Dieteke pioniert met haar man in Ede: “We leren om het koninkrijk zichtbaar te maken buiten onze bubbel”

Dieteke Visser en haar man hebben de pioniersplek KenHem opgezet in de Edese wijk Kernhem. Het begon met het faciliteren van voetbal in een kooi en is nu flink geprofessionaliseerd. Aan de grondslag hiervan ligt een vernieuwing in hun geloofsleven. “Ik dacht lange tijd dat tot geloof komen het hoogste doel was van mijn leven. Maar we ontdekten dat dit pas het begin is.” Dieteke leerde dit in het Groei-jaar van Royal Mission en is zelf nu actief bij deze school betrokken.


In dit artikel vertelt Dieteke hoe ze op deze school leerde over het koninkrijk van God, en hoe ze dit leerde toepassen in Ede.

Ze vertelt. “Mijn man zegt altijd, en dat beaam ik: ‘Theologie komt tot leven in de praktijk.’ Wat heb je aan theologie als je er niets mee doet? Jezus sprak hier ook over in de gelijkenis van het huis op de rots. Echter is de rots in deze Bijbeltekst niet Jezus, zoals het kinderliedje doet vermoeden, maar ‘het doen wat Hij zegt.’ Als je dat doet, dan kom je tot bloei en groei.”

“We zien bij het Groei-jaar van Royal Mission veel mensen die dit in de praktijk zijn gaan brengen. Ze hebben geleerd om in een groep te bidden, of zijn gaan oefenen in profetie, of hun buren gaan helpen.” 

Onderhouden
Dieteke vertelt hoe ze deze processen samen met haar man heeft doorlopen. “We leerden veel en wilden daarom uit onze bubbel stappen om het uiteindelijk ook in de praktijk te gaan brengen. Je kunt in de kerk van alles horen, maar het idee is dat je er iets mee doet. Jezus zegt: ‘Maak alle volken tot mijn discipelen en leer ze onderhouden wat ik U bevolen heb.’ Maar wij maken er vaak ‘leer ze ónthouden’. Onderhouden en onthouden is iets heel anders. Onderhouden is het leven buiten je comfortzone en doen wat Jezus heeft gezegd.”

“Ik ben mede dankzij het Groei-jaar gaan ontdekken dat het leven niet ophoudt als je tot geloof komt.”

“Ik ben mede dankzij het Groei-jaar gaan ontdekken dat het leven niet ophoudt als je tot geloof komt. Dan begint het pas en dan mag je met God participeren. Je kunt het koninkrijk overal laten zien, thuis, in de supermarkt, op je werk.”

Pioniers
Eerder waren Dieteke en haar man al gestart met de pioniersplek KenHem. “We merkten in onze buurt dat christenen niet zo goed bekend staan. We hebben niet zo’n goed beeld gegeven aan de niet-christenen, hoorden we overal. Daar wilden we echt verandering in brengen. We zijn gestart met een potje voetbal in de kooi met jongeren. Dat is nu uitgegroeid tot een mooie community waar elke week tientallen jongeren komen voetballen.”

Wat klein begon heeft zich doorontwikkeld tot verschillende community’s in de wijk en er is ook een geloofsgemeenschap ontstaan van mensen die ernaar verlangen hun geloof ‘handen en voeten te geven’ op de plek waar ze wonen. En we mogen met stichting R3NEW ook landelijk pioniers ondersteunen. 


Kwartje gevallen
De principes van het Koninkrijk heeft Dieteke geleerd bij het Groei-jaar van Royal Mission. “Daar is het kwartje gevallen. Als eerste leer je de basis; intiem zijn met God en Hem ook daadwerkelijk te horen spreken. Je beseft dat je geliefd en aanvaard bent en dat God meer van jou houdt dan andersom.  Dat maakt natuurlijk heel veel los.”

“Vervolgens is er de tweede stap, over het koninkrijk. In Genesis 1 kreeg Adam de opdracht om te heersen over de aarde, wat misgaat. Maar in Openbaring staat dat we uiteindelijk weer zullen heersen als koningen op de aarde en dat dat zichtbaar gaat worden. Daar werken we nu naartoe.”

“De derde stap draait om de Heilige Geest en hoe Hij werkt en hoe we Hem keihard nodig hebben. Juist in de processen van het koninkrijk moeten we Zijn leiding leren herkennen en zijn aanwezigheid leren aanvaarden. De Geest brengt het geloof van je hoofd naar je hart. Veel mensen snakken naar groei in hun leven,  juist in het Groei-jaar leer je het. 

Roeping en bestemming
“De laatste module gaat over je roeping en bestemming. Dat liet nog heel wat puzzelstukjes op hun plek vallen.”Het schooljaar bestaat ook uit veel praktijklessen, zegt Dieteke. “Je hebt verschillende type mensen, met verschillende leerstijlen, er zit voor iedereen wat bij. Je denkt na, bespreekt, leest, maar gaat ook mindmappen of collages maken. Daarnaast kun je wat je leert in de praktijk brengen. Bijvoorbeeld door iets te doen voor je buren, of voor je gemeente te bidden en als je een opbouwend profetisch woord krijgt, omdat dat dan te delen met de leiders. Dat zijn spannende dingen, maar heel mooi.

“Het legde voor mij een bijbelse basis onder waar we mee bezig waren in de wijk en tegelijk hielp het me om in het alledaagse te genieten van het goede van God en uit te delen van Zijn Koninkrijk.”

Voor mij was dit jaar levens-veranderend. Het legde voor mij een bijbelse basis onder waar we mee bezig waren in de wijk en tegelijk hielp het me om in het alledaagse te genieten van het goede van God en uit te delen van Zijn Koninkrijk. Want dat is altijd en voor iedereen goed nieuws!”

Klik hier voor meer informatie over een Groei-jaar bij Royal Mission.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen