Demissionair zorgminister De Jonge: “1G-systeem ingrijpend, moeilijk te organiseren en duur ”

Nadat de ChristenUnie een 1G-systeem heeft voorgesteld als alternatief voor 2G, heeft de Tweede Kamer verzocht een onderzoek te doen naar de praktische haalbaarheid van 1G. Demissionair zorgminister De Jonge reageert in een brief op de uitkomst van dat onderzoek. De Jonge zegt in die brief dat een 1G-beleid moeilijk te organiseren en ingrijpend is en veel geld kost. Dat meldt het RD.

In het onderzoek naar 1G zijn verschillende scenario’s doorlopen. Bij het scenario dat het minste geld kost, zou het bedrag uitkomen op 138 tot 155 miljoen euro per week. Bij het scenario met het hoogste bedrag zouden de kosten zelfs kunnen oplopen tot 2,2 miljard euro per week.

De Jonge geeft daarbij aan dat mensen ook minder vaak naar locaties zouden gaan waar ze zich voor toegang moeten laten testen, waardoor alle sectoren, maar vooral restaurants en andere horeca inkomsten zullen missen.

Vergelijking effectiviteit
Het OMT heeft het 1G-systeem vergeleken met 3G, dat nu gebruikt wordt, en het eventuele toekomstige 2G-beleid. 1G lijkt daarbij effectiever te zijn dan 3G, maar weer minder effectief dan 2G. De conclusie van De Jonge is dat 1G “niet uitvoerbaar is en gegeven de kosten maatschappelijk niet verantwoord”.

Hoewel 1G duur is, is het 2G-systeem ook niet gratis. De grote vraag is of het – met de consequenties van de tweedeling die het teweeg brengt – uiteindelijk niet nog duurder uitvalt. Echter sorteerde het kabinet al een tijdje voor op 2G en dat heeft De Jonge niet uit zijn hoofd gezet.

Lees hier het originele artikel.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen