“De Geest moet bij ons neerdalen, zoals toen en daar!”

Op een zaterdagavond in oktober 1921 in Yarmouth (aan de overkant van de Noordzee) is het marktplein gevuld met vissersjongens en meiden, vissersvrouwen en mannen en anderen. Na een week hard werken, ontmoeten zij elkaar avonds op dit marktplein. Deze avond gebruiken Jock Troup (1896 – 1954) en zijn maten om de blijde boodschap van Jezus, van eeuwige hoop en vergeving van zonden te brengen.

Tekst: Cees van Beek

Om negen uur begint hij met zijn krachtige stem te spreken over Jesaja 63 vers 1: “Wie is Deze Die uit Edom komt, in helrode kleding uit Bozra, Die luisterrijk is in Zijn gewaad, Die voorttrekt in Zijn grote kracht? Ik ben het, Die spreek in gerechtigheid, Die machtig ben om te verlossen”. Plotseling scheurt de hemel open en Gods Geest daalt met grote kracht neer op de luisterende menigte. 

Overtuiging van zonden
Honderden jongeren en ouderen worden tegen de vlakte gesmeten, in diepe overtuiging van zonden. Overal liggen (jonge) mannen en (jonge) vrouwen, gegrepen door vrees voor God. Krachteloos, neergeslagen door Zijn heiligheid, smekend, huilend, zoekend naar genade die hen alleen redden kan van het rechtvaardige oordeel. Een jongeman die erbij was, vertelt: “Ik stond op het marktplein, aangetrokken door de menigte van duizenden mensen die stonden te luisteren naar Jock Troup. Ik had geen verlangen om behouden te worden want ik was een godsdienstig mens. Ik leefde niet in openbare zichtbare zonden. Ik was rechtzinnig in eigen ogen vanwege mijn kerkgang.

Tot het moment dat ik in de rand van de menigte terecht kwam en God mij begon “te strippen” van al mijn lompen van eigen gerechtigheid.

Tot het moment dat ik in de rand van de menigte terecht kwam en God mij begon “te strippen” van al mijn lompen van eigen gerechtigheid. Ineens zag ik mijzelf als een schuldige zondaar, naakt voor een heilig God. Dat gezicht van mijzelf was zo verschrikkelijk dat ik letterlijk door de Geest als dood neergeslagen werd. Ik kwam op de grond terecht onder diepe zondeovertuiging. En vele anderen overkwam hetzelfde… Het marktplein leek wel een oorlogsslagveld!”

Honderden worden die avond en nacht gered. Zij stellen hun vertrouwen op Jezus Christus Die voor hen in het oordeel is geweest. Zij gaan over van de duisternis in Gods wonderbaar licht, zij worden van hun zonden wit gewassen door het bloed van Jezus en ontvangen leven zonder einde! Dit is het begin van een grote geestelijke opwekking in Oost Engeland en Schotland (‘The Fishersman Revival’). Eén preek, van iemand die een paar weken daarvoor de doop in de Geest ontvangen heeft. En daardoor is zijn spreken bekleedt met Goddelijke kracht uit de hoogte. 

Doop in de Geest
Dat roept de vraag op hoe dat met ons zit? Hebben wij die bekrachtiging van boven, de doop in de Geest al ontvangen? Is die kracht van de Heilige Geest al over ons gekomen? Zonder dat mochten de discpelen er niet op uit. Kunnen wij het dan zonder? Is het niet… òf door de Geest òf dat je het zelf probeert? Ook hier is toch geen grijs gebied?

En als wij geen vruchten zien van bekering, van nieuwe gelovigen, herstel in levens, genezingen, bevrijdingen, is er dan wel de zalving van Gods Geest op ons? Moet het dan niet Pinksteren worden in ons leven? En hoe hoopvol… Pinksteren komt er het komend weekend weer aan!

Evangelist Cees van Beek uit Genemuiden. 

Wil je hierover doorpraten, of heb je vragen, of wil je gebed, mail mij gerust op levendenstromendwater@gmail.com. Of bel of app mij op 06-51046981. Afbeelding met toestemming van Ain Vares (www.ainvaresart.com). 

Lees hier hoe die opwekking startte in 1921. 

Klik hier om het hele verhaal te lezen.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen