Deze zeven pijlers bepalen hoe geschikt je bent om te daten

Als je aan het daten bent, of vrijgezel bent en op zoek bent naar een date, kijk je waarschijnlijk veel naar hoe iemand eruit ziet en of je het goed met de persoon kunt vinden. Hoewel deze dingen allemaal goed zijn, is er iets diepers, maar net zo belangrijk, waar je op moet letten tijdens je date, en dat is dit: Is deze persoon gezond en in staat om een ​​gezonde relatie op te bouwen? Ook moet je deze vraag aan jezelf kunnen stellen.

Vergelijkbare persoonlijkheden, gemeenschappelijke doelen en dromen, en seksuele aantrekkingskracht wegen niet op tegen het vermogen om een ​​gezonde relationele verbinding op te bouwen en te onderhouden. Zonder dat vermogen zal geen enkel koppel goed kunnen overleven.

In ‘Keep Your Love On’ beschrijf ik zeven eigenschappen die sterk moeten zijn om een ​​relatie gezond te laten zijn. Deze zeven pijlers van gezonde relaties zijn universele waarheden die je op elke relatie in je leven zou moeten toepassen. Laten we eens kijken hoe ze zouden moeten verschijnen terwijl je date.

Het FUNDAMENT ONDER ALLES: ONVOORWAARDELIJKE AANVAARDING
Onvoorwaardelijke acceptatie zegt eenvoudigweg: “Jij mag jezelf zijn en ik mag mezelf zijn in deze relatie.” Aan de basis van elke gezonde relatie moet een afspraak staan ​​dat je elkaar niet probeert te beheersen of te veranderen. Let bij het leren kennen op je gedachten hierover. Als je merkt dat je je inbeeldt om deze persoon tot de perfecte echtgenoot te kunnen omvormen, of het gevoel hebt dat je iemand anders moet worden om deze persoon gelukkig te maken, dan bouw je op het verkeerde fundament.

1. DE PIJLER VAN LIEFDE
De pijler van liefde is gebaseerd op de toewijding om er voor de ander te zijn en ervoor te zorgen dat ze zich veilig, verbonden en begrepen voelen. Deze verbintenis hangt niet af van romantische gevoelens – je kunt je hier altijd aan houden, of je nu besluit dat je een romantische band met iemand gaat opbouwen of niet. Het belangrijkste om op te letten in het ontwikkelen van de relatie, is dat je enerzijds bijdraagt ​​aan een wederzijdse ervaring waarin je je veilig voelt om je gedachten, gevoelens en behoeften te delen. En aan de andere kant geleidelijk de dans van geven en ontvangen binnengaat, die onderlinge afhankelijkheid opbouwt. Het moment waarop één van jullie of beiden in de relatie voornamelijk als consument opereren, is het moment waarop je de liefde wegjaagt.

2. DE PIJLER VAN EER
Eer is de praktijk van twee machtige mensen die elkaar boven zichzelf stellen en elkaar bekrachtigen. Eer wordt op de proef gesteld in romantische relaties, wanneer we ontdekken hoe de persoon met wie we aan het daten zijn, anders is dan wij. Ongezonde mensen hebben anderen nodig om zich veilig te voelen, en zullen onterende druk uitoefenen op mensen om het met hen eens te zijn of dingen op hun manier te doen. Gezonde mensen werken aan het verminderen van angst voor elkaars verschillen, door te proberen ze te begrijpen en zich eraan aan te passen.

“Gezonde relaties worden opgebouwd door krachtige mensen die zichzelf kunnen ‘besturen’ in de richting van hun doelen en kernwaarden.”

3. DE PIJLER VAN ZELFSTURING
Gezonde relaties worden opgebouwd door krachtige mensen die zichzelf kunnen ‘besturen’ in de richting van hun doelen en kernwaarden. Bij het daten tonen krachtige mensen op veel manieren zelfbeheersing – niet alleen door seksuele grenzen te respecteren, maar ook door te doen wat ze zeggen, assertief te communiceren om feedback te geven of de ander te laten weten wat ze nodig hebben, en verantwoordelijkheid te nemen om te reageren op feedback van de andere persoon. Daarentegen is het tolereren van machteloos gedrag in je relatie – anderen de schuld geven voor gevoelens of gedrag, proberen anderen te beheersen of te manipuleren, communiceren op passieve, agressieve of passief-agressieve manieren, enz. – altijd ongezond.

4. DE PIJLER VAN VERANTWOORDELIJKHEID
Verantwoordelijkheid betekent eigendom nemen voor uw helft van een relatie. U bent niet verantwoordelijk voor de keuzes of reacties van de andere persoon, maar u bent verantwoordelijk voor hoe uw acties hen beïnvloeden en hoe u erop reageert.

Eén van de gebieden waar verantwoordelijkheid het belangrijkst is in relaties, is het oplossen van conflicten en het opruimen van onze rommel. In elke relatie gebeuren er enge en pijnlijke dingen. Het is hoe jij ermee omgaat of verantwoordelijkheid of onverantwoordelijkheid in een relatie ingebouwd worden. Veel mensen lopen tegenwoordig gewoon weg wanneer een datingrelatie ongemakkelijk wordt, ofwel met vage redenen waarom ze uit elkaar willen gaan, of erger nog, door simpelweg alle communicatie te verbreken, zonder iets te zeggen. Zelfs als het goed voor je is om een ​​relatie te beëindigen, doe het dan op een verantwoorde manier.

5. DE PIJLER VAN WAARHEID
De waarheid binnenin vertellen – je gedachten, gevoelens, behoeften en hoe je de ander ervaart – is wat vertrouwen opbouwt in elke relatie, terwijl het achterhouden van de waarheid wantrouwen opbouwt. Het bouwen van een sterke pijler van waarheid in een datingrelatie, betekent niet dat je moet toegeven aan de verleiding om de dingen die je niet echt leuk vindt aan een persoon te bagatelliseren of de waarheid te verbergen.

“Vaak wanneer een ongezonde relatie uit elkaar valt, voelt het als verraad, omdat dan alle verborgen waarheden naar buiten komen.”

Vaak wanneer een ongezonde relatie uit elkaar valt, voelt het als verraad, omdat dan alle verborgen waarheden naar buiten komen. Mensen zeggen: “Het zou zoveel gemakkelijker zijn geweest als hij gewoon eerlijk tegen me was geweest toen we uit elkaar gingen.” Of: ‘Ik had geen idee dat ze zich zo voelde, maar ik had mijn gedrag kunnen veranderen als ik het wist. Misschien zouden we nog steeds samen zijn als ze het me net had verteld.’ Als je echt vertrouwen en intimiteit wilt ervaren, moet je moedig zijn om de waarheid te vertellen.

6. DE PIJLER VAN GELOOF
Voor veel mensen lijkt hun geloof meer op verf op een muur, dan op een pilaar die hun huis omhoog houdt. Let er bij het leren kennen van iemand in een datingrelatie op of de persoon echt op God vertrouwt om in zijn of haar kernbehoeften te voorzien. Mensen met een sterke pijler van vertrouwen zullen erop vertrouwen dat Hij in hun relationele behoeften zal voorzien, en zullen niet vervallen in het nastreven van relaties die geen langetermijnpotentieel hebben om hun korte termijn behoeften te bevredigen. Ze zullen ook het vermogen tonen lief te blijven hebben. Ook als ze bang zijn, berouw hebben voor hun zonden en te vergeven als ze pijn hebben.

7. DE PIJLER VAN VISIE
Visie omvat de kernwaarden waar je naar leeft, je dromen en je roeping / missie in het leven. De gezondste relaties worden opgebouwd door mensen die al een duidelijke visie voor hun leven hebben, en wier doel bij dating is om te ontdekken of hun visies op elkaar kunnen worden afgestemd om een ​​gedeelde visie te creëren. In ongezonde relaties zie je echter altijd dat mensen leven in een overlevingsmodus zonder duidelijk doel, of proberen te leven van andermans visie. Langdurige relaties werken alleen met een langetermijnvisie.

“Als je erkent dat een van deze pijlers zwak is in je eigen leven en relaties, wees dan niet ontmoedigd.”

Als je erkent dat één van deze pijlers zwak is in je eigen leven en relaties, wees dan niet ontmoedigd. In deze gebieden groeien is een proces – een proces dat kwetsbaar, rommelig, maar uiteindelijk heerlijk en absoluut de moeite waard is! Nodig de Heer en vertrouwde vrienden en leiders uit op je datingreis en vraag om hun steun en kracht op deze gebieden. Je bent niet alleen.

Deze blog is geschreven door Danny Silk van Moral Revolution.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen