Prof. Dr. Ouweneel over corona én de liefde: “Ik ben qua toon iets scherper geworden”

De drie C’s van 2020-2021’ is van een van de nieuwste boeken van Prof. Dr. Willem J. Ouweneel waarin hij terugblikt op de coronaperiode van de afgelopen twee jaar. Een periode die veel heftige en tegenstrijdige reacties onder christenen wakker heeft geroepen. De drie c’s staan dan ook voor corona, complotten en christenen. Een ander boek van zijn hand dat deze maand uitkwam, is: ‘Liefde’. Een boek met 25 korte meditaties over wat liefde inhoudt. In een tijd als deze is mediteren op liefde misschien wel een van de belangrijkste dingen die we kunnen doen. Revive sprak Ouweneel over beide boeken.

Hoe is het boek ‘De drie C’s van 2020-2021’ tot stand gekomen?

“Het boek is een bundeling van een verzameling columns die ik in de coronaperiode heb geschreven. Het is eigenlijk een weergave van mijn eigen proces, hoe ik die periode heb beleefd.

In het begin was ik nog aan het aftasten en dacht ik dat corona echt niet erger dan de griep was. De eerste columns zijn dan ook op rustige toon. Maar op een gegeven moment zag ik wat er echt gebeurde; dat er werkelijk mensen aan het virus sterven en dat het ernstig is. Toen is de toon in mijn columns ook scherper geworden.”

Vaccinatie
“Momenteel speelt de kwestie onder mensen of je je wel of niet moet laten vaccineren. Een aantal mensen twijfelen, omdat ze zich zorgen maken over mogelijke bijwerkingen bijvoorbeeld. Dat snap ik, daar heb ik begrip voor.

Er zijn ook mensen die het beleid van de overheid niet helemaal vertrouwen. Dat kan, daar heb ik ook begrip voor. Wat ik wel ernstig vind, is als mensen met samenzweringstheorieën komen die niet onderbouwd zijn.

Als de overheid en instellingen ervan beticht worden verkeerde bedoelingen te hebben, zonder dat mensen met harde feiten komen, vind ik dat verontrustend. Een instelling als de RIVM is bijvoorbeeld niet volmaakt, zij hebben fouten gemaakt. Maar als je twijfelt aan hun bedoelingen, waar haal je dat dan vandaan? Zoiets moet wel goed onderlegd worden.

Zo zijn er predikers die preken vanuit sensationalisme. Ze profiteren van de crisissituatie en trekken veel mensen met zich mee. Dat vind ik gevaarlijk. Je ziet ook dat er op die manier de wildste eindtijdtheorieën rondgaan.”

Als je het in het licht van de eindtijd bekijkt; elke dag is een dag dichterbij Jezus’ terugkomst. In de Bijbel staat dat er grote rampen zullen gebeuren en dat dat weeën van de eindtijd zijn. Zou corona dan niet zo’n wee van de eindtijd kunnen zijn?

“Dat staat inderdaad in Mattheüs 24, maar het gaat erom hoe je die weeën interpreteert. In Mattheüs 24:6-8 staat:

‘U zult horen van oorlogen en geruchten van oorlogen; pas op, word niet verschrikt, want al die dingen moeten gebeuren, maar het is nog niet het einde. Want het ene volk zal tegen het andere volk opstaan, en het ene koninkrijk tegen het andere koninkrijk; en er zullen hongersnoden zijn en besmettelijke ziekten en aardbevingen in verscheidene plaatsen. Maar al die dingen zijn nog maar een begin van de weeën.’

Er staat dus dat als die dingen gebeuren, het nog niet het einde is. Er staat daarna dat al die dingen nog maar een begin zijn van de weeën. Als de eindtijd werkelijk aanbreekt, kunnen we dat herkennen aan bijvoorbeeld dingen die met Israël gebeuren, zoals de gruwel der verwoesting die zich in de tempel zal zetten.”

Tekenen van de tijd
“In het boek Openbaring staan ook hele specifieke rampen beschreven die in de eindtijd zullen gebeuren. Die zie je op dit moment nog niet plaatsvinden. Vanaf 1830 was er al het geluid dat Jezus terugkomt en haalden mensen allerlei rampen erbij die ze in die tijd meemaakten. We komen wel steeds dichterbij Jezus’ terugkomst, maar wat me verontrust is de stelligheid waarmee mensen zeggen: ‘Dit is het’. 

Ze kijken naar de pandemie en zijn er stellig van overtuigd dat Jezus nu terugkomt. De specifieke tekenen die in Openbaring beschreven staan, vinden echter nu nog niet plaats. Dan heb je dus te maken met sensationalisme waar veel mensen in meegetrokken worden. Dat vind ik gevaarlijk.

Ik geloof wel in de eindtijd; je ziet bijvoorbeeld in het Midden-Oosten al dingen gebeuren waaraan je kunt zien dat het dichterbij komt. Maar als mensen op basis van een pandemie beweren dat Jezus nu terugkomt, dan vind ik dat verontrustend.

In mijn columns kan mijn toon soms hard klinken, maar er wordt zo openbaar en stellig over samenzwerings- en eindtijdtheorieën geschreven, dat je wel een heel duidelijk tegengeluid moet laten horen, anders komt het niet binnen bij mensen.”

U heeft de afgelopen tijd nog een boek geschreven; ‘Liefde’. Kunt u daar nog niets meer over vertellen?

“Op een keer werd ik ’s nachts wakker en kreeg ik zo’n drang om over de liefde te schrijven. Ik ben er toen meteen voor gaan zitten en heb het hele boek in een week tijd geschreven. Het zijn 25 meditaties, bedoeld om mensen aan het denken te zetten over liefde.

Het boek gaat over liefde in allerlei vormen. Zo begint het bijvoorbeeld met een meditatie over mijn voettocht naar Santiago de Compostela. Onderweg, in een klooster, waren zusters die zoveel liefde hadden voor mensen. Dat heeft veel indruk gemaakt en daar heb ik een meditatie over geschreven.

Een andere meditatie gaat erover dat iemand een beroemde rabbijn een keer vroeg of hij in een paar woorden kon samenvatten waar het Jodendom om draait. Zijn antwoord was: liefde. Ook daar heb ik een meditatie aan gewijd.”

Proeven, genieten, uitdelen
Het boek is erg geschikt om bijvoorbeeld elke dag een stukje uit te lezen. Het zijn 25 stukjes om, zoals heel mooi op de achterkant staat: ‘van te proeven, te genieten en vervolgens van uit te delen’. Een leuke bijkomstigheid: mocht je deze maand een boek van Scholten uitgeverij kopen, dan krijg je het boek ‘Liefde’ er gratis bij.

Klik hier voor meer info of om de nieuwe boeken van Prof. Dr. Willem J. Ouweneel te bestellen.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen