Documentaire over de ‘rauwe kanten’ van evangelist Johan Toet: “Dat je als christen nog flink tekort kan schieten, is daar duidelijk te zien”

Living Image komt met de documentaire ‘Less of me’ over het leven van evangelist Johan Toet. Wie denkt dat hier een gelikt succesverhaal van de voortvarende bediening van Toet naar voren komt, komt bedrogen uit. Integendeel, Johan Toet die als zendeling nog weleens een keer uit z’n slof schiet, komt meerdere keren voorbij. “Als ik die beelden die in 2018 zijn opgenomen terugzie, dan ben ik zo dankbaar hoe duidelijk God weer aan me gewerkt heeft in de afgelopen jaren.” In dit interview vertelt Toet erover, en waarom het belangrijker dan ooit is om ook je zwakke kanten te laten zien.

Johan Toet heeft zijn getuigenis al op veel platforms gedeeld. Nadat hij als gevreesd drugscrimineel tot bekering kwam, startte hij in 2016 een impactvolle bediening. In Brazilië voedt hij met zijn vrouw hulpbehoevende Brazilianen tijdens hun vele missiereizen en ziet veel bekeringen, wonderen en tekenen op zijn evangelisatie campagnes. Maar dat is niet enkel een rooskleurig plaatje, vertelt Toet.

“Het was een logisch gevolg dat er na mijn boek ‘Goed genoeg’ een documentaire over mijn leven zou komen. Toen ik nog maar net anderhalf jaar in de bediening zat, in het prille begin, ben ik met documentairemakers op pad geweest in Brazilië. Daaruit is een beeld van mij naar voren gekomen die niet altijd even vlekkeloos is. Je ziet de strijd in een jonge christen: minder van mezelf en meer van God.

“Ik kom niet helemaal goed uit de verf, maar het is wel het meest eerlijke verhaal.”

Ik kom niet helemaal goed uit de verf, maar het is wel het meest eerlijke verhaal. Ik worstelde vanuit afwijzing vaak om goed genoeg te zijn. Ik ben op weg om steeds meer te komen wandelen naar de persoon die ik ben in Christus. “

Transformatie
Het proces van transformatie komt duidelijk naar voren. Enerzijds de persoon die hij is, met een diep verlangen om mensen gered en veranderd te zien worden, maar anderzijds de zwakheden en worstelingen die er nog steeds zijn. “Dat wil ik ook uitdragen aan de wereld. Je leven hoeft niet helemaal perfect te zijn om een kind van God te zijn. Dat is wel wat mensen denken. Ze denken: dat leven gaat me nooit lukken, dus beginnen ze er niet eens aan.

Maar dat is niet hoe de Bijbel het leert. God zegt in de Bijbel: ‘Jij bent volmaakt in Christus Jezus’ en met Zijn genade en liefde gaat God in je aan het werk. Door het vernieuwen van jouw denken met het Woord van God ga je steeds meer op Christus lijken. Ondertussen moeten we allemaal dealen met de zwakheden die we soms nog hebben.

Maar onderweg is het wel belangrijk dat je jezelf accepteert en liefhebt, zoals God je liefheeft. God snapt waar je vandaan komt en dat je niet meteen helemaal perfect bent in je handelen en wandelen na je bekering. Maar in Zijn ogen ben je wel helemaal perfect als je in Christus bent.”

Ik herken mezelf niet meer
“Als ik terugkijk hoe ik was in 2018, dan is dat een wereld van verschil met wie ik nu ben. Ik herken mezelf niet eens meer. Mijn bediening was nog pril, mijn relaties waren moeizamer, mijn karakter was anders. Ik ben veel zachter en geduldiger geworden. Ik ben veel volwassener geworden in Hem.

Dat proces bewijst dat we van heerlijkheid naar heerlijkheid gaan, van glorie naar glorie.”

Uit mijn stekker
Johan vertelt wat de momenten waren in de documentaire dat hij even onder de bank wilde kruipen. “Er was bijvoorbeeld een moment dat we een groep mensen uit de sloppenwijk gingen dopen. Ik werkte daar samen met een pastor. De pastor verbood toen een vrouw om zich te laten dopen, want ze had een of andere kaart niet ingevuld. Ze had gewoon taken in de gemeente, maar dopen mocht niet.

“Toen ik hoorde dat de pastor het verbood, ging ik helemaal uit mijn stekker.”

Dus ik vroeg: ‘Van wie mag dat niet?’ Toen ik hoorde dat de pastor het verbood, ging ik helemaal uit mijn stekker. Ik zei tegen hem: ‘Dat is gewoon wetticisme. Wat jullie onderwijzen staat niet in de Bijbel.’ Dat moment heeft me zelfs mijn relatie met die pastor gekost.

Nu zou ik nooit meer zo handelen. Ik moet gewoon accepteren dat die pastor in zijn kerk bepaalde regels heeft. Ik kan hoogstens rustig met die vrouw of met de pastor in gesprek gaan om te bespreken wat de Bijbel erover zegt.”

Ook is in de documentaire te zien hoe Johan verontwaardigd is omdat een Nederlands meisje op zendingsreis in Brazilië zijn opdracht om op bepaalde manier te bidden niet opvolgt. “Ik moet dat gewoon accepteren en daar relaxt in blijven. Dat pak ik nu heel anders aan.”


Vrucht dragen
Het boeiende dat in de docu naar voren komt is ook dat je ondanks karakterissues, nog steeds veel vrucht kan dragen voor het koninkrijk van God. “Vanaf onze eerst dag van onze bediening, hebben we meteen veel vrucht gedragen. Als je door fases heen gaat dat je vlees naar boven komt of je menselijk reageert, dan doet dat niets af van het feit dat je gezalfd bent en een kind bent van de Allerhoogste.

Je bent ook gewoon een mens die onderweg is, met emoties en soms wat stress. Elk mens heeft goede en minder goede momenten. Als we maar een stijgende lijn zien en blijven groeien in het ‘minder van mij en meer van Hem.’ Ondertussen mag je genade hebben voor jezelf.

Als ik vanochtend uit mijn slof ben geschoten, betekent het niet dat God vanavond geen wonder door mij heen kan doen of dat ik niet meer over de liefde mag prediken. Nee, de Johan die valt staat op, bekeert zich en rent in de armen van God. Daarna kan God mij nog steeds gebruiken. Abraham, David en Paulus waren ook niet helemaal perfect.”

Keihard nodig
Johan Toet gelooft dat de gevoeligheid die deze documentaire aansnijdt in deze tijd keihard nodig is. “Waarom zou je als voorganger of evangelist niet mogen zeggen dat je door een moeilijke tijd gaat, of dat je moeite hebt om elke week een nieuwe boodschap te brengen? Wat is daar mis mee?

Als mensen geen zwakte vanaf het podium zien en kijken naar een soort perfecte werkelijkheid, dan denken ze: ‘dit is het niveau dat ik moet bereiken om door God gebruikt te worden.’ Maar die perfectie bestaat niet, dus geloven ze ook niet dat God hen wil gebruiken. 

“We streven naar perfectie, maar we moeten transparant zijn.”

God gebruikt gewone mensen. We streven naar perfectie, maar we moeten transparant zijn. Ik wilde vroeger altijd goed genoeg zijn. Maar God heeft gezegd dat ik goed genoeg ben en daarom mezelf moet zijn. Als je down to earth bent, dan kan niemand je ooit betrappen dat je niet echt bent. Want dan is het: ‘What you see is what you get.”’

Sterven aan jezelf
Ondanks de eerlijke boodschap, is het uitkomen van deze film duidelijk weer een reis van ‘sterven aan jezelf’ voor Johan, vertelt hij. “Deze documentaire komt ook op televisie en wordt zelfs wereldwijd vertoond. Hiermee komt mijn vuile was op straat te liggen. Ik geloof dat ik veel kritiek zal krijgen en ook belachelijk gemaakt zalworden. Maar als ik ook mensen kan bereiken die in de armen van Koning Jezus komen, dan is het mij het allemaal waard.”

Er zijn al christelijke leiders die het gezien hebben. “Halverwege dachten sommige leiders: ‘vertegenwoordigt dit Christus?’, maar aan het einde vonden ze het prachtig en moedig dat het verhaal zo vertoond werd. Ze herkenden zichzelf erin en daarmee werd een van de doelen van de docu al bereikt.”

Less of Me Trailer NL from Living Image on Vimeo.

De film gaat op 14 maart in première in het theater Kinepolis Jaarbeurs in Utrecht. Revive.nl mag gratis twintig kaartjes weggeven. Interesse? Mail je naam, adres en mailadres naar info@revive.nl! Dan melden we je aan.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen