De geestelijke lessen die sporten ons geeft

Mijn moeder gaf ons als kinderen een duidelijke en behoorlijk strikte opvoeding. Dat moest ook wel aangezien mijn ouders een fulltime bijbelschool aan huis hadden. De drukte van ons gezin met vier kinderen moest dagelijks gecombineerd worden met de dynamiek van tien tot achttien vurige studenten. Een uniek samenspel tussen gezin en bediening in één woning.

Tekst: Martin Koornstra

Muziek én sport
Naast corveelijstjes, waar we als kinderen natuurlijk vaak onderuit probeerden te komen, hing er ook een briefje aan het begin van de gang met onze slaapkamers. Dat papiertje herinnerde ons o.a. aan het feit dat we op muziek én op sport ‘moesten’. Elk jaar weer. Alhoewel het vaak met tegenzin ging, hebben mijn broers en mijn zus vier jaar lang notenleer (zo heet dat in België) gehad en een instrument leren spelen. Met z’n vieren hadden we best een mooie muziekband kunnen vormen.

Fit en fris
We zaten ook allemaal ‘een soort van vrijwillig’ op een sport. Gelukkig ben ik altijd heel sportief geweest, maar ben eigenlijk geen specialist. Ik blink nergens enorm in uit en daarom wisselde ik bijna elk jaar van sport. Zwemmen, tafeltennis, atletiek, squash, zaalvoetbal, tennis, volleybal, veldvoetbal… ik heb het allemaal in clubverband gedaan. Heerlijk! Door de jaren heen ben ik blijven sporten, al vraagt het discipline om er echt tijd voor te maken. Naast gezellige potjes zaalvoetbal probeer ik minimaal twee keer per week hard te lopen. Geen enorme afstanden, maar gewoon vier á vijf kilometer om fit en fris te blijven.

Voor de gek houden
Vanmorgen liep ik mijn vaste rondje. En weer gebeurde wat me zo vaak overkomt. Na drie km begint de strijd om te stoppen. Mijn benen worden moe, maar daar trek ik me niks van aan. Daarna vragen mijn longen om meer lucht, maar ook daar zeg ik nee tegen. Maar dan volgt de strijd in mijn denken. En dat is de heftigste. Je lichaam kan veel verder dan je denkt, maar je hoofd zegt iets anders.
De gedachten die me letterlijk aanvallen, gaan ongeveer als volgt: ‘Je bent al heel ver, het is wel goed zo’ en ‘Je bent al enorm moe, stop er maar mee’. Hoe meer ik die gedachten toelaat, hoe groter de kans dat mijn lichaam er abrupt mee stopt. Maar als ik mijn gedachten op iets anders richt, kan het zomaar zijn dat ik een halve kilometer later ineens besef dat ik makkelijk een heel stuk verder ben gelopen. Je gedachten kunnen je blijkbaar voorliegen of voor de gek houden.

De grootste strijd
De grootste strijd bij het sporten zit in ons denken. Geestelijk is dat ook zo. Paulus gebruikt sport als illustratie om ons duidelijk te maken dat de strijd vooral in je hoofd zit. ‘Daarom ren ik niet als iemand die geen doel heeft, vecht ik niet als een vuistvechter die in de lucht slaat. Ik hard mezelf en oefen me in zelfbeheersing’ (1 Korintiërs 9:26-17). Paulus nodigt ons uit om deze denk-transformatie te ondergaan en de koninklijke wedstrijd echt tot het einde te lopen.

Hemels denken
‘U moet uzelf niet aanpassen aan deze wereld, maar veranderen door uw gezindheid te vernieuwen, om zo te ontdekken wat God van u wil en wat goed, volmaakt en hem welgevallig is’ (Romeinen 12:2). Ga niet mee in het gareel van deze wereld. Laat je niet meezuigen in de maalstroom en meningen van de massa. Laat Mammon en al die andere machten niet de meester van je brein zijn. Kies voor ervoor om je gedachten te vullen met Gods wetmatigheden, waardoor je hemels gaat denken en hemels gaat leven. Daar kom je veel verder mee, net als bij hardlopen. Dan ontdek je ineens dat God wél werkt in je leven en zijn goedheid je wél draagt. Ineens zijn de leugens in je hoofd tot stilte gebracht.

Een heel stuk verder
Vecht niet tegen de leugens, want als ik loop lukt me dat ook niet. Ik kan ze niet zomaar het zwijgen opleggen. Maar wanneer ik mijn denken met iets moois of iets goeds vul, verliezen de leugens automatisch hun kracht. Vernieuwing van je mind-set is vooral je vullen met Gods goede gedachten en prachtige beloften. Dan worden oude, wereldse gedachtenpatronen omgezet in nieuwe. Bekering is dus niet alleen berouw over je zonden, maar ook een heilig verlangen naar een complete reformatie in je denken. De volgende keer als de strijd in je hoofd weer hevig is, herinner je dan deze sportles: vul je denken met mooie gedachten van God. Wie weet kom je ineens een heel stuk verder dan je dacht!

Als je hier meer over wilt lezen en leren, bestel dan HIER mijn boek ‘Groeien in Koninklijk denken’ of meld je HIER aan voor ons unieke Groei-jaar.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen