Dominicaanse Republiek schaft kindhuwelijken af

De president van de Dominicaanse Republiek heeft op 6 januari het wetsvoorstel om kindhuwelijken af te schaffen, goedgekeurd, zo meldt IJM. Al jaren lang strijdt IJM, International Justice Mission, tegen slavernij en het is op dit moment daarin wereldwijd de grootste organisatie. Vanuit een christelijke geloofsovertuiging voeren ze deze strijd op verschillende fronten en op verschillende manieren. Ook in de afschaffing van de kindhuwelijken in de Dominicaanse Republiek speelde IJM een rol.

Verandering
Met het goedkeuren van het wetsvoorstel worden alle wettelijke gronden die er voor kindhuwelijken zijn geschrapt en de fundamentele rechten van een kind beschermd, schrijft IJM. De Dominicaanse Republiek heeft op dit moment in Zuid-Amerika en het Caribisch gebied nog het hoogste percentage kindhuwelijken. Daar gaat nu verandering in komen. IJM schrijft dat veel mensenrechtenorganisaties vreesden dat de toenemende armoede door de huidige pandemie ervoor zou zorgen dat ouders hun dochters vroeg zouden laten trouwen. Met het aannemen van deze wet kan dit worden bestreden.

Nieuwe fase
Samen met andere maatschappelijke organisaties en coalities leidt IJM sinds juni 2020 een beweging die oproept tot het ongrondwettelijk verklaren van de kindhuwelijken. Een medewerker van IJM vertelt dat het aannemen van deze wet een nieuwe fase in het land inluidt. Meisjes en adolescenten zullen nu beschermd worden en kunnen niet meer gedwongen uitgehuwelijkt worden in hun kindertijd of puberteit, zo vertelt ze.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen