Dit zegt de astronomie over de Bijbelse ‘Ster van Bethlehem’, voor het eerst sinds acht eeuwen zichtbaar

Op 21 december in dit jaar vindt er een zeldzame gebeurtenis plaats die al acht eeuwen niet meer is gezien. De twee grootste planeten in ons zonnestelsel, Jupiter en Saturnus, zullen op 21 december uitgelijnd zijn naast elkaar, wat de “Kerstster” of de “Ster van Bethlehem” wordt genoemd.

Als de planeten op een rij staan, zullen ze een dubbele planeet lijken te vormen. Volgens Forbes.com is het een zeldzame gebeurtenis die sinds de Middeleeuwen niet meer is gezien.

Theorieën over de ‘Ster van Bethlehem’
Volgens CBN News zijn er veel theorieën geweest over de identiteit van de Bijbelse ster van Bethlehem die verscheen bij de geboorte van Christus – vergelijkbaar met de ster die op 21 december te zien is. Volgens een theorie maakte ook toen de planeet Jupiter deel uit van die bijzondere ster die toen door de wijzen gezien werd.

“De magiërs, of de drie wijze mannen, waren hoogstwaarschijnlijk raadsadviseurs van Babylon die de sterren gebruikten om leiding te geven.”

De magiërs, of de drie wijze mannen, waren hoogstwaarschijnlijk raadsadviseurs van Babylon die de sterren gebruikten om leiding te geven. Waarom zou God allereerst astrologen naar de Koning der Koningen leiden? Dit voorbeeld was volgens sommige schrijvers de eerste menselijke bediening van Christus aan ongelovigen.

Wie waren precies de koningen?
Maar wie waren deze mysterieuze, wijze mannen? Een oude joodse schrijver Philo spreekt over hen.

‘Ster van Bethlehem’-expert Rick Larson vertelde eens aan CBN News dat Philo ‘een bepaalde school van magie beschrijft’. Deze magiërs prijst hij. Hij zegt dat deze jongens de natuurlijke volgorde van de sterren begrepen en in staat zijn om de natuurlijke volgorde aan anderen uit te leggen. En ze waren, volgens Philo, waarschijnlijk wat we proto-wetenschappers zouden kunnen noemen.

Wat de magiërs vermoedelijk zagen, waren vijf astronomische verbindingen die plaatsvonden in een tijdspanne van 3 augustus v. Chr. tot 2 juni v. Chr. Wanneer de ene planeet een andere passeert en, vanaf de aarde gezien, in een rij komen te staan ​​- dat zou van grote betekenis zijn geweest voor deze astrologen.

Magiërs
We weten nu wat dit voor deze magiërs betekende, zoals ze zouden hebben waargenomen vanuit hun verre land. De voegwoorden betroffen het sterrenbeeld Leeuw, de planeet Venus, de planeet Jupiter en de ster Regulus.

“Zet deze bij elkaar in de Babylonische mindset en wat krijg je? Een duidelijke en herhaalde boodschap dat er een grote koning in Israël was geboren.”

Voor de Babyloniërs vertegenwoordigde de leeuw Israël. Venus was het moederschap. Jupiter stond voor vaderschap of koningschap. En Regulus symboliseerde royalty.

Zet deze bij elkaar in de Babylonische mindset en wat krijg je? Een duidelijke en herhaalde boodschap dat er een grote koning in Israël was geboren.

Klik hier om meer over deze bijzondere ster te lezen.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen