230 mensen aanbaden God in de stromende regen: “Er is iets gaande in de Krimpenerwaard”

Al sinds de maand juli worden er zeer regelmatig openluchtdiensten gehouden in de Krimpenerwaard. Daar komen dan meer dan tweehonderd mensen samen van allerlei kerkelijke achtergronden. Organisator Nico van der Smit: “Mensen worden er enorm door aangevuurd. Er is echt iets gaande in deze regio.” Hij vertelt wat God doet in het gebed en legt uit hoe deze beweging waarschijnlijk ook in de winter doorgezet gaat worden.

Van der Smit licht toe hoe het ontstond. “Al best lang waren er op diverse plekken in Nederland gebedsbijeenkomsten voor een herleving van God in en met de bestaande kerk. We baden dat Gods Woord weer de waarheid zou worden in mensenlevens en dat ze het zouden uitleven.”

“Sommige kerken houden zich nog strenger aan de regels dan van de overheid hoeft. Als de regels x zijn, laten wij er dan maar z van maken, zodat we geen risico’s lopen.”

“Je merkt door corona best een voorzichtige houding in veel kerken. Voorgangers gaan heel voorzichtig prediken, spreken niet profetisch over corona. Sommige kerken houden zich nog strenger aan de regels dan van de overheid hoeft. Als de regels x zijn, laten wij er dan maar z van maken, zodat we geen risico’s lopen. Ook wordt er op veel plekken niet gezongen en wordt het avondmaal uitgesteld. Ik begrijp de overwegingen van kerkenraden goed, het is ook een verantwoording die op de juiste manier gedragen moet worden.”

Naar buiten
Door dit alles heen, voelde Nico een steeds duidelijkere last, vertelt hij. “Ik voelde dat we naar buiten toe moesten. Die last deelde ik met andere broers en zussen in het geloof. Toen we daar allemaal een nachtje over sliepen en later contact over hadden, voelden we allemaal een vrede en een verlangen om de handschoen op te pakken en te beginnen.”

De eerste samenkomst ging van start en mensen uit diverse kerken werden daarbij verenigd. Het zorgde voor een groot enthousiasme. “Het maakte veel positiviteit los. Velen kwamen erop af en erkenden ook dat de kerk in een lastige situatie verkeert. Ze wilden het vaker meemaken en nodigden ook andere mensen uit. Vooral het zingen werd gemist in de kerken.”

“Ze wilden het vaker meemaken en nodigden ook andere mensen uit. Vooral het zingen werd gemist in de kerken.”

In no time werd toen ‘hart voor Krimpenerwaard’ opgericht, om er een naam en een stempel op te drukken. “Het is heel bijzonder. Ik merk bij mezelf ook als ik in gebed ben en in Gods Woord lees, dat dit echt is wat we moeten doen. We moeten wat de Geest ons vraagt omzetten in actie. De tijd van het wachten is voorbij, we mogen de daad bij het woord voegen.”

Boeren
De diensten worden op het terrein van diverse boeren gehouden. Onder andere in Stolwijk en Ouderkerk aan den IJssel. Het was voor Nico niet moeilijk om hen te vinden. “Eén van de boeren bad hier al een lange tijd voor en had zelfs al een profetie ontvangen dat het op zijn terrein zou zijn.”

“De dienst bestaat uit gelovigen van de GerGem tot aan evangelischen. Daarbij zijn er ook veel gelovigen zonder gemeente die hier wél graag heen willen. Verder sluiten er ook mensen aan die ‘toevallig’ langs komen fietsen.” Nico merkt verder dat er vanuit de gevestigde kerken ook ‘met vrede’ op deze bijeenkomsten gereageerd wordt.

“De tijd van het wachten is voorbij, we mogen de daad bij het woord voegen.”

“Dat vind ik mooi. Ze voelen ook wel op hun sokken aan dat wij totaal niet tegen de kerk zijn, maar juist als smeerolie kunnen fungeren. We helpen om het vuurtje brandend te houden. Diverse kerkenraden hebben ons benaderd en verteld dat ze het mooi vinden.”

Vuur en vlam
Ik vind het mooi om te zien dat er jongeren zijn die weer in vuur en vlam zijn komen te staan. Zoveel van hen hadden wel een verlangen, maar ze wisten niet wat ze er mee konden doen. Of ze werden erg beperkt door hun omgeving. Zo’n openluchtdienst is echt een speedboot, we kunnen tempo maken.”

“Ze voelen ook wel op hun sokken aan dat wij totaal niet tegen de kerk zijn, maar juist als smeerolie kunnen fungeren.”

“Ik geloof dat God ons hiermee ook terugbrengt naar hoe het eigenlijk hoorde, namelijk een organische kerk zijn.” Overigens is het niet de bedoeling om hier een gemeente van te maken. “We werken samen met gemeenten en opereren naast de gemeenten.”

Winter
“We hopen dat dit in de winter door blijft gaan. We gaan verder zeker nadenken om creatief te opereren. De regels blijven continue veranderen, maar wij zullen ons steeds weer aanpassen, zo heeft een broeder uit een nabijgelegen regio ook al een manege voor paarden aangeboden. Ik ben dankbaar dat we met een creatief en Geest vervuld team mogen optrekken om nieuwe initiatieven te ontwikkelen.

We waren vooral de laatste samenkomst erg onder de indruk. We kregen tijdens de samenkomst twee enorme regenbuien over ons heen. Ondanks dat er regen was voorspeld kwamen er 230 bezoekers die notabene tot het einde bleven en de buien trotseerden. Dat gaf wel aan hoe sterk het verlangen is naar samenkomsten.”

“We mogen een schakeltje zijn om mensen – die hun passie kwijtwaren – weer aangeraakt te zien worden door de Heilige Geest. Ons verlangen is om mensen bij Jezus te brengen! Aan Hem alle eer!”

Steun de missie van Revive!
Help onze impact te vergroten!

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen