevredenheid met God Zelf. Boven alles wat Hij kan doen of zal doen – leiden, instrueren en manifesteren – willen we Zijn aanwezigheid. Taal lenen van David, de man naar Gods hart, één ding vraag ik; één ding zoek ik: mijn leven leiden in de zoetheid van zijn aanwezigheid zodat ik Hem voortdurend kan aanschouwen, wat er onvermijdelijk toe leidt dat ik op Hem ga lijken. (Psalm 27: 4, 8; 17:15).

Dit artikel is een passage uit het boek ‘The School of His Presence’, van Eric Gilmour.

Steun de missie van Revive!
Help onze impact te vergroten!

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen